Gimnastica prenatală și postnatală
Ce este activitatea fizică?
Organizaţia Mondialǎ a Sǎnǎtǎţii definește activitatea fizică ca fiind orice mișcare corporală produsă de mușchii scheletici care presupune consum de energie.
Activitatea fizică efectuatǎ frecvent ajutǎ la prevenirea și gestionarea bolilor cardiovasculare, obezitatii, diabetului și cancerului. De asemenea, ajută la prevenirea hipertensiunii, la menținerea unei greutăți corporale sănătoase și poate îmbunătăți sănătatea mintală, calitatea vieții și starea de bine.
Gimnastica din perioada sarcinii
Exercițiul fizic este un element esențial al unui stil de viață sănătos, iar obstetricianul și ginecologii ar trebui să-și încurajeze pacientele să continue sau sǎ ȋnceapǎ exercițiul ȋnainte de sarcinǎ. Femeile care practicau în mod obișnuit activități aerobice sau care au fost active fizic înainte de sarcină pot continua aceste activități în timpul sarcinii și în perioada postnatalǎ.
Studiile au aratat ca femeile care fac mișcare în timpul sarcinii au mai multe beneficii, precum scăderea diabetului gestațional, scaderea nașterilor prin cezariană dar și ȋmbunǎtǎţirea timpului de recuperare postpartum. Activitatea fizică poate fi, de asemenea, un factor esențial în prevenirea tulburărilor depresive ale femeilor în perioada postnatalǎ. Exercițiile fizice din timpul sarcinii sunt asociate cu riscuri minime, deși poate fi necesară o modificare a programelor de exerciții din cauza transformărilor anatomice și fiziologice normale a fătului.
În absența unor complicații sau contraindicații obstetricale medicale, activitatea fizică în timpul sarcinii este sigură și indicată, iar femeile însărcinate trebuiesc încurajate să continue sau să inițieze activități fizice sigure.
Activitate fizică recomandată
În timpul sarcinii, inactivitatea fizică și creșterea excesivă în greutate au fost recunoscute ca factori de risc independenți pentru obezitatea maternă și complicațiile legate de sarcină, inclusiv diabetul gestațional. Temerile legate de faptul că activitatea fizică regulată în timpul sarcinii poate provoca avort spontan, leziuni musculo-scheletale sau nașterea prematură nu au fost demonstrate ȋn cazul femeilor cu sarcini fǎrǎ complicatii.
Toate femeile însărcinate și postnatal, fără contraindicații, ar trebui sa efectueze cel puțin 150 de minute de activitate fizică aerobă de intensitate moderată pe tot parcursul săptămânii (conform Organizţii Mondiale a Sǎnǎtǎţii).
Exemple de exerciții care au fost studiate în timpul sarcinii și care s-au dovedit sigure și benefice:
- Mersul pe jos
- Bicicleta ergonomică
- Exerciții aerobice
- Dans
- Exerciții de rezistență (de exemplu, folosind greutăți, benzi elastice)
- Exerciții de întindere: Streching
- Hidroterapie, exerciţii ȋn apă
Beneficiile exercițiului fizic în timpul sarcinii prezinta o:
- Incidență mai mare a
- Nașterii vaginale
- Incidența mai mică a:
- Creșterii excesive în greutate gestațională
- Diabetului zaharat gestațional
- Tulburărilor hipertensive gestaționale definit ca hipertensiune gestațională sau preeclampsie
- Nașterilor premature
- Nașterilor prin cezariană
- Greutatii mai mici la naștere
Prescrierea unui program individualizat de exerciții fizice pentru femeile gravide nu diferă faţǎ de cele pentru populația generală. Înainte de a recomanda un program de exerciții fizice, trebuie efectuată o evaluare clinică detaliată.
Un program de exerciții moderat presupune cel puțin 20-30 de minute pe zi. Acesta ar trebui dezvoltat împreună cu pacientul și ajustat conform indicațiilor medicale.
Femeile gravide care erau sedentare înainte de sarcină ar trebui să urmeze o progresie mai treptată a exercițiului.
Totodata, obstetricienii și ginecologii ar trebui să evalueze cu atenție femeile cu complicații medicale sau obstetricale înainte de a face recomandări privind participarea la activitate fizică în timpul sarcinii.
Semne alarmante care presupun întreruperea exercițiilor fizice în timpul sarcinii
- Sângerări vaginale
- Durere abdominală
- Contracții dureroase regulate
- Scurgere de lichid amniotic
- Dispnee înainte de efort
- Ameţeală
- Durere de cap
- Dureri în piept
- Slăbiciune musculară care afectează echilibrul
- Durerea/ umflarea gambelor
Gimnastica postnatalǎ
Mai multe studii indică faptul că nivelul de participare al femeilor la programele de exerciții fizice se diminuează după naștere, ducând frecvent la supraponderalitate și obezitate. Programele de exerciții fizice pot fi reluate treptat după sarcină de îndată ce sunt sigure din punct de vedere medical, în funcție de modul de naștere (naștere vaginală sau cezariană) și de prezența sau absența complicațiilor medicale/chirurgicale. Unele femei sunt capabile să reia activitățile fizice dupǎ câteva zile de la naștere.
Exercițiile aerobice regulate la femeile care alăptează s-au dovedit a îmbunătăți capacitatea cardiovasculară maternă fără a afecta producția de lapte, compoziția sau creșterea sugarului.