Telemedicina a devenit un mod pentru a consolida implicarea dintre pacienți și medici, conectându-i în timp real prin telefon sau online. Datorită telemedicinei, profesioniștii din domeniul medical pot acum să evalueze, să diagnosticheze și să trateze pacienții folosind tehnologii precum videoconferința și smartphone-urile – totul fără a fi nevoie de o vizită personală.
Și având în vedere că tehnologia devine doar o parte și mai mare a modului în care interacționăm, este posibil ca telemedicina să joace un rol important în asistența medicală astăzi și în viitor.
Deși trăim într-o eră digitală, există încă mituri despre telemedicină, despre medicii online și noile opțiuni digitale pentru îngrijirea medicală. Care sunt cele mai comune mituri despre telemedicină? Noi vă prezentăm 8.
Mitul nr. 1 – Telemedicina nu folosește medici adevărați
Realitate: medicii de telemedicină sunt certificați și autorizați să practice. Acești medici se confruntă cu o pregătire și cu o acreditare riguroase, astfel încât veți primi întotdeauna sfaturi de specialitate cu privire la starea dumneavoastră medicală care nu este de urgență.
Mitul nr. 2 – Un medic online nu poate prescrie medicamente
Realitate: după ce vorbiți online cu un medic și primiți un diagnostic oficial, medicul vă poate prescrie medicamente pentru a vă trata afecțiunea.
Mitul nr. 3 – Programările medicului virtual au loc în momente incomode
Realitate: Găsirea timpului liber pentru a merge la un medic în timpul săptămânii poate fi o provocare, mai ales dacă aveți un loc de muncă „de la 9, la 5”. Dar telemedicina vă oferă acces la profesioniști din domeniul medical în orice moment, astfel încât să puteți programa o întâlnire la ora la care doriți.
Prin intermediul unei platforme tehnologice aprobate, veți avea acces la îngrijire 24/7, 365 de zile pe an. Ca bonus: veți evita deplasarea și întârzierile din sala de așteptare. Acest avantaj este un mare plus în timpurile pe care le trăim acum.
Mitul nr. 4 – Intâlnirea mea cu medicul de telemedicină va fi limitată în timp
Realitate: Doctorii pot aglomera uneori cu întâlnirile la cabinet din cauza programărilor la oră fixă, pentru a reuși să se vadă cu mulți pacienți într-o singură zi.
Programările de telemedicină, spre deosebire de o vizită la medic tradițională, față în față, vă pot elibera de restricții de timp potențial frustrante. Medicul dvs. online va rămâne la apel atâta timp cât aveți nevoie, pentru a fi convins că primiți îngrijirea de calitate pe care o meritați. Și se va asigura că toate problemele dvs sunt rezolvate înainte de încheierea programării.
Mitul nr. 5 – Tratamentul prin telemedicină este prea limitat
Realitate: Telemedicina e cea mai bună opțiune pentru a vă citi și sfătui asupra documentelor medicale deja avute, a vă interpreta imagistica (RMN, CT, ecografi ); astfel, se micșorează timpul dintre nevoia de a primi sfatul unui medic și interacțiunea cu medicul, se oferă răspunsul în 24 de ore, maximum 48 de ore. Iar dacă e necesar și consultul la cabinet, se rezolvă și acest aspect, printr-o programare la cabinetul medicului dvs. cu care ați discutat online.
Intr-adevăr, medicii virtuali nu sunt o opțiune pentru situații de urgență sau când se cere neapărat un consult fizic.
Mitul nr. 6 – Telemedicina nu se va „lipi”
Realitate: trăim într-o lume a servicilor online – sunt atâtea bunuri pe care le puteți comanda din confortul casei (alimente, medicamente, imbracăminte, produse casnice etc ). Telemedicina devine și ea accesibilă astfel și e un mod simplu de a lua legătura cu medicul de care aveți nevoie.
Mitul nr.7 – Telemedicina este mai scumpă decât vizitele medicale tradiționale
Realitate: se pot vedea costuri mai mici de îngrijire a sănătății atunci când se utilizează telemedicina, în comparație cu serviciile de îngrijire fizică. Iar când luați în considerare și cât de accesibilă e această opțiune inovatoare de asistență medicală, la un click distanță, valoarea serviciilor de telemedicină începe să iasă în evidență.
Mitul nr. 8 – Informațiile mele de sănătate nu vor fi în siguranță atunci când folosesc telemedicina
Realitate: confidențialitatea este întotdeauna o preocupare. Companiile de telemedicină trebuie să respecte aceleași reguli pe care le îndeplinesc spitalele și medicii, inclusiv toate reglementările relevante de stat, naționale și internaționale, inclusiv Legea portabilității și a responsabilității asigurărilor de sănătate.
Și toată tehnologia de telemedicină, inclusiv sistemele de chat video utilizate pentru efectuarea programărilor pacientului, trebuie să treacă conformitatea.
Cu alte cuvinte, informațiile dvs. medicale sunt protejate și nu vor fi distribuite fără consimțământul dumneavoastră. Legile și reglementările stricte vă păstrează fișierele medicale în siguranță și departe de părțile care nu au dreptul legal de a vizualiza aceste informații personale.
Daca va confruntati cu probleme de sanatate puteți contacta unul dintre cei aproape 300 de medici din toate Specializarile medicale : https://medicentrum.ro/medicii-nostri/