Dr. Cristina HOTOLEANU (medic primar Medicina interna)
https://clinica.medicentrum.ro/medicii-nostri/cristina-hotoleanu/
Varicele reprezinta o afectiune a venelor, des intalnita in randul populatiei, cu o frecventa mai mare la femei. Venele transporta sangele de la periferie spre inima. Dupa localizare sunt vene profunde si superficiale, care comunica intre ele prin venele perforante sau comunicante.
Varicele se manifesta prin dilatarea venelor superficiale indeosebi la nivelul membrelor inferioare, situatie favorizata mai ales de statul in picioare sau mentinerea pozitiei sezande pentru mult timp.
Exista numeroase cauze: predispozitia genetica, varsta inaintata, tulburari endocrinologice, antecedente de tromboza venoasa (cheaguri de sange) diferite conditii care cresc presiunea intra-abdominala (de ex. sarcina, ascita).
Diagnosticul este facil, varicele aparand ca niste umflaturi vinetii mai mici sau mai mari sau ca o proeminenta vizibila si palpabila la nivelul unei portiuni a vasului de sange. Se pot insoti de durere, de senzatia de picioare grele, edeme (umflarea picioarelor) indeosebi in a doua parte a zilei.
Varicele membrelor inferioare reprezinta un stadiu al insuficientei venoase cronice, afectiune cauzata de incompetenta valvulelor din interiorul venelor care in mod normal permit circulatia sangelui intr-un singur sens, antigravitational. Incompetenta valvulelor face ca o parte din sange sa reflueze, iar venele sa se dilate.
Preventia si masurile de tratament incep cu un stil de viata sanatos, evitarea cresterii in greutate (indeosebi obezitatea abdominala) miscare pentru utilizarea pompei musculare care ajuta circulatia venoasa antigravitationala, evitarea deshidratarii si expunerii la caldura, (de ex. sauna, bai fierbinti, care contribuie la staza venoasa- incetinirea circulatiei).
Netratata, insuficienta venoasa tinde sa evolueze, fiind o afectiune cronica, progresiva si care se poate complica prin aparitia trombozei (a cheagurilor) si a ulcerului venos, de cele mai multe ori la nivelul portiunii interne a gleznei. Inspectia acestei zone este importanta pentru decelarea din timp a modificarilor (piele subtire, rosietic-vinetie si apoi lipsa de substanta asociata cu durere, inflamatie si complicata cu infectie).
Tratamentul medicamentos si/sau chirurgical al varicelor se indica dupa o evaluare clinica si paraclinica- de cele mai multe ori ecografica. Ecografia Doppler este o metoda neinvaziva, nedureroasa, care nu iradiaza si care permite evaluarea sistemului venos superficial si profund. Se poate aprecia extinderea varicelor, severitatea lor, refluxul venos, prezenta complicatiilor (cheaguri).
Purtarea ciorapilor elastici cu grade diferite de compresie la nivelul gambei sau acoperind in intregime membrul inferior, reduce edemul si contribuie la ameliorarea senzatiei de durere sau discomfort.
Tratamentul medicamentos include administrarea de bioflavonoide (diosmina, hesperidina) pe cale orala sau ca aplicatii locale sub forma de geluri sau unguente, cu rol de intarire al peretelui venos.
Exista numeroase procedure minim invazive de indepartare a varicelor, depinzand de extinderea lor si de particularitatile fiecarui caz, cum sunt scleroterapia, ablatia endovenoasa (cu laser, radiofrecventa). In unele situatii este necesara interventia chirurgicala de indepartare a venei superficiale principale (stripping).
De retinut:
- Varicele netratate tind sa progreseze si pot apare complicatii
- Stilul de viata joaca un rol important in aceasta patologie
- Evaluarea varicelor necesita si examen ecografic
- Aparitia durerii, caldurii locale si a culorii rosietice la nivelul varicelor si/sau a venei superficiale care poate fi palpabila ca o “coarda” dureroasa, sugereaza tromboza, fiind necesara prezentarea la medic.
Daca regasiți în starea dumneavoastră de sănătate simptomele specificate mai sus, faceți o programare în sectiunea Medicina interna pentru o consultație direct din platforma Medicentrum.ro !