Astmul bronșic este o afecțiune respiratorie care se caracterizează prin inflamația cronică a căilor aeriene. Afectează în jur de 3 până la 7% din populația adultă, fiind mai frecvent la vârstele copilăriei. Este mai frecvent la bărbați în proporție de 2 la 1, dar la atingerea pubertății, acest raport tinde să se egalizeze. În ultimii douăzeci de ani a existat o creștere a incidenței sale, datorată parțial poluării mediului și consecințelor sale, și parțial creșterii populației mondiale.
Care sunt cauzele astmului bronșic?
Se crede că astmul este cauzat de o combinație de factori genetici și de mediu. Boala are o puternică componentă ereditară, exprimată ca antecedente familiale de rinită, urticarie și eczeme, de exemplu. Cu toate acestea, mulți astmatici nu au un istoric familial care să indice o asociere atopică. Factorii de mediu includ expunerea la poluarea aerului și alergeni. Alți factori declanșatori potențiali includ medicamente precum aspirina și beta-blocantele.
Cum diagnosticăm pacienții cu astm bronșic?
Simptomatologia astmului bronșic includ episoade de respirație șuierătoare, tuse, senzație de apăsare în piept și dificultăți de respirație. Acestea pot apărea de câteva ori pe zi sau de câteva ori pe săptămână. În funcție de persoană, simptomele astmului se pot agrava noaptea sau în timpul efortului fizic.
Diagnosticul se bazează de obicei pe tiparul de simptome, răspunsul la terapie în timp și testarea funcției pulmonare prin spirometrie. Astmul bronșic este clasificat în funcție de frecvența simptomelor în astm bronșic ușor, persistent și sever. Poate fi, de asemenea, clasificat ca atopic sau non-atopic, unde atopia se referă la o predispoziție spre dezvoltarea unei reacții de hipersensibilitate de tip 1 (imediate sau anafilactice).
În funcție de cauze, astmul bronșic poate îmbraca mai multe fenotipuri: astmul alergic (cel mai frecvent), astmul non-alergic, astmul cu debut tardiv (întâlnit predominat la sexul feminin), astmul asociat cu obezitatea.
Care este tratamentul în cazul pacienților cu astm bronșic?
Deși nu există un remediu pentru astmul bronșic, simptomele pot fi de obicei îmbunătățite. Cel mai eficient tratament pentru astm este identificarea factorilor declanșatori, cum ar fi fumul de țigară, animalele de companie sau aspirina și eliminarea expunerii la acestea.
Dacă evitarea declanșatorului este insuficientă, se recomandă utilizarea medicamentelor. Medicamentele sunt selectate pe baza, printre altele, a gravității bolii și a frecvenței simptomelor. Medicamentele specifice pentru astm sunt clasificate în general în medicația de control (previn declanșarea unui atac de astm, dintre care cele mai eficienți sunt corticosteroizii inhalatori de tipul Budesonid, Fluticazonă, Beclometazonă) și medicație de salvare (produc îmbunătățirea rapidă a simptomelor unui atac de astm, dilatând bronhiile îngustate, cel mai cunoscut fiind Ventolinul). Medicația de control luată regulat, la indicația medicului pneumolog (de obicei, odată sau de două ori pe zi) va preveni perioadele de agravare a astmului și va elimina simptomele în cea mai mare parte din timp.
Persoanele cu astm au rate mai mari de anxietate, stres psihologic și depresie. Acest lucru este asociat cu un control mai slab al astmului. Terapia cognitiv-comportamentală poate îmbunătăți calitatea vieții, controlul astmului și nivelurile de anxietate la persoanele cu astm bronșic. Îmbunătățirea cunoștințelor oamenilor despre astm și utilizarea unui plan de acțiune scris a fost identificată ca o componentă importantă a gestionării astmului.
Daca va confruntati cu probleme de sanatate puteți contacta unul dintre cei peste 280 de medici din toate Specializarile medicale : https://medicentrum.ro/medicii-nostri/