Deficitul de vitamie este stare de boala provocata de lipsa uneia sau mai multor vitamine din alimentatie. Notiunea este legata de un deficit de aport sau de un defect de absorbtie (in cazul bolilor grave – cancer, paraziti intestinali, diaree). De asemenea, poate aparea datorita cresterii nevoilor organismului, in perioada de sarcina sau de alaptare la femei.
Termenul de vitamină este folosit pentru a descrie un anumit compus organic de care organismul are nevoie, dar pe care nu îl poate produce singur. În principal, vitaminele servesc drept catalizatori pentru anumite reacţii din corpul nostru.
Dacă aceşti catalizatori lipsesc, cum este în cazul carenţelor vitaminice, funcţiile normale ale organismului nu mai funcţionează corect şi astfel apare riscul crescut de dezvoltare a bolilor.
Deficitul de vitamine (avitaminoza) s-a observat in :
dietele dezechilibrate
dietele de slabire cu un numar de calorii sub 1100 – 1200 kcal / zi
asociere cu anumite obiceiuri alimentare
malabsorbtia
malnutritia
interventii chirurgicale in sfera digestiva, inclusiv chirurgia bariatrica
boli comsumptive
nutritia parenterala
dupa anumite tratamente medicamentoase (chimioterapie)
Vitaminele pot fi luate în mare parte din alimentaţie însă există şi situaţii speciale, cum este cazul vitaminelor K şi D. De exemplu, vitamina K este produsă în condiţii speciale de către organism, mai exact de anumite bacterii prezente în intestin, iar vitamina D are nevoie de puţin „ajutor” din partea razelor soarelui pentru a ajunge în corp.
Vitaminele se clasifică în două categorii: liposolubile (prezente în ţesuturile grase şi musculare ale corpului şi care sunt absorbite prin intermediul tractului intestinal cu ajutorul grăsimilor) şi hidrosolubile (care nu rămân pentru mult timp în organism, fiind eliminate prin intermediul urinei).
Vitamine liposolubile: A, D, E, K.
Vitamine hidrosolubile: C şi B.
Vitamina A este o vitamină liposolubilă obţinută din 2 clase de compuşi: vitamina A natural preformată (retinolul şi compuşii săi) şi precursorii de vitamina A (betacarotenul şi compuşii înrudiţi). Functia cea mai importanta a vitaminei A o constituie protectia pielii si a mucoaselor, asigura buna functionare a sistemelor osos si nervos.
Carenta de vitamina A se manifesta prin tulburari de vedere, infectii ale mucoaselor, infectii digestive.
Vitamina B1 (tiamina), supranumită şi “vitamina bunei dispozitii” sau “vitamina performanţei intelectuale”, este indispensabilă sănătăţii fizice şi psihice, având efecte benefice asupra sistemului nervos, digestiv, dar şi la nivelul muşchilor şi chiar al inimii.
Lipsa ei duce la tulburari grave ale metabolismului, ale sistemului nervos si aparatului digestiv.
Vitamina B2, cunoscută şi sub denumirea de riboflavină, ajută la transformarea grăsimilor, carbohidraţilor şi proteinelor în energie, este necesară pentru vindecarea şi menţinerea unui tegument sănătos, ajută organismul la echilibrarea acidităţii şi este importantă pentru păr, unghii şi ochi.
Carente de riboflavina se intalneste in anumite boli gastrointestinale si in afectiuni ale ficatului sau pancreasului.
Vitamina B3, cunoscută şi sub denumirile de niacină, acid nicotinic sau vitamina PP (Pellagra Preventer), este o vitamină care susţine procesele genetice în celulele organismului şi care ajută la procesarea grăsimilor din corp.
Vitamina B5, cunoscută şi sub denumirile de acid pantotenic, “vitamina antistres” şi „elixirul tinereţii”, pe lângă faptul că joacă un rol important în descompunerea grăsimilor şi a carbohidraţilor pentru producerea de energie, grăbeşte vindecarea rănilor şi operaţiilor chirugicale, fiind extrem de eficientă în cazurile de acnee.
