Palpitațiile inimii sunt cauzate de schimbări ale sistemului electric care controlează inima; ele nu sunt în general legate direct de problemele de circulație, este, o stare normală, în care devenim mai conștienti de felul în care ne bate inima.
Palpitațiile la inimă pe care le simțim pe timpul noaptii, deși pot părea inconfortabile și îngrijorătoare, nu sunt, de obicei, periculoase. Ele sunt, în general, o condiție obișnuită (mulți oameni se confruntă în mod regulat cu astfel de experiențe) și, în cele mai multe cazuri, pot fi controlate cu modificări de stil de viață , evitarea pe cât posibil a stresului și intervenții nutriționale.
În cazuri extreme bătăile inimii lente, neregulate sau mai puțin eficiente pot avea un impact puternic asupra sistemului cardiovascular ( palpitații cardiace) , în acest caz trebuie să te adresezi medicului .
Ce înseamnă palpitațiile la inimă noaptea
Palpitațiile cardiace sunt o conștientizare intensă a bătăilor inimii, cauzată de impresia că inima ta bate , prea încet , prea repede, prea cu forța sau neregulat. Palpitațiile pot fi însoțite de un sentiment de anxietate.
Frecvența și severitatea palpitațiilor cardiace pot varia foarte mult: pot dura câteva secunde, câteva minute, ore sau chiar zile. Este posibil să ai un singur episod, episoade ocazionale sau episoade frecvente, în funcție de cauză sau de modul de declanșare.
Uneori poți simți o bataie în plus sau una în minus – acestea sunt denumite bătăi ectopice si nu reprezinta un motiv de îngrijorare. Alteori, palpitațiile pot să fie semnul unor afecțiuni- fie ale inimii, fie ale altor organe, și atunci este bine să se stabilească în mod corect diagnosticul.
Sunt periculoase palpitațiile inimii noaptea?
În majoritatea cazurilor, persoanele care suferă de palpitații ale inimii noaptea nu au ritmuri cardiace semnificativ diferite de cele din timpul zilei, doar le sesizează noaptea când în jur e liniște, mai puține sunete și senzații care să ne distragă atenția de la bătăile inimii.
Uneori, palpitațiile inimii noaptea pot fi cauzate de poziția în timpul somnului. Oamenii care dorm pe partea stângă sau pe spate exercită o presiune asupra nervului vag – o componentă importantă a sistemului nervos parasimpatic, responsabil pentru controlul ritmului cardiac.
Atunci când se exercită o presiune externă asupra acestui nerv, este posibil să se declanșeze un impuls electric care parcurge lungimea nervului și te poate face să-ți conștientizezi, temporar, bătăile inimii, fără probleme pentru sănătatea ta.
Palpitațiile la inimă spot fi cauzate de stres sau de anxietate. Stresul poate avea un efect fizic negativ asupra corpului tău – poate provoca descărcări mai frecvente sau neregulate ale terminațiilor nervoase care controlează inima. Anxietatea și atacurile de panică, ridicând nivelul de adrenalină, pot să declanșeze palpitații la inimă.
Cauzele palpitațiilor mai pot fi:
Factori declanșatori ce țin de stilul de viată
Factori declanșatori ce țin de emoții sau psihic
Administratrea anumitor medicamente
Schimbările hormonale
Problemele de ritm cardiac
Problemele inimii
Factorii declanșatori ce țin de stilul de viată
Exercițiile fizice intense
Somnul insuficient
Băuturile care conțin cofeină, precum cafeaua, ceaiul și băuturile energizante
Alcoolul
Fumatul
Alimentele grase sau picante
În cazul unei inimi sănătoase, normale din punct de vedere structural, palpitațiile sunt considerate, în general, benigne si pot fi controlate sau chiar stopate.
Daca regasiți în starea dumneavoastră de sănătate simptomele specificate mai sus, faceți o programare în sectiunea Cardiologie pentru o consultație direct din platforma Medicentrum.ro!