Sistemul imunitar ne menține în viață, iar acum cu intrarea copiilor în colectivitate, cu atât mai mult este esențial să avem în minte câteva aspecte.
Sistemul imunitar (Imunitatea) este mecanismul de apărare și de protecție al organismului care luptă împotriva bolilor şi a infecţiilor, este sistemul care ne menține sănătoși, ne apără și ne protejează împotriva bolilor și a substanțelor care ne pot face rău. Pentru a funcționa corect sistemul imun trebuie să identifice o largă varietate de agenți : bacterii, virusuri , viermi paraziți, celule maligne și să îi diferențieze de țesuturile sănătoase ale propriului organism.
Imunitatea înnăscută (naturală, nespecifică)
Este de asemenea, cunoscută sub numele de imunitate naturală, ereditară sau constitutivă, și este prima linie de apărare în organismele neimunizate.
Sistemul imun înnăscut sau nespecific este prima linie de apărare a organismului si cuprinde celule si mecanisme care apără gazda de infecția cu alte organisme într-o manieră nespecifică, acesta este format din :
Bariere fizice : pielea, corneea, mucoasele de la nivelul tractului respirator, digestiv și urinar.
Secreții ce conțin enzime care distrug bacteriile : saliva, lacrimile, sucul digestiv.
Leucocitele (celulele albe) care se găsesc în tot corpul, inclusiv în sânge și sistemul limfatic.
Celulele sistemului imun innascut recunosc si răspund la patogeni într-un mod generic.
Imunitatea dobândită (imunitatea câstigată sau specifică)
Imunitatea dobândită natural
Imunitatea dobândită natural se formează de-a lungul timpului, pe măsură ce organismul intră în contact cu anumiți agenți patogeni și își formează anticorpi pentru a-i distruge pe aceștia. Imunitatea dobândită natural presupune memorarea agentului patogen, recunoașterea sa și folosirea anticorpilor deja existenți în organism pentru combaterea acestuia.
Imunitatea dobândită prin vaccinare
Vaccinul conține antigeni (n.r. substanță care determină producția unor anticorpi) care declanșează sistemul imunitar, însă fără a cauza afecțiunea în sine. Vaccinarea induce astfel imunitate pe termen lung la anumite infecții, stimulând dezvoltarea memoriei imunologice, generarea de răspunsuri pentru a elimina patogenii specifici sau celulele infectate. Vaccinul conține deci o formă slabă a unui agent patogen, însă conține totodată și antigeni ce declanșează sistemul imunitar, fără a cauza boală.
Cum se poate crește imunitatea organismului într-un mod natural
Somnul
Calitatea slabă a somnului și perioadele lungi în care organismul este privat de odihnă pun în pericol buna funcționare a sistemului imunitar. Dormi 7-8 ore pe noapte !
Mișcarea
Oamenii care nu fac mișcare în mod regulat își iau de doua ori mai multe zile de concediu medical decât cei care practică sport. Cel puțin așa susțin cercetătorii.
Faceți cel puțin 30 minute de exerciții moderate pe zi pentru a reduce la jumătate riscul de răceli și în timp crește imunitatea. În plus, producţia de limfocite este stimulată de mişcare.
Aer
Aerul este mijlocul de intărire a imunității care poate fi folosit tot timpul anului, atât afară cât şi în casă. Aerul curat întăreşte organismul şi fortifică starea aparatului respirator.
Stresul
Stresul cronic duce la depresie, infecții, boli autoimune, boli de inimă si chiar anumite tipuri de cancer. Mișcarea influențează pozitiv stresul și-l reduce considerabil.
Vârsta
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, imunitatea innascută se deteriorează. Pentru a contracara o parte din efectele negative ale îmbătrânirii asupra sistemului imunitar, specialiștii recomandă practicarea exercițiilor fizice și adoptarea unei diete sănătoase.
Alimentația
Alimentația echilibrată bazată pe legume și fructe, grăsimi slabe, carbohidrați, proteine, vitamine și minerale, întăresc sistemul imunitar. Încearcă să-ți iei vitaminele cât mai mult din alimentație și mai puțin din suplimente.
Alimente care ajută imunitatea :
Vitamina C : kiwi, portocale, lămâi, grapefruit, căpșuni, spanac, pătrunjel, varză, roșii, papaya.
Vitamina E : avocado, arahide, alune, spanac, semințe de floarea soarelui , nuci, alune, broccoli, măsline.
Vitamina B6 : carnea (porc, pasăre – curcan, pui), pește, pâine și cereale integrale, orez (brun), ouă, lapte și lactate, legume și vegetale, nuci.
Vitamina A : ficatul de porc şi vită, gălbenuşul de ou, legume verzi (spanac, broccoli, salată verde) , legume şi fructe de culoare portocalie, roşie şi galbenă.
Vitamina D : cod, somon, ton, sardine, ficat, carne de vită, lapte și iaurt, cereale, portocale, ciuperci, gălbenuș de ou.
Acid folic : Pâine integrală, fasole, mazăre, paste, orez.
Fier : ouă , ficat, carne de pui, curcan, fructe de mare, fasole, broccoli, varză.
Seleniu : broccoli, usturoi, sardine, ton, ficat, nuci, orez brun, orz.
Zinc : carne roșie, ouă, ficat, stridii, crabi, carne de pasăre, fasole, linte, iaurt, năut.
Probiotice : iaurt , kefir
Hidratare corespunzătoare
Să nu uităm cât de important este consumul de lichide. Pentru o imunitate puternică trebuie să consumăm cel puțin 2l de lichide zilnic, fie că e vorba de apă, limonadă, ceaiuri, supe sau alte preparate lichide.
Ajută-ți imunitatea să învingă lupta cu inamicii !
Puteți contacta unul dintre cei 280 de specialiști din absolut toate specialitățile medicale : https://medicentrum.ro/medicii-nostri/