Tulburarea bipolară, este o problemă severă de sănătate mentală.
Este o succesiune caracteristică de alternanţe de episoade maniacale şi depresive, care ar putea determina transformarea unui tip de temperament în opusul său.
Provoacă schimbări serioase în starea de spirit, energie, gândire și comportament, de la maximele de manie, la minimele de depresie. Mai mult decât o stare de spirit trecătoare bun sau rău, ciclurile de tulburare bipolara durează zile, săptămâni sau luni.
Bolnavul simte că traiește într-un roller coaster: acum se află în vârf, se simte fericit, iar în secunda următoare se prăbușește într-o depresie ce pare fără ieșire.
Netratată, poate duce la implicarea în activități ce pot periclita viața, degradarea relațiilor sociale, pierderea locului de muncă, tentative de suicid.
Simptomele primare ale tulburării bipolare sunt reprezentate prin schimbări bruște și imprevizibile ale dispoziției. Afecțiunea prezintă două (bi) succesiuni/episoade contrastante (polare) ale dispoziției: mania și depresia. Intre cele două stări de dispoziție, pacientul poate experimenta o stare de spirit perfect normală.
Mania, criteriu de certitudine în diagnosticarea bolilor psihiatrice, definește o stare anormală de iritabilitate și o creștere a energiei, euforie, impulsivitate, iritație, confuzie; Cuvântul provine din grecescul „μανα” (mania) – furie, delir, nebunie și verbul „μανομαι” (mainomai) – a fi nebun, furios.
Depresia, stare de spirit opusă maniei, definește o stare mentală caracterizată prin gânduri pesimiste, tristețe, lipsa plăcerii, tulburări ale somnului.
Persoanele care au schimbări extreme de dispoziție, de la depresii severe până la episoade maniace, ar putea suferi o tulburare bipolară.
În cursul episoadelor maniace persoanele care suferă de tulburarea bipolară țin să aibă o dispozitie euforică, să fie hiperactivi, agitați si fără să simtă necesitatea somnului.
In cursul episoadelor depresive, persoanele care suferă de această tulburare sunt triști, se simt fără speranță, vinovați și/sau fără valoare și au un nivel scăzut de energie.
Episoadele de manie și depresie se repetă pe tot parcursul vieții pacienților diagnosticați cu tulburare bipolară. Totuși, marea majoritate a pacienților nu prezintă nici un fel de simptome între episoadele maniace sau depresive.
Tulburarea bipolară de tipul I: este forma „clasică” a acestei afecțiuni, în care pacienții au episoade de manie și depresie periodic.
Cunosc episoade de manie susținută și au adesea episoade depresive.
Se caracterizează prin prezența uneia sau mai multor episoade depresive majore, maniacale sau mixte.
Sunt persoane care într-un moment al zilei sunt extrem de triste și lipsite de speranță, iar în alte momente sunt foarte încrezătoare în posibilitățile lor și cred că pot face orice.
Tulburarea bipolara de tipul II: Reprezinta forma în care bolnavii nu dezvoltă manie severă dar trec prin episoade mai blânde de hipomanie care alternează cu depresie.
Persoanele trec prin episoade depresive majore, cu manii mai puțin severe.
A existat în antecedente cel puţin un episod depresiv major şi cel puţin un episod hipomaniacal, dar nici un episod maniacal.
Nevoi de somn scăzut, iritabilitate, senzații euforice, gândire foarte rapidă cu o activitate intensă.
Bipolaritatea ciclotimică: Hipomanie si depresie ușoară. Este o tulburare mai puţin severă decât celelalte. Această condiţie este cronică şi nepsihotică (nesuferindă)
Se poate vorbi despre tulburare bipolară ciclotimică când pacientii manifesta un număr mai mare de 4 episoade maniace sau depresive.
Când este vorba de perspectivele pe termen lung legate de pacienții cu tulburare bipolară, este foarte important de subliniat evoluția bolii cu și fără tratament.
Fără un tratament adecvat, boala tine să se agraveze în timp, episoadele maniace și depresive devin din ce in ce mai severe. De asemenea episoadele tind să fie din ce în ce mai frecvente.
