Fibrilația atrială este un tulburare a ritmului cardiac (aritmie) caracterizat prin bătăile rapide și neregulate ale camerelor atriale ale inimii. Este cea mai frecventă aritmie, fiind cunoscută și diagnosticată încă din 1909. Boala este asociată cu un risc crescut de insuficiență cardiacă, demență și accident vascular cerebral.
Conform European Society of Cardiology există cinci tipuri de fibrilație atrială și anume: nou diagnosticată, paroxistică, persistentă, persistentă de lungă durată și permanentă.
Care sunt cauzele fibrilației atriale?
Hipertensiunea arterială și bolile cardiace valvulare sunt cei mai frecvenți factori de risc pentru fibrilația trială. Alți factori de risc legați de inimă includ insuficiența cardiacă, boala coronariană, cardiomiopatia și bolile cardiace congenitale. În lumea în curs de dezvoltare, bolile cardiace valvulare apar adesea ca urmare a reumatismului articular acut. Factorii de risc legați de plămâni includ BPOC, obezitate și apnee în somn. Alți factori includ consumul excesiv de alcool, fumatul de tutun, diabetul zaharat și tireotoxicoza. Cu toate acestea, jumătate din cazuri nu sunt asociate cu niciunul dintre aceste riscuri.
Cum diagnosticăm fibrilația atrială la pacienți?
Adesea episoadele nu au simptome. Ocazional pot exista palpitații, stări de leșin, senzație de amețeală, dificultăți de respirație sau dureri în piept. Medicii pot suspecta fibrilația atrială simțind pulsul și pot confirma diagnosticul interpretând o electrocardiogramă. Un ECG tipic în fibrilația atrială nu prezintă unde P și o frecvență ventriculară neregulată.
Dovezi limitate sugerează că screeningul pentru fibrilația atrială la pacienții de la 65 de ani în sus crește numărul de cazuri de fibrilație atrială detectate. O anchetă privind fibrilația atrială a estimat că până la o treime din persoanele cu fibrilația atrială nu sunt diagnosticate.
Cum tratăm pacienții cu fibrilație atrială?
Managementul pacientului cu fibrilație atrială trebuie să se concentreze pe ameliorarea simptomelor și evaluarea factorilor de risc asociați. Modificările stilului de viață sănătos, cum ar fi pierderea în greutate la persoanele cu obezitate, creșterea activității fizice și consumul mai puțin de alcool, pot reduce riscul de fibrilație atrială. Aceasta este adesea tratată cu medicamente pentru a încetini ritmul cardiac la un nivel aproape normal sau pentru a converti ritmul în ritm sinusal normal. Cardioversia electrică poate converti fibrilația atrială la ritmul cardiac normal și este adesea necesară pentru utilizare emergentă dacă persoana este instabilă.
Daca va confruntati cu probleme de sanatate puteți contacta unul dintre cei peste 280 de medici din toate Specializarile medicale : https://medicentrum.ro/medicii-nostri/