Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o afecțiune respiratorie cronică, prevenibilă și tratabilă, care se caracterizată prin simptome respiratorii persistente și limitarea fluxului de aer care se datorează anomaliilor căilor respiratorii și / sau alveolelor, datorate expunerii semnificative la particule sau gaze nocive.
Bronșita cronică și emfizemul pulmonar sunt cele două entități care definesc BPOC. Termenul de „bronșită cronică” este încă folosit pentru a defini o tuse productivă care este prezentă timp de cel puțin trei luni în fiecare an timp de doi ani. Termenul „emfizem” este, de asemenea, utilizat pentru prezența anormală a aerului sau a altor gaze în țesuturi.
Care sunt cauzele BPOC-ului?
Cea mai frecventă cauză a BPOC este fumatul de tutun, cu un număr mai mic de cazuri din cauza unor factori precum poluarea aerului și factorii genetici. În lumea în curs de dezvoltare, sursele comune de poluare a aerului sunt arderea lemnului și focul pentru gătit. Expunerea pe termen lung la acești iritanți provoacă un răspuns inflamator la plămâni, rezultând în îngustarea căilor respiratorii mici și defalcarea țesutului pulmonar.
Cum diagnosticăm un pacient cu BPOC?
Principalele simptome includ dificultăți de respirație și tuse productivă. Aceste simptome sunt prezente pentru o perioadă prelungită de timp și de obicei se agravează în timp. În cele din urmă, activitățile de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos sau îmbrăcarea devin dificile.
O tuse cronică este adesea primul simptom care se dezvoltă. Când o tuse persistă mai mult de trei luni în fiecare an timp de cel puțin doi ani, în combinație cu producția de spută și fără altă explicație, este prin definiție bronșită cronică. Bronșita cronică poate apărea înainte de fluxul de aer restricționat și, astfel, BPOC se dezvoltă pe deplin. În unele cazuri, tusea poate să nu fie prezentă sau poate apărea doar ocazional și poate să nu fie productivă. Unele persoane cu BPOC atribuie simptomele „tusei fumătorului”.
Dificultățile de respirație sunt un simptom obișnuit și este adesea cel mai dureros. Este descris în mod obișnuit ca: „respirația mea necesită efort”, „mă simt lipsit de respirație” sau „nu pot intra suficient aer”. Respirația scurtă este o sursă atât de anxietate, cât și de o calitate slabă a vieții la cei cu BPOC. Mulți oameni cu BPOC mai avansată respiră prin buzele strânse și această acțiune poate îmbunătăți dificultățile de respirație la unii.
Diagnosticul de BPOC ar trebui luat în considerare la oricine cu vârsta cuprinsă între 35 și 40 de ani care are dificultăți de respirație, tuse cronică, producție de spută sau răceli frecvente în perioada rece și antecedente de expunere la factori de risc pentru boală. Spirometria este apoi utilizată pentru a confirma diagnosticul. Severitatea bolii se face în funcție de ghidul GOLD.
Care este tratamentul pacienților cu BPOC și cum putem să-l prevenim?
Nu se cunoaște nicio remediu pentru BPOC, dar simptomele sunt tratabile și progresia acestuia poate fi întârziată. Persoanele cu BPOC pot experimenta apariții care sunt adesea declanșate de o infecție respiratorie virală sau bacteriană.
Obiectivele majore ale managementului sunt reducerea factorilor de risc, gestionarea BPOC stabilă, prevenirea și tratarea exacerbărilor acute și gestionarea bolilor asociate. Singurele măsuri care s-au dovedit a reduce mortalitatea sunt renunțarea la fumat și oxigen suplimentar. Încetarea fumatului scade riscul de deces cu 18%. Alte recomandări includ vaccinarea antigripală o dată pe an, vaccinarea pneumococică o dată la cinci ani și reducerea expunerii la poluarea aerului din mediu. Medicația utilizată la acești pacienți sunt bronhodilatatoarele, corticosteroizii, antitusive, mucolitice, antibiotice. O altă opțiune este includerea acestor pacienți în programele de reabilitare pulmonară. Oferirea oamenilor cu un plan de acțiune personalizat, o sesiune educațională și sprijin pentru utilizarea planului lor de acțiune în cazul unei exacerbări, reduce numărul de vizite la spital și încurajează tratamentul precoce al exacerbărilor.
Daca va confruntati cu probleme de sanatate puteți contacta unul dintre cei peste 280 de medici din absolut toate Specializarile medicale : https://medicentrum.ro/medicii-nostri/