Pe de alta parte când este urmat un tratament adecvat, pacienții cu tulburări bipolare pot avea o viață normală și productivă. In mare parte, terapia va ajuta la reducerea frecvenței și severității episoadelor maniace și/sau depresive, pentru că pacienții să se poată bucura de viață. Tulburările bipolare sunt afecțiuni recurente în care este necesară terapia pe termen lung. Pentru a controla boala pe termen lung o combinație între medicație și un tratament psihosocial reprezintă cea mai bună schemă de tratament.
Cauze – Diagnosticarea tulburării bipolare
Infecții ale creierului sau alte afecțiuni neurologice, abuzul de substanțe, problemele cu tiroida, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție, efectele secundare ale unor medicamente sau alte tulburări psihice.
Nu se știe exact care sunt cauzele tulburării bipolare, însa se presupune că subsțantele chimice din creier fluctuează anormal. Când anumite subsțante sunt secretate în cantități prea mari se creează mania, iar când scad sub un anumit prag, rezultă depresia.
Nu există niciun test de laborator pentru identificarea tulburării bipolare. De obicei, psihiatrul pune diagnosticul bazându-se pe istoria medicală a pacientului, pe starea sa de spirit și pe alte simptome.
Simptome
Mania, hipomania și depresia sunt categorii generale de simptome prezente în tulburarea bipolară.
Mania începe cel mai adesea cu o creștere a nivelului de energie, creativitate și ușurință în dezvoltarea relațiilor sociale. La aceste persoane se pot observa dispoziții euforice, optimism exagerat și încredere crescută în sine, au nevoie de puțin somn, idei de grandiozitate, iritabilitate crescută, activitate mentală și fizică crescută, vorbire rapidă, hiper sexualitate.
Hipomania (mania usoara) definește o dispoziție ce nu influentează în mod evident starea de sănătate, având o severitate mult scazută față de manifestările maniei. Se poate observa o creștere de energie, nevoie scăzută de somn, comportamnet impulsiv și foarte rar idei de grandiozitate. In cazul persoanelor care sufera de tulburare bipolară însă, hipomania poate evolua în manie sau în depresie majoră.
Depresia majoră este caracterizată prin prezența a cel puțin 5 simptome de mai jos, prezente pe o durată de 2 săptămâni, care afectează în mod negativ capacitatea de funcționare a persoanei:
Dispoziție despresivă aproape toată ziua
Lipsa plăcerii la activitățile obișnuite
Nivel de energie scăzut
Lipsa de motivație
Senitmente de vină și inutilitate
Capacitate de concentrare diminuată
Agitație fizică și neliniște
Gânduri despre moarte și sinucidere
Halucinaţii.
Tratament
Tulburarea bipolară necesită tratament pe tot parcursul vieții, chiar și în perioadele în care pacientul se simte mai bine. Tratamentul este de obicei condus de un psihiatru specialist în tratarea afecțiunii.
Tratamentele primare pentru tulburarea bipolară includ medicamente; consiliere psihologică (psihoterapie); sau de învățământ și grupuri de suport.
Medicul poate interna pacientul în spital, dacă crede că acesta este periculos, are gânduri de sinucidere sau devine deconectat de realitate (psihotic). La început se administreză medicamnete pentru reglarea și restabilirea echilibrului a stării de spirit, după care urmează tratamentele pe termen lung.
Oamenii care sar peste tratament sunt expuși la risc ridicat de a manifesta simptome sau modificări minore ale dispoziției, care ulterior se poate transforma în manie sau depresie.
Daca va confruntati cu probleme de sanatate puteți contacta unul dintre cei aproape 300 de medici din toate Specializarile medicale : https://medicentrum.ro/medicii-nostri/
Sau
Psihiatrie – https://medicentrum.ro/medicii-nostri/psihiatrie/
Psihoterapie – https://medicentrum.ro/medicii-nostri/psihoterapie/
Autor articol – Raluca Manzat
Bibliografie – Diseases and conditions: Bipolar disorder, Mayo clinic family health book.