Dr.Cristian COROBAN (medic specialist gastroenterologie)
https://clinica.medicentrum.ro/medicii-nostri/cristian-coroban/
Tot mai multi pacienti efectueaza colonoscopii datorita prezentei unor simptome care sunt atribuite patologiei colonului (intestinului gros). Cu aceasta ocazie li se depisteaza polipi pe colon. Vreau sa va transmit cateva informatii despre aceasta patologie. Articolul nu este destinat cadrelor medicale, simplific lucrurile pentru a fi inteles de cat mai multi pacienti.
Peretele colonului are mai multe straturi, cel interior (pe care il exploram in timpul colonoscopiei) il numim mucoasa. Polipii sunt excrescente („cresteri”, „proeminente”) care apar la nivelul mucoasei colonului. Pentru ca o imagine face cat 1000 de cuvine, atasez doua poze cu astefel de leziuni.
Polipii apar datorita unor mutatii genetice aparute in structura ADN cauzate printre altele de expunerea la factori de mediu: tutun, alcool, poluare, consum de carne procesata (mezeluri: sunca, carnati, crenvursti, salam etc), diverse chimicale folosite in industria alimentara (ex nitrati, „E”-uri), consum excesiv de carne rosie (porc, vita), alimentatie saraca in fibre (legume, fructe, cereale) sau in vitamine, apar mai frecvent la pacientii obezi si sedentari. Sunt implicati si factorii genetici: istoricul familial de polipi sau de cancer de colon creste riscul de a dezvolta astfel de leziuni.
Frecventa aparitiei polipilor creste cu varsta, la pacientii de peste 50 de ani, ii gasim destul de des (daca ii cautam activ prin colonoscopie).
Polipii produc rar simptome, uneori sangereaza sau cauzeaza anemie. In majoritatea cazurilor sunt leziuni mici si asimptomatice. Importanta polipilor sta in faptul ca o parte dintre ei, in timp si lent, se pot transforma in cancer de colon. Cei de dimensiuni reduse (sub 5mm) au un risc redus, cei de peste 1cm au un risc moderat de progresie spre cancer, iar in cazul leziunilor mai mari, excizarea polipilor devine destul de urgenta. Se prefera ca toti polipii identificati in timpul colonoscopiei sa fie excizati, prin o interventie numita polipectomie endoscopica.
Polipectomia este o procedura prin care folosim un aparat care genereaza curent electric (electrocauter) cu ajutarul caruia putem sa efectuam o mica excizie („taietura”) care indeparteaza polipul de pe suprafata mucoasei colonului. Polipul este apoi recuperat pentru a fi trimis la examen histopatologic, analiza care ii va demonstra natura benigna.
Polipii nu beneficiaza de tratament medicamentos, indepartarea lor se face fie prin colonoscopie cu polipectomie, fie prin operatie. Marea lor majoritate se pot indeparta FARA interventie chirurgicala, daca sunt abordati de un gastroenterolog cu experienta.
Romania se situeaza printre primele locuri in Europa la incidenta cancerului de colon si de aceea depistarea polipilor prin colonoscopie si indepartarea lor prin polipectomie este de maxima importanta. Reusim astfel de multe ori sa PREVENIM aparitia cancerului de colon.
Daca regasiți în starea dumneavoastră de sănătate simptomele specificate mai sus, faceți o programare în sectiunea Gastroenterologie pentru o consultație direct din platforma Medicentrum.ro !