Anevrismul cerebral, cunoscut şi sub denumirea de anevrism intracranian este o zonă slăbită sau umflată care se formează la nivelul peretelui unei artere care asigură fluxul de sânge la nivelul creierului.
În cele mai multe cazuri, anevrismul cerebral este trecut cu vederea, dar există şi situaţii în care anevrismul provoacă ruperea arterei, fapt ce duce la hemoragie la nivelul creierului şi, ulterior, la accident vascular cerebral.
Anevrismul poate fi de trei feluri:
anevrismul cerebral sacular (este cea mai comună formă de anevrism, se formează la bifurcaţia a două artere mari şi are aspectul unui sac. Este şi principala cauză pentru hemoragiile subarahnoidiane care nu apar în urma unei traume fizice);
anevrismul cerebral fuziform (este o formă mai rară de anevrism, apare pe toate părţile arterei, arată ca o umflătură şi rareori se rupe):
pseudoanevrismul (care chiar dacă este un anevrism fals, este cel mai periculos pentru că prezintă risc de rupere a arterei şi deci de apariţiei hemoragiei chiar mai mare decât în cazul anevrismului real.).
Simptome
Anevrismele mici si nerupte nu dau simptome. Pe masura ce cresc in dimensiuni riscul de rupere creste. Cand un anevrism s-a rupt, pacientul sufera una dintre cele mai severe forme de cefalee, insotita de greata, varsaturi, si/sau pierderea constientei.
Cateodata se remarca afectarea vederii la un ochi si modificarea diametrului pupilei. Ruptura anevrismului este de obicei brutala, fara semne prevestitoare.
Acest eveniment devine amenintator de viata pentru pacient, si necesita tratament adecvat.
Sangele rezultat prin ruptura vasului acopera creierul (hemoragie subarahnoidiana) sau produce hematoame intracerebrale.
Simptomele unui anevrism cerebral rupt sunt gradate folosind scala de severitate a hemoragiei subarahnoidiene, numita scala Hunt si Hess.
SCALA HUNT SI HESS
Grad 0 Anevrism nerupt
Grad 1 Pacient asimptomatic, sau cefalee moderata sau moderata redoare (rigiditate) a cefei
Grad 1a Pacient fara reactie meningeala sau cerebrala acuta dar cu deficit neurologic stationar
Grad 2 Pacientul prezinta pareze de nervi cranieni (III, VI), moderata sau severa cefalee, redoare deceafa
Grad 3 Pacientul este somnolent, confuz si prezinta deficite neurologice minime
Grad 4 Pacientul este in coma, cu hemipareza moderata sau grava, cu rigiditate de decerebrare si tulburari vegetative
Grad 5 Pacientul este in coma profunda, cu rigiditate de decerebrare, muribund
Diagnostic
Diagnosticul anevrismelor se face prin metode imagistice. (RMN sau CT)
Tratament
Interventia neurochirurgicala asupra anevrismului se face de obicei in primele 3 zile, pentru a evita riscul de rerupere al anevrismului.
Medicentrum vă conectează cu cei mai buni specialiști pe Neurochirurgie, care vă pot ajuta să gasiți soluții la problemele dumneavoastră.
https://medicentrum.ro/medicii-nostri/neurochirurgie/
Pasul 1 – Alegeți specialistul în Neurochirurgie dorit
Pasul 2 – Solicitați evaluare
Pasul 3 – Completați fișa de evaluare caz și nu uitați să atașați documentele medicale pe care le dețineți.
Pasul 4 – Trimiteți
Cazul ajunge la medicul dorit de dumneavoastră, acesta vă citește Fișa de evaluare caz și vă vizualizează documentele, iar în 24 de ore maxim 48 de ore veți fi sunat de medic pentru a discuta despre caz și să vă ofere soluțiile optime de tratament.
La final veți primi și Scrisoare Medicală.