Vitamina B6, cunoscută şi sub numele de piridoxină, face parte din complexul de vitamine B şi are un rol important în formarea hemoglobinei, în metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor şi lipidelor (îndeosebi al acizilor graşi esenţiali), fiind şi stimulent muscular; are influenţă benefică asupra pielii, precum şi în procesul de creştere.
Este necesara pentru buna functionare a sistemului nervos si a maduvei spinarii.
Vitamina B7, cunoscută şi sub numele de biotină sau vitamina H, este o vitamină hidrosolubilă din complexul B, care are rol de protecţie a pielii şi părului (încetineşte procesul de albire), având acţiune sinergică cu vitaminele A, B2 şi B6, împiedică depunerea colesterolului la nivelul endoteliului vascular, contribuie la eliminarea substanţelor toxice şi a metaboliţilor acumulaţi în organism, facilitând astfel funcţiile ficatului şi ale vezicii biliare.
Vitamina B9, cunoscută ca şi acid folic sau folat, este esenţială în dezvoltarea şi funcţionarea organismului. Deoarece acidul folic are un rol important în creşterea şi regenerarea celulelor, acesta este necesar adulţilor şi vital în cazul sarcinilor.
Vitamina B12, numită şi cianocobalamină sau “vitamina roşie”, are cea mai mare şi complex structură chimică dintre toate vitaminele, aceasta având un rol deosebit de important pentru organismul uman.
Carenta de vitamina B12 poate conduce la anemii complicate si boli psihice.
Vitamina C, sau acidul ascorbic după cum mai este numită, este una dintre cele mai cunoscute vitamine, care are un rol deosebit de important în apărarea organismului de acţiunea radicalilor liberi şi împotriva stresului oxidativ, principala cauză a îmbătrânirii fiziologice.
Vitamina C previne si vindeca scorbutul, mareste rezistenta vaselor sanguine si creste capacitatea de aparare a organismului impotriva infectiilor.
Vitamina D, numită şi antirahitică, este liposolubilă, adică este absorbită de grăsimi, fiind esenţială în resorbţia calciului şi fosforului la nivelul intestinului, catalizând totodată transformarea fosforului organic în anorganic şi mobilizându-l în ţesuturi.
Rolul vitaminei D este de a fixa calciul si fosforul in oase si dinti. Lipsa ei duce la rahitism si osteoporoze.
Vitamina E, numită şi vitamina fertilităţii, datorită rolului pe care îl are în procesul fertilităţii, face parte dintre substanţele cu o importantă acţiune antioxidantă.
Lipsa vitaminei E duce la sterilitate, avorturi spontane, slabirea musculaturii si hemoragii.
Vitamina K, numită şi “vitamina antihemoragică”, este unul dintre factorii esenţiali de coagulare a sângelui, iar în lipsa unui aport suficient chiar şi o mică tăietură ar putea cauza sângerarea continuă.
Deficitul de vitamina K duce la hemoragii grave. In ciroze, hepatite si ictere se observa un deficit major de vitamina K.
Vitamina P hidrosolubilă acţionează concomitent şi strâns legat de vitamina C, asigurându-I acesteia o perfectă absorbţie şi utilizare şi împiedicându-i distrugerea prin oxidare.
Medicentrum vă conectează cu cei mai buni specialiști Nutritie, care vă pot ajuta să gasiți soluții la problemele dumneavoastră.
https://medicentrum.ro/medicii-nostri/nutritie/
Pasul 1 – Alegeți specialistul în Nutritie dorit
Pasul 2 – Solicitați evaluare
Pasul 3 – Completați fișa de evaluare caz și nu uitați să atașați documentele medicale pe care le dețineți.
Pasul 4 – Trimiteți
Cazul ajunge la medicul dorit de dumneavoastră, acesta vă citește Fișa de Evaluare caz și vă vizualizează documentele, iar în 24 de ore maxim 48 de ore veți fi sunat de medic pentru a discuta despre caz și să vă ofere soluțiile optime de tratament. La final pe mail veți primi Scrisoarea Medicală.