Dr.Cristian COROBAN (medic specialist gastroenterologie)
https://clinica.medicentrum.ro/medicii-nostri/cristian-coroban/
Cum trebuie sa ne pregatim pentru o Gastroscopie, cunoscuta si sub numele de Endoscopie digestiva superioara?
Pe scurt, nu se mananca si nu se consuma lichide (cafea, lapte, suc) in acea zi. Se poate bea apa plata, pana cu o ora inainte de examinare. Eu prefer ca pacientul sa bea 2 cani de apa in dimineata respectiva, pentru a avea o cantitate mai mica de saliva sau mucus in stomac.
Medicamentele se pot lua fie cu minim doua ore inainte, fie preferabil dupa ce s-a facut investigatia. Nu dorim sa gasim resturi de medicamente in stomac!
Daca investigatia se efectueaza dimineata la prima ora, este de preferat ca sa nu se manance o cina bogata cu o seara inainte.
Nu trebuie sa va fie teama de aceasta examinare. Nu este dureroasa, dar e foarte posibil sa produca discomfort, in functie de sesibilitatea individuala. Anestezia locala cu xilina ajuta putin la estomparea reflexelor.
Exista posibilitatea efectuarii examinarii sub sedare profunda cu Propofol (practic pacientul este adormit de medicul anestezist si nu simte nimic), doar ca aceasta modalitate presupune niste riscuri si niste costuri care trebuiesc discutate in timpul unei consultatii prealabile. Examinarea in anestezie generala este rar necesara sau indicata de medic si in general se face „la cerere”.
Reflexele declansate de miscarea endoscopului in stomac sunt combatute mai ales prin indreptarea atentiei spre altceva si concentrarea pe respiratie. Conteaza si comunicarea permanenta pe care o am cu pacientul in timpul investigatiei. Fara falsa modestie va marturisesc ca majoritatea pleaca de la Novavita spunand ca „A fost mai usor comparativ cu examinarea efectuata in alta parte!”.
Anxietatea produsa de aceasta procedura se combate de fiecare pacient la nivel congnitiv. Daca pacientului i s-a explicat necesitatea acestei examinari, beneficiile ei si acesta este convins ca este cea mai sigura cale de urmat spre un diagnostic, procedura devine mai usoara atat pentru examinator cat si pentru pacient.
NU a existat nici un pacient caruia sa i se indice gastroscopia la Novavita si sa nu faca examinarea completa. Toti pacientii au plecat de la noi cu un rezultat scris.
Exista posibilitatea sa salvam poze captate in timpul Gastroscopiei pe suport digital (stick).
Nu uitati sa va aduceti la spital dosarul medical cu scrisorile medicale anterioare, rezultatul analizelor si investigatiilor efectuate anterior. Pot fi de mare ajutor in interpretarea leziunilor constatate in timpul gastroscopiei.
Solicitati informatii despre gastroscopie in timpul consultatiei de gastroenterologie. Un pacient informat este un pacient mai calm si mai curajos.
Sanatatea pe termen lung este mai importanta decat 5 minute de discomfort.
Daca regasiți în starea dumneavoastră de sănătate simptomele specificate mai sus, faceți o programare în sectiunea Gastroenterologie pentru o consultație direct din platforma Medicentrum.ro !