Stenoza mitrală este o boală cardiacă structurală care afectează valva mitrală (canalul dintre atriul stâng și ventricul este îngustat). Astfel, prin îngustarea orificiului mitral se creează un obstacol la trecerea sângelui din atriul stâng în ventriculul stâng. Afecțiunea este mai frecventă la sexul feminin (raportul femei/ bărbați este de 2 la 1).
Care sunt cauzele stenozei mitrale?
Aproape toate cazurile de stenoză mitrală se datorează reumatismului articular acut (95% din cazuri). Cauzele mai puțin frecvente ale stenozei mitrale sunt: malformații congenitale (de tipul defectului septal atrial sau sindromul Lutembacher sau valva mitrală în parașută) sau calcificarea inelului mitral sau colagenoze (poliartrită reumatoidă, lupus eritematos sistemic) sau mixoame atriale. În 40% din cazuri se asociaază și cu insuficiență mitrală.
Cum diagnosticăm pacienții cu stenoză mitrală?
Stenoza valvei mitrale poate fi asimptomatică mulţi ani, putând fi descoperită cu ocazia unui examen clinic de rutină (la angajare, recrutare, în perioada sarcinii) sau când apar fenomene subiective (dispnee la efort). O altă modalitate de descoperire este printr-o complicaţie, cel mai frecvent o tulburare de ritm (fibrilație atrială) sau de tip embolic. Principalele simptome întâlnite sunt: dispneea (inițial la efort, apoi la repaus), hemoptizii, tuse seacă, palpitații, dureri toracice, voce răgușită, disfagie. În fața unui pacient cu stenoză mitrală se fac următoarele investigații: ECG, radiografie toracică, ecocardiografie (este gold standardul pentru diagnostic).
Care este tratamentul pacienților cu stenoză mitrală?
Tratamentul stenozei mitrale nu este necesar la pacienții asimptomatici. Opțiunile de tratament pentru stenoza mitrală includ măsuri generale (restricția de sare, limitarea efortului fizic – în funcție de gradul dispneei și gravitatea stenozei), tratamentul medicamentos (diuretice, antiaritmice, anticoagulante, beta-blocante), înlocuirea valvei mitrale prin intervenție chirurgicală și valvuloplastia mitrală percutanată prin cateter cu balon.
Daca va confruntati cu probleme de sanatate puteți contacta unul dintre cei peste 280 de medici din toate Specializarile medicale : https://medicentrum.ro/medicii-nostri/