Mărţişorul este un mic obiect de podoabă legat de un fir împletit – roşu cu alb – care se oferă în dar, ca semn al sosirii primăverii.
Mărţişorul este format din două şnururi împletite asemenea ADN-ului care se leagă în formă de ∞ (infinit), simbolizează renaşterea vieţii, reîntoarcerea la viaţă. Roşul înseamnă iubirea, iar albul divinitatea.
Mărţişorul (1 martie) reprezintă o sărbătoare tradiţională românească a primăverii, a prospeţimii, a bucuriei, a victoriei binelui împotriva răului. Cu această ocazie femeile primesc mici cadouri, obiecte decorative (mărţişoare), legate cu un şnur alb-roşu, ca simboluri aducătoare de noroc şi bunăstare.
Mărţişorul (martu la romani) este un obicei specific românesc moştenit de la daci şi romani, inexistent la alte popoare. Numele popular al lunii martie – „mărţişor” este de origine latină (martius). La 1 martie, după vechiul calendar roman, este prima zi din an şi se celebra sărbătoarea „Matronalia”.
În această zi se desfăşurau serbările lui Marte, zeul forţelor naturii, al primăverii şi agriculturii. Fetele şi femeile primeau diferite cadouri. În multe săpături arheologice din România s-au găsit mărţişoare cu o vechime mai mare de 8000 de ani. Sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu, ele erau înşirate pe aţă şi se purtau la gât. Culoarea roşie, dată de foc, sânge şi soare, era atribuită vieţii, deci femeii. În schimb, culoarea albă, conferită de limpezimea apelor, de albul norilor era specifică înţelepciunii bărbatului. De altfel, şnurul mărţişorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii ca o permanentă mişcare a materiei. El semnifică schimbul de forţe vitale care dau naştere viului, necurmatul ciclu al naturii. Pentru strămoşii noştri, anul nou de la 1 martie însemna reînvierea naturii.
În ultima zi a lunii martie, înainte de răsăritul soarelui, are loc ritualul scoaterii mărţişorului şi predării lui către natură.
Dincolo de obiceiuri, însă, mărţisorul rămâne un simbol al bucuriei de a trăi, al dragostei de viaţă, un semn prin care noi, oamenii, salutăm venirea primăverii. Mărţişorul este şi va fi întotdeauna simbolul soarelui şi al purităţii sufleteşti.
Medicentrum vă dorește multă sănătate, zâmbetul să vă fie mereu blând precum soarele primăverii. Inima să vă tresară mereu de bucurie la vederea primului ghiocel. Iar minunea renașterii naturii să vă aducă aminte că întotdeauna mai exista o speranţa. O primăvara ca-n povesti!