Cifoza este curbura fiziologică a coloanei vertebrale în regiunea dorsală. Coloana vertebrală prezintă patru curburi fiziologice (normale):
- două curburi direcționate în afara corpului numite cifoze care sunt prezente la nivelul coloanei vertebrale toracale și sacrale.
- două curburi numite lordoze care sunt prezente la nivelul coloanei vertebrale lombare și cervicale.
- scolioza (devierea laterală a coloanei vertebrale) este întotdeauna considerată patologică (anormală).
Modificările coloanei vertebrale pot apărea în două planuri; medial și frontal. În planul frontal găsim scolioza, în timp ce cifoza și lordoza sunt văzute dintr-un plan medial (lateral). Cifoza se produce atunci când există o curbura excesivă a coloanei vertebrale, provocând în cele din urmă un aspect asemănător cocoșului în partea superioară a spatelui. Între 20 și 40% dintre adulții vârstnici au cifoza prezentă.
Care sunt tipurile particulare de cifoză?
Există trei tipuri principale de cifoză anormală: cifoza posturală, cifoza lui Scheuermann și cifoza congenitală.
Cifoza posturală este cel mai frecvent tip de cifoză. Acest lucru este mai frecvent la fete decât la băieți și este de obicei observat mai întâi în timpul adolescenței. Este cauzată de o stare proastă și o slăbire a mușchilor și ligamentelor din spate (mușchii paraspinoși). Vertebrele sunt în mod obișnuit în formă normală în cifoza posturală. Adesea se dezvoltă lent și de obicei nu continuă să devină progresiv mai rău în timp. Acești pacienți pot avea simptome și mușchi. Acest tip de cifoză nu duce la o curbă severă și există un risc redus de probleme neurologice, cardiace sau pulmonare.
Cifoza Scheuermann este, de asemenea, observată mai întâi în timpul adolescenței. Acest tip de cifoză este rezultatul unei deformări structurale a vertebrelor. Este mai frecvent să se dezvolte scolioza cu cifoza lui Scheuermann decât cu celelalte tipuri de cifoze. Diagnosticul necesită ca radiografia de coloană vertebrală să prezinte o pană de cel puțin 5 grade în partea din față a cel puțin trei corpuri vertebrale vecine. Motivul pentru această înclinare anormală a vertebrelor nu este bine înțeles.
Cifoza congenitală este cel mai puțin frecvent tip de cifoză anormală. Acest lucru este cauzat de o dezvoltare anormală a vertebrelor în timpul dezvoltării înainte de naștere. Acest lucru poate duce la creșterea numărului de vertebre (fuzionarea) în cifoză.
Există și alte tulburări care pot duce la cifoză la adulți. Cele mai frecvente dintre acestea constau în susținerea fracturilor multiple de compresie ale blocurilor osoase ale coloanei vertebrale (vertebre) de la (subțierea oaselor). Alte cauze includ, infecții ale coloanei vertebrale și tumori ale coloanei vertebrale. Fiecare dintre aceste tulburări poate duce la o prăbușire a frontului vertebrelor și la dezvoltarea unei cifoze.
Care sunt simptomele ce însoțesc cifoza?
Cele mai frecvente simptome pentru pacienții cu cifoză anormală sunt aspectul unei posturi necorespunzătoare, aspect asemănător cocoșului în partea superioară a spatelui, rigiditate musculară paravertebrală. În situații mai severe, pacientul poate observa agravarea simptomelor cu timpul. Cifoza poate progresa, provocând o cocoșie mai exagerată. În cazuri rare, aceasta poate duce la comprimarea măduvei spinării cu simptome neurologice, inclusiv pierderea senzației sau pierderea controlului intestinului și vezicii urinare. Cazurile severe de cifoză toracică pot, de asemenea, să limiteze spațiul din piept și să provoace probleme cardiace și pulmonare.
Cum investigăm un pacient cu cifoză?
Medicul va începe probabil prin obținerea istoricului medical, inclusiv atunci când ați observat pentru prima dată simptomele, orice istorie a membrilor familiei cu probleme similare și alte istoric de probleme de spate sau gât. Se va efectua o examinare fizică. Aceasta va evalua curba coloanei vertebrale atât în picioare, cât și în timp ce se îndoa înainte. Puterea, senzația, reflexele și flexibilitatea în brațele și picioarele dvs. vor fi, de asemenea, testate.
Pe baza rezultatelor istoricului și a examinării fizice, medicul vă poate ordona radiografia coloanei vertebrale (în două incidențe). Acest lucru poate ajuta la diferențierea cifoza posturală (vertebrele în formă normală) de la cifoza lui Scheuermann (vertebrele în formă de nod). În cazul în care medicul dumneavoastră găsește orice dovadă de leziuni neurologice se recomandă de făcut o rezonanță magnetică nucleară. Aceasta poate identifica orice comprimare a măduvei spinării sau a nervilor. Dacă aveți dureri toracice sau dificultăți de respirație, medicul specialist / de familie poate să comande teste suplimentare pentru a vă evalua inima și plămânii.
Cum tratăm un pacient cu cifoză?
Tratamentul poate implica medicamente antiinflamatorii nesteroidiene și/sau decontracturante musculare, precum și exerciții pentru întărirea mușchilor abdominali și în apropierea coloanei vertebrale. Un tratament chirurgical poate fi utilizat în cazuri severe Chirurgia are, de asemenea, un risc mai mare decât ațitul, deoarece poate provoca o infecție care are potențialul de a crea bacterii rezistente la antibiotice.
Tratamentul specific al cifozei va fi determinat de către medicul ortoped pe baza următoarelor:
- vârsta, starea generală de sănătate și istoricul medical al subiectului;
- cât de avansată este condiția;
- toleranța subiectului la anumite medicamente, proceduri sau terapii;
- așteptările privind evoluția bolii;
- opinia sau preferința subiectului.
Tratamentul în pediatrie depinde de gradul de curbură:
- mai puțin de 400: kinetoterapie;
- mai mare de 400: corsete ortopedice sau orteze pentru coloana vertebrală;
- mai mare de 600: intervenție chirurgicală de corecție a cifozei.
Cum pot preveni cifoza?
Cifoza Scheuermann și cifoza congenitală sunt rezultatul unei probleme structurale cu vertebrele. Ca rezultat, nu se poate face nimic pentru a preveni aceste tipuri de cifoze. Kinetoterapia pot contribui la încetinirea progresiei cifozei lui Scheuermann. Cifoza posturală poate fi prevenită sau diminuată prin kinetoterapie și exerciții pentru întărirea musculaturii spatelui.