Dr.Cristian COROBAN (medic specialist gastroenterologie)
https://clinica.medicentrum.ro/medicii-nostri/cristian-coroban/
Examinarile ecografice sunt des folosite (in special in Romania) pentru ca sunt neinvazive, ofera clinicianului o cantitate mare de informatii si sunt relativ ieftine.
Ce trebuie sa stim inainte de a efectua o ecografie abdominala?
1. Calitatea imaginii depinde de continutul alimentar al stomacului. Nu mancati cel putin 6 ore inainte de ecografie. Puteti sa consumati fara probleme apa plata inainte de examinare.
2. Pentru a se putea examina pelvisul (uter, ovare, prostata etc) este necesar ca vezica urinara sa fie plina. Beti lichide si nu urinati o ora – o ora si jumatate inainte de examinare.
3. Daca la o ecografie precedenta calitatea imaginii a fost alterata de continutul de gaze al intestinului sau daca suferiti frecvent de balonare, puteti incerca sa luati in absorbant gazos cu cateva ore inainte de investigatie (de exemplu 3 tablete de Meteospasmyl).
4. Ecografia nu „vede totul” si nu da un diagnostic direct decat in anumite situatii. Ne spune multe despre leziunile organelor solide (ficat, rinichi) sau cu continut lichid (colecist, vezica urinara) dar NU este examinarea de electie pentru cele cu continut gazos (stomac, intestine). Diagnosticul ecografic de „gastrita” este cel putin riscant si in general speculativ.
5. Nu va asteptati ca o ecografie sa poata da detalii despre functionarea organelor interne, ceea ce vedem e doar ceva din structura lor (ca in poza de mai jos care reprezinta niste pietre la colecist). De aceea un diagnostic de „bila lenesa”, „reflux” sau „intestin iritabil” etc in urma ecografiei, este doar o presupunere a clinicianului, acestea nu produc o imagine ecografica distincta (nu „se vad” la ecografie).
6. Ecografia abdominala are indicatii pe care medicul le cunoaste. Nu va programati direct la ecografie, solicitati mai intai un CONSULT si lasati medicul sa decida daca este necesara efectuarea unei ecografii abdominale. Fara informatii clinice, interpretarea unor imagini este frecvent eronata.
7. Nu va mirati daca un medic pune un diagnostic ecografic si altul ale o alta parere. Ecografia abdominala depinde de calitatea aparatului, de cunostintele si tehnica examinatorului dar mai ales de constitutia pacientului. Cu cat sunt mai multe gaze interpuse si mai multa grasime abdominala, cu atat se vad mai putine detalii. Diagnosticul ecografic e un diagnostic imagistic (si are un grad important de subiectivism…), nu unul definitiv!
Daca regasiți în starea dumneavoastră de sănătate simptomele specificate mai sus, faceți o programare în sectiunea Gastroenterologie pentru o consultație direct din platforma Medicentrum.ro !