Hemoptizia include expectorarea sputei hemoptoice sau a sângelui proaspăt din sistemul respirator, mai precis din zona subglotică. La orice hemoptizie este importantă cantitatea de sânge. Dacă cantitatea de sânge este mare, hemoptizia necesită tratament de urgență, putând avea un prognostic nefavorabil dacă nu se intervine la timp. Dacă cantitatea de sânge este mică, aceasta nu trebuie neglijată deoarece poate să ascundă afecțiune pulmonară subiacentă. Indiferent de cantitate, hemoptizia nu trebuie neglijată, aceasta putând duce la nediagnosticarea unei leziuni grave, dar potențial tratabile.
Care sunt cauzele hemoptiziilor?
Cele mai importante cauze de hemoptizie sunt: cancerul bronhopulmonar, tuberculoza, boala pulmonară obstructivă cronică, abcesul pulmonar, tratamentul cu medicamente anticoagulante orale (Sintrom), bronșiectazii, aspirare de corp străin intrabronșic, lupus eritematos sistemic, sindrom Goodpasture, embolia pulmonară, stenoza mitrală, hipertensiunea arterială pulmonară, insuficiența cardiacă, investigațiile precum bronhoscopia sau biopsia pulmonară etc. La noi în țară, cele mai frecvente cauze de hemoptizie sunt tuberculoza, bronșiectaziile, tratamentul cu anticoagulantele orale, cancerul bronhopulmonar și tromembolismul pulmonar.
Cum investigăm un pacient cu hemoptizie?
Pe lângă eliminarea în cursul unui efort de tuse a unei cantităţi de sânge roşu, aerat, pacientul poate prezenta o senzație de căldură retrosternală, nelinişte, senzaţie de gâdilat în gât sau sincopă.
Din punct de vedere al cantității de sânge piedut, hemoptizia poate fi: mică (50-100 ml sânge), medie (100-200 ml sânge), mare (200-500 ml sânge) și foarte mare (mai mult de 500 ml sânge). Hemoragia în cantitate foarte mare are un prognostic foarte prost caracterizându-se prin risc de asfixie (inundarea căilor respiratorii) și șoc hemoragic ducând rapid la deces.
În fața unui pacient cu hemoptizie, anamneza și examenul clinic sunt importante în stabilirea cauzei. Pe lângă acestea, celelalte instrumente paraclinice sunt radiografia toracică, analizele de sânge (hemoleucogramă, funcția renală, sumar de urină, probe de coagulare etc), bronhoscopia, CT toracic, consulturile de specialitate (ORL, pneumologie, cardiologie, nefrologie).
Hemoptizia trebuie diferențiată de hematemeză (hemoragie digestivă superioară), epistaxis (sângerare nazală), gingivoragii (sângerare gingivală), polipi sau cancer în sfera ORL etc.
Care este tratamentul în cazul pacienților cu hemoptizie?
Tratamentul depinde de cauza care a determinat hemoptizia. Metodele de tratament includ administarea de perfuzii cu soluție salină, apoi sânge și administarea vasoconstrictoarelor, cum ar fi adrenalina sau vasopresina. De asemenea, poate fi utilizată tamponarea endobronșică. Fotocoagularea cu laser poate fi utilizată pentru a opri sângerarea în timpul bronhoscopiei. Angiografia arterelor bronșice poate fi efectuată pentru a localiza sângerarea și poate fi adesea embolizată. Embolizarea arterei bronșice este prima linie de tratament în zilele noastre. Opțiunea chirurgicală este de obicei ultima soluție și poate implica îndepărtarea unui lob pulmonar sau îndepărtarea întregului plămân.
Daca va confruntati cu probleme de sanatate puteți contacta unul dintre cei aproape 300 de medici din toate specializarile medicale : https://medicentrum.ro/medicii-nostri/