Electroencefalografia (EEG) este una din cele mai actuale și complexe tehnici de explorare a creierului, cu o largă aplicabilitate în neurologie, psihiatrie, terapie intensivă, neurochirurgie și neurofiziologie.
Electroencefalograma (EEG) reprezintă înregistrarea, în timp, a activității electrice cerebrale. Captarea se face prin intermediul unor electrozi așezați pe scalp, cuplați la un aparat numit electroencefalograf, undele cerebrale rezultate din activitatea neuronilor sunt amplificate și apar sub forma unui grafic pe calculator, permițând stocarea înregistrării și printarea pe hârtie a traseului.
Activitatea cerebrală se bazează pe conexiunile și comunicarea dintre neuroni, ce se realizează prin transmiterea unor mici semnale electrice, denumite impulsuri electrice. Acest test este non-invaziv și nu presupune o pregătire specială în prealabil.
EEG are următoarele indicații:
evaluarea leziunilor cerebrale – atac vascular cerebral (AVC), tumorilor, traumatismelor;
diagnosticul epilepsiei și crizelor epileptice, fiind folosită inclusiv pentru monitorizarea efectelor medicației antiepileptice;
evaluarea tulburărilor de memorie, demențelor, psihozelor;
monitorizarea stării de vigilență, a comei și a morții cerebrale;
monitorizarea fluxului sangvin cerebral în timpul unei proceduri chirurgicale;
depistarea unor inflamații ale creierului: encefalite, meningoencefalite;
studiază fiziologia somnului și tulburările de somn;
oferă asistență în chirurgia epilepsiei (excizia focarului epileptic).
controlează profunzimea anesteziei;
evaluarea intoxicației medicamentoase;
Electroencefalografia este complet neinvazivă, putând fi aplicată în mod repetat la adulți și copii sănătoși sau bolnavi, fără a prezenta vreun risc și nu cauzează niciun disconfort. După testare, pacientul își poate relua activitățile zilnice.
Daca va confruntati cu probleme de sanatate puteți contacta unul dintre cei aproape 300 de medici din toate Specializarile medicale : https://medicentrum.ro/medicii-nostri/