Medicii Endocrinologi sunt medici specializați în problemele și condițiile legate de sistemul endocrin, grupul de glande care produc hormoni ce reglează metabolismul, creșterea, dezvoltarea, funcția sexuală, somnul , starea de spirit sau funcții umane.
Sistemul endocrin este format din mai multe glande din jurul corpului, care secretă hormoni în sânge. Aceste glande au toate funcții diferite, având efecte diferite asupra organismului. Endocrinologii tratează afecțiunile legate de aceste glande și de hormonii pe care îi secretă. Aceste glande includ pituitara, tiroida, pancreasul, testiculele, ovarele și glandele suprarenale. Unele motive comune pentru trimiterea la un endocrinolog includ:
- Tulburări ale glandei, cum ar fi tulburările tiroidiene
- Osteoporoza si metabolismul osos
- Hipotiroidismul
- Hipertiroidismul
- Diabet
- Rezistenta la insulina
- Probleme de fertilitate
- PCOS ( sindromul ovarului polichistic )
- Cancer tiroidian
- Tumorile hipofizare
- Hipogonadism
- amenoree
Mulți endocrinologi aleg să se concentreze pe un anumit domeniu al endocrinologiei, iar unii dezvoltă interese de subspecialitate, inclusiv:
- Neuroendocrinologie și tumori neuroendocrine
- Fertilitatea și endocrinologia reproducerii
- Diabetul zaharat
- Diabetul în sarcină
- Endocrinologie pediatrică
- Afecțiuni ale tiroidei
- Boala metabolică a oaselor
Specialiștii în diabet pot fi numiți diabetolog, iar specialiștii în neuroendocrinologie pot fi uneori numiți neuroendocrinologi.
Medicul dumneavoastră de familie vă poate trimite la un medic endocrinolog dacă bănuiește că aveți un fel de afecțiune hormonală, deoarece medicii endocrinologi ca specialiști studiază afecțiunile hormonale, tulburările și afecțiunile tiroidiene în mare profunzime, ceea ce înseamnă că sunt capabili să vă ofere ajutor și îngrijire de specialitate.
Medicii Endocrinologi văd adesea pacienți care constată că tratamentul tradițional sau convențional al tulburărilor endocrine nu a funcționat până acum cu ei și este datoria unui endocrinolog să aibă cunoștințe aprofundate despre cele mai recente evoluții în tulburările endocrine – un domeniu în care înțelegerea este în continuă dezvoltare.
Deși majoritatea nodulilor tiroidieni sunt inofensivi și nu provoacă niciun simptom, unii pacienți pot prezenta dificultăți la înghițire și disconfort la nivelul gâtului sau pot observa o umflare în zonă.
În acest ghid de experți, un consultant foarte apreciat Dr. Oana Capraru explică ce sunt nodulii tiroidieni și cine este mai probabil să-i dezvolte, precum și importanța de a consulta medicul cu privire la orice simptome sau modificări pe care le observați.
Nodulii tiroidieni sunt bulgări care se dezvoltă în structura glandei tiroide .
Cauza principală este necunoscută, dar nodulii tiroidieni și mărirea tiroidei sunt mai frecvente la femei decât la bărbați și cresc în frecvență odată cu vârsta .
Femeile dezvoltă adesea mărirea tiroidei în timpul sarcinii și nodulii tiroidieni se dezvoltă și în țările cu deficit de iod .
Alți factori ar putea include antecedente familiale de noduli tiroidieni, antecedente de expunere la iradiere , obezitate și fumat .
Centrul Endocrin Medicentrum, reunește endocrinologi și chirurgi endocrini recunoscuți internațional din marile spitale universitare pentru a oferi îngrijiri de specialitate pacienților cu boli endocrine.
Oferim o cale integrată cu accent pe diagnosticul precoce și tratamentul medical și chirurgical de ultimă generație, în funcție de nevoile specifice ale fiecărui pacient.
Acest serviciu confidențial se bazează în principal într-un mediu confortabil și non-intimidant în centrul medical Medicentrum, cu accent pe vindecarea pacienților.. Cu toate acestea, oferim și consultații și intervenții chirurgicale în centrul medical Medicentrum.
Endocrinologii noștri au o experiență foarte mare în managementul tuturor bolilor endocrine, de la bolile tiroidiene, paratiroidiene, suprarenale și hipofizare până la diabet. Ei au, de asemenea, o expertiză considerabilă în diagnosticarea și gestionarea sindromului de oboseală cronică și a interacțiunilor sale endocrine. Ei cred într-o abordare holistică a pacienților lor, oferind o consultare inițială lungă, care oferă suficient timp pentru a discuta toate preocupările.
Medicul nostru endocrinolog, Dr. Oana Capraru, este un medic endocrin specialist care efectuează aproape exclusiv operații tiroidiene, paratiroide și suprarenale, cu o practică largă în centrul Medicentrum. Centrul salută apelurile medicilor pentru sfaturi profesionale imparțiale cu privire la orice aspect medical sau chirurgical al endocrinologiei.
Endocrinologia este specialitatea care se ocupă cu screeningul, diagnosticarea și tratarea patologiei endocrine.
Endocrinologia este specialitatea medicală care se ocupă cu profilaxia, depistarea, diagnosticarea, tratarea patologiei endocrine şi recuperarea bolnavilor care suferă de boli ale sistemului endocrin.
Aceasta studiază funcțiile și patologia glandelor endocrine:
- tiroida
- hipofiza
- suprarenale
- gonade și tulburări care afectează metabolismul calciului (osteoporoză, osteomalacie).
Endocrinologia a contribuit foarte mult la înțelegerea funcțiilor cardio-vasculare.
Țesuturile cardiace sunt glanda endocrină, iar stimulii care afectează sistemul cardio-vascular acționează prin receptorii hormonali.
Multe boli cardio-vasculare au cauze endocrine: hipertensiune arterială secundară (aldosteronism primar sau feocromocitom); sindrom metabolic, obezitate, dislipidemie.