Activitatea emisferelor cerebrale trece periodic prin doua stari functionale distincte: starea de veghe si starea de somn.
Veghea este o stare functionala a creierului caracterizata prin cresterea tonusului S.R.A.A.( sistemului renină-angiotensină-aldosteron) , concomitenta cu orientarea constiintei spre o anumita activitate.
Starea de veghe la om se confunda cu starea de constienta. In acest timp individul efectueaza toate activitatile voluntare, traieste majoritatea experientelor afective.
Alternativa starii de veghe este somnul.
Somnul reprezinta o stare de activitate cerebrala caracterizata prin intreruperea temporara a analizei constiente a stimulilor interni si externi, cand este suprimata si activitatea voluntara. Are caracter reversibil.
Trecerea de la veghe la somn si invers are loc cu usurinta.
Ritmul somn-veghe coincide cu ciclul noapte-zi si de aceea se mai numeste si ritm nictemeral (gr. nictos=noapte + meros=parte) sau ritm circadian (de cca. 24 ore).
Reglarea acestui bioritm se realizeaza de catre centrii diencefalici si formatia reticulata; ca urmare, leziuni la nivelul hipotalamusului sau la nivelul S.R.A.A., determina somn continuu.
Durata somnului variaza in functie de varsta, fiind de 20 de ore la sugar, 10 ore la copii, 7-8 ore la adulti si cca. 5 ore la varstnici.
In timplu somnului, se produce o diminuare a functiilor vegetative si metabolice; astfel, scade frecventa respiratorie, se produce bradicardie, scade debitul cardiac si tensiunea arteriala, diminua activitatea digestiva si a aparatului urinar, scade ergogeneza si consumul de oxigen.
Exista doua feluri de somn: somnul profund sau normal, fara vise si somnul paradoxal, insotit de vise si miscari rapide ale globilor oculari.
Fazele de somn normal si paradoxal se succed de mai multe ori in timpul somnului; primele dureaza cate 90 de minute, celelalte cate de 10 minute.
Trezirea individului se face mai greu in faza de somn paradoxal decat in cea de somn normal.
Somnul este necesar pentru refacerea unor structuri nervoase care intretin starea de veghe; din aceasta cauza privarea indelungata de somn produce tulburari de comportament si chiar modificari metabolice.
Inversarea ritmului noapte-zi sau schimbarea fusului orar solicita organismul in mod suplimentar, fiind nevoie de 2-3 saptamani pentru adaptarea la noul bioritm.
Daca va confruntati cu probleme de sanatate puteți contacta unul dintre cei peste 300 de medici din toate Specializarile medicale : https://clinica.medicentrum.ro/medicii-nostri/