Riscul cardiometabolic este definit ca riscul global de a dezvolta diabet zaharat tip 2 şi boli cardiovasculare, inclusiv infarctul miocardic acut şi accident vascular cerebral. Sindromul metabolic se caracterizează printr-o serie de factori precum: obezitatea, creșterea nivelui de zahăr din sânge, creșterea tensiunii arteriale, nivelurile anormale de colesterol și trigliceride.
Importanţa diagnosticării sindromului metabolic rezultă din importanţa unui diagnostic precoce în instalarea diabetului zaharat sau a prevenirii apariţiei unor evenimente cardiovasculare majore.
Cum diagnosticăm un pacient cu sindrom metabolic?
Criteriile actuale de diagnostic ale sindromului metabolic(3 criterii din 5) sunt:
- Obezitatea abdominală (circumferința abdominală ≥ 102 cm la barbați și ≥ 88 cm la femei);
- Hipertrigliceridemie (sau tratament hipolipemiant): ≥ 150 mg/dl;
- Hipertensiune arterială (sau tratament antihipertensiv): tensiunea arterială sistolică ≥ 130 mmHg și/sau tensiune arterială diastolică ≥ 85 mmHg;
- HDL – colesterol scăzut (sau tratament): < 40 mg/dl la bărbați si < 50 mg/dl la femei;
- Glicemie a jeun crescută (sau tratament hipoglicemiant): ≥ 110 mg/dl.
Cel mai mare risc cardiometabolic îl au pacienții supraponderali sau obezi, cu diabet zaharat tip 2 necontrolat și dislipidemie (niveluri crescute de colesterol și trigliceride).
Care sunt principiile de tratament la pacienții cu sindrom metabolic?
La pacienţii care întrunesc condiţiile de mai sus se iniţiază şi se continuă tratamentul cu Rimonabant 20 mg/zi. Doza de 20 mg/zi se menţine pe tot parcursul tratamentului. Efectul maximal apare după 6 luni de tratament continuu. Întrucât este o condiţie metabolică, efectele benefice se menţin pe perioada tratamentului şi se reduc progresiv la oprirea acestuia, până la nivelul iniţial. Durata maximă de urmărire în studii a fost de 2 ani.
Tratamentul va fi iniţiat numai de medicii specialişti endocrinologi, diabetologi, cardiologi, specialişti în medicină internă.
Efortului fizic în sindromul metabolic are un efect foarte bun, datorită faptului că creşte sensibilitatea ţesuturilor la insulină; determină scădere în greutate şi menţine greutatea dorită; scade riscul cardiovascular; scade necesarul de agenţi farmacologici (medicamente); creşte capacitatea de efort; creşte calitatea vieţii.
Reguli de urmat la pacienții cu sindrom metabolic:
- Scăderea în greutate cu 3-5% din valoarea inițială în primul an și ulterior, menținerea greutății.
- Stabiliți-vă trei mese principale și două gustări.
- Evitați produsele de patiserie, dulciurile, ciocolata, înghețata, băuturile carbogazoase.
- Limitați-vă consumul de sare la sub 5 grame pe zi. Toate alimentele conțin o cantitate de sare, mai ales mezelurile sau brânzeturile. Sarea poate fi înlocuită la prepararea mâncărurilor cu mărar, pătrunjel, cimbru, usturoi etc.
- Beți 2 litri de apă plată.
- De cel trei puțin 5 ori/săptămână, efectuați minim 40 de minute de exerciții fizice (mers pe jos, mers pe bicicletă).
- Folosiți alcoolul în cantități minime, ocazional (30 ml/zi la bărbați și 15 ml/zi la femei).
- Renunțați la fumat.
- Dacă după ce ați început tratamentul medicamentos pentru hipertensiune arterială începeți să vă simțiți mai prost ca înainte de a-l lua (amețeli, oboseală), nu-l întrerupeți! Adresați-vă medicului dumneavostră! Vaselor de sânge care irigă creierul le trebuie un timp să se reobișnuiască să lucreze la presiuni mai joase.
- Continuați tratamentul bolilor asociate conform recomandărilor medicului de specialitate.
Daca va confruntati cu probleme de sanatate puteți contacta unul dintre cei peste 280 de medici din toate Specializarile medicale : https://medicentrum.ro/medicii-nostri/