Ecocardiografia este o ecografie a inimii. Aceasta a devenit utilizată în mod obișnuit în diagnosticul, gestionarea și urmărirea pacienților cu orice boală cardiacă suspectată sau cunoscută. Ecocardiografia utilizează ultrasunetele pentru a recompune în timp real imagini în mişcare ale aparatului cardiovascular. În anul 1953, „părintele ecocardiografiei” medicul I. Edler a făcut prima ecocardiografie. În prezent, este cea mai folosită investigație în cardiologie.
Care sunt indicațiile unei ecocardiografii?
Ecocardiografia permite obţinerea de imagini în mişcare ale inimii, valvelor, pereţilor, cavităţilor şi ale marilor vase, cât şi imagini spaţiale în timp real asemănătoare cu anatomia structurilor cardiac. Deci poate oferi o mulțime de informații utile despre dimensiunea și forma inimii, capacitatea de pompare și locația și amploarea oricărei leziuni tisulare. O ecocardiografie poate oferi medicilor și alte estimări ale funcției cardiace, cum ar fi calcularea debitului cardiac, a fracției de ejecție și a funcției diastolice.
Ecocardiografia poate fi necesară în cazul: durerilor toracice fără o cauză bine definită, boli cu afectare valvulară (stenoza mitrală, insuficiență aortică etc), cardiomiopatie ischemică, endocardită infecțioasă, proteze valvulare, pericardită, disecție de aortă, defecte septele atriale sau ventriculare, cardiomiopatii etc.
Ecocardiografia are un rol vast în pediatrie, diagnosticând pacienții cu boli cardiace valvulare și alte malformații congenitale. O ramură emergentă este cardiotocografia, foarte importantă în obstetrică care implică monitorizarea cordului fetal și a contractiilor uterine.
Este un test neinvaziv și nedureros, care se poate realiza în 20-30 minute.
Care sunt avantajele și dezavantajele ecocardiografiei?
Ecocardiografia are și numeroase avantaje precum acutatețe foarte bună privind structura și funcția cordului, nu prezintă nici un fel de risc (putând fi efectuată în mod repetat la copii și gravide), se poate face la patul bolnavului și chiar în condiții mai speciale (de exemplu, loboratorul de cateterism sau electrofiziologie, sala de operație sau în saloanele de terapie intensivă).
Principalul dezavantaj al acesteia reprezintă dependența sa de operator, de unde apar și variabilele în ceea ce privesc rezultatele.
Ecocardiografia este făcută de obicei de medicul cardiolog sau medicul de medicină internă.
Care sunt modurile în care se poate face ecocardiografia?
Ecocardiografia are mai multe moduri în care se poate realiza, aceastea depinzând strict de informațiile pe care vrem să le obținem și anume: transtoracică (cel mai folosit mod), transesofagiană, de efort (la cicloergometru), de stres (testul cu Dobutamină), ecografia intracoronariană.
Daca va confruntati cu probleme de sanatate puteți contacta unul dintre cei peste 280 de medici din toate Specializarile medicale : https://medicentrum.ro/medicii-nostri/