Dr.Alina Roxana Verzea (medic primar neurolog)
https://clinica.medicentrum.ro/medicii-nostri/alina-roxana-verzea/
MIGRENA – DIAGNOSTIC SI TRATAMENT
Cefaleea este unul dintre simptomele frecvente pentru care pacientul se prezinta la medic,cefaleea de tensiune si migrena fiind cel mai des diagnosticate de catre medicul neurolog din Ambulatoriul de Specialitate.
International Headache Society(IHS) a clasificat cefaleea in urmatoarele categorii:cefalee primara-care nu poate fi asociata cu o leziune a tesutului cerebral(migrena,cefaleea de tensiune,cefalee Cluster),cefalee secundara-asociata cu o leziune patologica a tesutului cerebral(traumatica,vasculara,infectioasa,tumorala) si nevralgii craniene si alte algii faciale-afectiuni ale nervilor cranieni in special nervul trigemen si nervul glosofaringian,ultima revizuire fiind facuta in 2013.
Migrena este una dintre cele mai frecvente afectiuni cefalalgice,6-8% dintre barbati si 12-14% dintre femei sufera de migrena.
Migrena este o cefalee cu caracter familial,recurenta,cu localizare frecvent unilaterala,cu caracter pulsatil,care debuteaza in tinerete si se insoteste de fenomene oculare si vegetative.
Migrena este mai frecventa la femei,dupa varsta de 40 de ani scade frecventa si intensitatea crizelor dureroase si in peste 50% a cazurilor are un determinism genetic.
Atacurile migrenoase pot fi declansate de variatii ale factorilor de mediu-lumina,zgomot,modificari ale temperaturii sau ale presiunii atmosferice;de unele alimente sau medicamente-alcool,ciocolata,condimente;dar si de stress,emotii,oboseala,suprasolicitare psihica,fumat etc.
Dintre formele de migrena,cele mai frecvente sunt migrena cu aura si migrena fara aura.
Migrena fara aura
Existenta a cel putin 5 crize cefalalgice care indeplinesc urmatoarele criterii:
-durata crizei sa fie intre 4 si 72 de ore
-cefaleea sa aiba cel putin 2 din urmatoarele caracteristici
-sa fie localizata unilateral
-sa fie pulsatila
-sa fie de intensitate medie sau severa
-sa fie agravata de efortul fizic.
-cefaleea sa se insoteasca de greturi sau varsaturi,si/sau fotofobie sau fonofobie.
-excluderea altor cauze de cefalee.
Migrena cu aura
Existenta a cel putin 2 crize cefalalgice in care aura este compusa din unul dintre urmatoarele simptome:
-scotoame,fosfene
-tulburari de hemicamp vizual omolateral,metamorfopsii,care evolueaza 10-15 min,ramanand o incetosare a vederii pe parcursul crizei dureroase
-parestezii migratoare intr-un segment de hemicorp
-tulburari de limbaj mai frecvent de tip disfazic.
Simptomatologia neurologica-aura-precede criza dureroasa cefalalgica cu mai mult de 5 minute,evolueaza in “pata de ulei”si dispare total in aproximativ o ora.
Alte tipuri de migrena sunt migrena hemiplegica familiala , migrena de tip bazilar si migrena catameniala.
Nu exista investigatii paraclinice specifice care sa sustina diagnosticul de migrena.O anamneza atenta,cu accent pe debutul simptomatologiei,frecventa crizelor,factori declansatori,factori predispozanti,antecedente heredocolaterale,istoric familial,alte afectiuni asociate,consum de medicamente concomitente,obiceiuri culinare,alcool,tutun,cafea si un examen neurologic riguros si corect efectuat pot conduce la diagnosticul de migrena.
Explorarile biochimice,hematologice,toxicologice ,imunologice sunt necesare pentru examenul general si diagnosticul diferential.
Examenul CT sau IRM cranian vor fi indicate numai la pacientii care pe langa cefalee,prezinta modificari la examenul neurologic sau la cei care acuza o schimbare a caracterului crizelor de cefalee.
La pacientul cu migrena examenul EEG este normal. Un pacient cu cefalee si care prezinta modificari ale traseului EEG este bine sa fie indrumat inspre o examinare CT sau IRM.
Diagnosticul diferential al migrenei fara aura:
-cefaleea tusigena,alimentara,de efort,sexuala,dupa expunere la frig
-cefaleea din paroxismele tensionale arteriale-feocromocitom
-cefaleea din hemoragia subarahnoidiana
-cefaleea din algiile vasculare ale fetei
Diagnosticul diferential al migrenei cu aura:
-cefaleea din atacul ischemic tranzitor
-cefaleea simptomatica tumorala
-cefaleea din epilepsia focala
-cefaleea simptomatica din malformatiile vasculare cerebrale
Recomandari pentru pacientii diagnosticati cu migrena:
-evitarea alcoolului,branzeturilor fermentate,consumului de ciocolata si cafea,a utilizarii conservantilor alimentari
-evitarea medicatiei vasodilatatoare si a contraceptivelor orale
-respectarea orelor de odihna
-evitarea suprasolicitarilor psihice sau fizice,a lucrului la temperaturi extreme
-respectarea orelor de masa
-in timpul crizei dureroase repaus intr-o camera linistita,intunecoasa.
