Cancerul hepatic este cea mai frecventă formă de cancer hepatic primitiv.
Incidenţa anuală în lume a acestei neoplazii este în continuă creştere, astfel încât cancerul hepatic a devenit o problemă majoră de sănătate publică. În 90 – 95% din cazuri, cancerul hepatic apare la pacienţi cu o boală hepatică preexistentă (hepatite cronice, ciroză hepatică). Cancerul hepatic are o morbiditate importantă şi o mortalitate ridicată. Este mai frecvent la bărbaţi, indiferent de etiologie, raportul bărbați versus femei fiind de 3,7 la 1.
Care sunt factori de risc pentru dezvoltarea cancerului hepatic?
- factori majori: hepatita cronică B şi C, ciroza hepatică, aflatoxinele.
- factorii minori: tutunul, alcoolul, diabetul zaharat, obezitatea, contraceptivele orale.
Care este tabloul clinic la pacienții cu hepatocarcinom?
Dintre simptomele pe care le acuză pacientul, durerea apare în peste 80% din cazuri, fiind asociată cu scădere ponderală, astenie, inapetenţă şi disconfort abdominal. Alte circumstanţe care orientează clinic spre diagnosticul de cancer hepatic sunt apariţia ascitei care creşte rapid, refractare la tratament şi sindromul febril neexplicat de o patologie infecţioasă intercurentă.
Cum punem diagnosticul de cancer hepatic?
Diagnosticul pozitiv presupune atât diagnosticul formaţiunii tumorale, cât şi evaluarea funcţiei hepatice în vederea stabilirii atitudinii terapeutice. Acesta este de multe ori dificil, necesitând diferenţierea de unele tumori hepatice benigne, precum şi diferenţierea între tumorile primare şi secundare maligne (metastaze hepatice).
Sindroamele paraneoplazice pot precede cu câţiva ani debutul obiectiv al hepatocarcinomului. Dintre acestea hipoglicemia şi trombocitoza sunt relativ specifice pentru cancerul hepatic. Constatarea unei trombocitoze la un pacient cirotic trebuie să ridice suspiciunea de degenerare malignă.
Markerii tumorali sunt elemente adjuvante în diagnosticul cancerului clinic manifest, şi permit monitorizarea tratamentului, evaluarea rezultatelor terapeutice, decelarea precoce a recidivelor şi a metastazelor. Cel mai folosit marker tumoral în diagnosticul cancerului hepatic este α-fetoproteina. Valori de peste 400 ng/ml ale α-fetoproteinei sunt considerate patognomonice pentru cancerul hepatic. α-fetoproteina în asociere cu ecografia hepatică ajută la depistarea precoce a cancerul hepatic.
Metodele de explorare imagistică contribuie la screeningul cancerului hepatic, la confirmarea sau diferenţierea de alte tumori, la stadializare şi la evaluarea răspunsului terapeutic al cancerului hepatic.
Laparoscopia este cea mai sigură metodă de diagnostic a cancerului hepatic: vizualizează direct ficatul, apreciază caracterul cirotic al acestuia şi contribuie la efectuarea puncţiei biopsie hepatice dirijate.
Care sunt metodele de tratament disponibile pentru cancerul hepatic?
Tratamentul chirurgical este tratamentul de elecţie al cancerului hepatic şi constă în rezecţie hepatică sau transplant hepatic. Este indicat în tumori mai mici de 5 cm, unice, bine încapsulate, fără invazie vasculară portală şi fără metastaze, şi mai ales în cazul leziunilor dezvoltate pe ficat sănătos. Rezecţia hepatică este contraindicată în caz de insuficienţa hepatică, indice de protrombină sub 50%, ascită, bilirubinemie peste 2 mg/dl, metastaze, mai mult de 3 noduli tumorali, tumoră asociată cu tromboză portală tronculară.
Chimioterapia sistemică are valoare limitată şi are toxicitate mai mare ca beneficiul. Chimioterapia prin artera hepatică minimalizează toxicitatea sistemică, dar nu ameliorează supravieţuirea. Se indică pentru tumori inoperabile, dar are numeroase limite.
Radioterapia are valoare limitată, fiind ineficientă din cauza sensibilităţii scăzute a parenchimului hepatic.
Cum putem preveni apariția cancerului hepatic?
Vă puteți reduce riscul de a dezvolta cancer la ficat urmând măsuri de viață sănătoasă, cum ar fi exerciții fizice regulate, controlul greutății și consumul unei diete sănătoase cu interzicerea consumului de alcool. De asemenea, este important să evitați infecția cu virusurile hepatitei B și C.
Dacă nu este tratată, hepatită B poate duce la ciroză, insuficiență hepatică și cancer. Vaccinurile pentru hepatita B sunt disponibile pentru copii și adulți. Dacă aveți hepatită cronică B, ați putea fi un candidat la terapia antivirală, care poate încetini progresia bolilor hepatice și poate reduce (deși nu elimina) riscul de cancer hepatic.
Primii pași sunt informarea și discutarea cazului cu un medic.
Ușor, sigur, online poți intra în legătură cu un specialist, accesând platforma MediCentrum, specialitatea oncologie.