Dr.Cristian COROBAN (medic specialist gastroenterologie)
https://clinica.medicentrum.ro/medicii-nostri/cristian-coroban/
De ce NU este o idee buna sa iau tratament de eradicare pentru Helicobacter pylori FARA sa consult un medic specialist.
Scenariul la care ma refer este urmatorul: indiferent ce simptome digestive are pacientul, se adreseaza medicului de familie (sau internist, sau de alta specialitate), acesta il trimite la analize, gaseste testul din sange pentru Helicobacter pozitiv si ii prescrie pacientului antibiotice. De ce este GRESIT?
Infectia cu bacteria Helicobacter pylori este extrem de raspandita pe glob si in Romania. Studiile efectuate apreciaza ca pana la JUMATATE din populatia Terrei trece candva in cursul vietii prin aceasta infectie. Este evident ca in majoritatea cazurilor organismul lupta cu infectia si o elimina, sau o tolereaza fara sa ii pricinuiasca mari probleme.
Este adevarat ca infectia cu Helicobacter poate sa produca gastrita, ulcer sau cancer gastric, dar in marea majoritate a cazurilor nu produce nici o boala. Frecventa mare a acestei infectii face ca posibilitatea ca testul din sange sa fie pozitiv, fara ca sa aiba legatura cu simptomele care va deranjeaza pe dumneavoastra sa fie mare.
Helicobacter NU este in general de vina pentru ce va supara pe dumneavoastra, prezenta lui reprezinta de multe ori o coincidenta.
Efectuarea unui test serologic (din sange) = efectuarea Anticorpilor Helicobacter NU este suficienta pentru initierea tratamentului antibiotic in marea majoritate a cazurilor. Greseala este frecvent realizata de medicii de familie.
Tratamentul pentru eradicarea Helicobater este greu de tolerat si relativ costisitor.
O data initiat tratamentul, infectia devine si mai greu de depistat ulterior.
Daca prima linie de tratament prescrisa nu este eficienta, eradicarea ulterioara este si mai dificila. Unii medici inca folosesc scheme de tratament considerate inficiente chiar si acum 10 ani.
De aceea este necesar ca inainte sa ne apucam sa luam medicamente antibiotice pentru aceasta infectie, sa ne asiguram ca ea este si responsabila pentru simptomele care ne supara. Trebuie sa fim siguri ca infectia este ACTIVA, ca este prezenta in acel moment in stomac, ca produce leziuni care sa explice simptomele noastre. Este nevoie de cele mai multe ori de un consult gastroenterologic, urmat in general de o gastroscopie, cu prelevarea de biopsii. Doar la tineri se poate accepta o metoda alternativa de depistare (ex din scaun sau prin test respirator), dar odata initiat tratamentul cu antiacide, sesibilitatea de depistare a infectiei prin aceste metode scade.
In spatele unui test de sange pozitiv pentru Helicobacter se poate ascunde o gastrita, un ulcer gastric sau duodenal, un cancer. Sau nu se ascunde nimic relevant clinic. Diferentierea se face NUMAI in urma unei gastroscopii si este OBLIGATORIE dupa varsta de 50 de ani. Sa tratezi empiric un pacient in varsta pentru acesta patologie demonstrata prin un test serologic (din sange) reprezinta o mare greseala.
Daca regasiți în starea dumneavoastră de sănătate simptomele specificate mai sus, faceți o programare în sectiunea Gastroenterologie pentru o consultație direct din platforma Medicentrum.ro !