Tratamentul crizelor de migrena
Un tratament de succes este definit de urmatoarele criterii :
-absenta durerii dupa 2 ore de la administrarea medicatiei
-diminuarea cefaleei,de la forma moderata sau severa la forma usoara sau absenta,dupa 2 ore de la administrarea medicatiei
-medicament eficace in doua sau 3 atacuri
-absenta recurentei cefaleei si absenta administrarii unui medicament 24 de ore dupa tratamentul eficace.
Analgezicele
Analgezicele sunt medicamentele de prima alegere pentru atacurile migrenoase usoare sau moderate.Sunt considerate analgezice de clasa A-acidul acetilsalicilic pana la 1000 mg/zi,ibuprofen 200-800 mg / zi,diclofenac 50-100 mg /zi,paracetamol 1000 mg/zi.Combinatia fixa de ASA+paracetamol+cafeina este eficienta in tratamentul acut al migrenei.
Antiemeticele
Antiemeticele sunt indicate pentru tratarea greturilor si a potentialelor varsaturi.Pentru adulti se recomanda Metoclopramidul in doza de 20 mg.
Triptanii
Clasa triptanilor-sumatriptan 50-100 mg,zolmitriptan 2,5-5 mg,naratriptan 2,5-5 mg,rizatriptan 10 mg,almotriptan12,5 mg,eletriptan20-40 mg si frovatriptan 2,5 mg, reprezinta o medicatie specifica pentru migrena.Triptanii sunt eficienti in orice moment pe parcursul atacului migrenos.Cu cat sunt administrati mai devreme,cu atat sunt mai eficienti.Conform criteriilor IHS folosirea triptanilor este restrictionata la maxim 9 zile pe luna.Pe piata farmaceutica romaneasca este disponibil sumatriptanul in doze de 50 mg si 100 mg,sporadic se mai gaseste si zolmitriptan de 2,5 si 5 mg.In cazul recurentei cefaleei,nu recomandam o a doua doza de triptan,ci asocierea unui antiinflamator nesteroidian – Naproxen.Triptanii nu se administreaza in timpul aurei migrenoase,momentul optim pentru administrarea acestora fiind debutul cefaleei.
Profilaxia migrenei
Pentru tratamentul profilactic al migrenei se pot recomanda betablocante,blocante ale canalelor de calciu,antiepileptice,antiinflamatoare nesteroidiene,antidepresive sau combinatii medicamentoase.
Se impune un tratament profilactic al migrenei pentru pacientii a caror calitate a vietii,indatoriri de servici sau prezenta la scoala sunt sever afectate de aceasta ;daca frecventa atacurilor migrenoase este de doua sau mai multe pe luna;daca crizele migrenoase nu raspund la tratamentul acut medicamentos sau daca exista aure frecvente,de durata lunga sau incomode.Se considera un succes daca frecventa lunara a atacurilor scade cu cel putin 50% in trei luni de la initierea tratamentului.
Pentru un tratament eficient este obligatoriu diagnosticarea corecta a cefaleei.In diagnosticarea si tratarea cefaleei, discutia medic-pacient joaca un rol decisiv,datele anamnestice fiind foarte importante pentru incadrarea cefaleei.
Daca regasiți în starea dumneavoastră de sănătate simptomele specificate mai sus, faceți o programare în sectiunea Neurologie pentru o consultație direct din platforma Medicentrum.ro !
Bibliografie:
Ghiduri de Diagnostic si Tratament in Neurologie-sub coordonarea Prof.Dr.Ovidiu Bajernaru-cap 5-Cefaleea si nevralgiile craniene-Felicia Stefanache,Dan Cuciureanu,Diana Hodorog,Rodica Prodan-Editura Medicala Amaltea-2005
Principles of Neurology-Adam’s and Victor’s-editia a IX-a-cap 10-Headache and Other Craniofacial Pains-Ropper AH,Samuels MA-New York,Mc Graw-Hill,2009
Ghiduri de Diagnostic si Tratament in Neurologie-sub coordonarea Prof.dr.Ovidiu Bajenaru-editia a II-a-Editura Medicala Amaltea 2010
Neurology in Clinical Medicine-Harrison’s second edition-cap 6 sectiunea 2-Headache-P.J.Goadsby,N.H.Raskin-New York,Mc Graw-Hill,2010
Ghidurile Federatiei Europene a Societatilor de Neurologie pentru Diagnosticul si Tratamentul Bolilor Neurologice-sub coordonarea Prof.dr.Ovidiu Bajenaru-Editura Medicala Amaltea 2013