Gripa este o boală de natură infecțioasă care afectează căile respiratorii, având un impact semnificativ asupra stării generale de sănătate a organismului. Gripa apare în urma pătrunderii în organism a virusului gripal. Trei dintre cele patru tipuri de virusuri gripale afectează oamenii: tipul A, tipul B și tipul C. Nu se știe că tipul D infectează oamenii, dar se crede că are potențialul de a face acest lucru. Principala diferenţă între tipurile de virusuri constă în virulenţa acestora (virulenţa fiind capacitatea virusului de a genera boala, în cazul de faţă, gripa).
Cum apare gripa?
De obicei, virusul se răspândește prin aer din tuse sau strănut. Se crede că acest lucru apare mai ales pe distanțe relativ scurte. De asemenea, poate fi răspândit prin atingerea suprafețelor contaminate de virus și apoi prin atingerea ochilor, nasului sau gurii. Gripa se răspândește în întreaga lume în focare anuale, ducând la aproximativ trei până la cinci milioane de cazuri de boli grave și la aproximativ 300.000 până la 650.000 de decese. În părțile nordice și sudice ale lumii, focarele apar în principal iarna, în timp ce în jurul ecuatorului, pot apărea focare în orice moment al anului.
Virusul gripal A este cel mai răspândit la om și poate infecta atât mamiferele cât și păsările, fiind tipul viral cel mai virulent. Virusul gripal B afectează doar omul, și în principal copii și vârstnicii, având o virulență scăzută. Virusul gripal C este asemănător virusului gripal B determinând forme ușoare de gripă.
Cum diagnosticăm pacienții cu gripă?
Simptomele pot fi ușoare până la severe. Cele mai frecvente simptome includ: febră mare, curgerea nasului, dureri în gât, dureri musculare și articulare, cefalee, tuse și senzație de oboseală. Aceste simptome încep de obicei la două zile după expunerea la virus și durează mai puțin de o săptămână. Cu toate acestea, tusea poate dura mai mult de două săptămâni. La copii, pot exista diaree și vărsături, dar acestea nu sunt frecvente la adulți. Diareea și vărsăturile apar mai frecvent în gastroenterita, care este o boală fără legătură și uneori denumită în mod imprecis „gripa stomacului” sau „gripa de 24 de ore”.
O persoană poate fi infecțioasă pentru alții atât înainte, cât și în timpul în care prezintă simptome. Infecția poate fi confirmată prin testarea virusului în gât, spută sau nas. Sunt disponibile o serie de teste rapide; cu toate acestea, oamenii pot avea în continuare infecția chiar dacă rezultatele sunt negative. Un test PCR (reacție în lanț a polimerazei) care detectează ARN-ul virusului este mai precis.
Care este tratamentul în cazul pacienților cu gripă?
Persoanelor cu gripă li se recomandă să se odihnească din plin, să bea multe lichide, să evite consumul de alcool și tutun și, dacă este necesar, să ia medicamente precum Paracetamol, pentru ameliorarea febrei și a durerilor musculare asociate cu gripa. Se recomandă evitarea contactului strâns cu alții pentru a preveni răspândirea infecției.
Copiii și adolescenții cu simptome gripale (în special, febra) ar trebui să evite administrarea de Aspirină în timpul unei infecții gripale (în special, gripa de tip B), deoarece acest lucru poate duce la sindromul Reye, o boală hepatică rară, dar potențial fatală.
Deoarece gripa este cauzată de un virus, antibioticele nu au niciun efect asupra infecției. Medicația antivirală poate fi eficientă, dacă este administrată devreme (în primele 48 de ore până la primele simptome), dar unele tulpini de gripă pot prezenta rezistență la medicamentele antivirale standard. Persoanele cu risc ridicat, cum ar fi copiii mici, femeile însărcinate, vârstnicii și cei cu sistem imunitar compromis, ar trebui să viziteze medicul pentru medicamente antivirale.
Cum putem preveni gripa?
Spălarea frecventă a mâinilor reduce riscul de răspândire virală, la fel ca și purtarea unei măști chirurgicale.
Aproximativ 20% dintre copiii nevaccinați și 10% dintre adulții nevaccinați sunt infectați în fiecare an. Vaccinările anuale împotriva gripei sunt recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru cei cu risc crescut și de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pentru cei cu vârsta de șase luni și peste. Vaccinul este de obicei eficient împotriva a trei sau patru tipuri de gripă. De obicei este bine tolerat. Este posibil ca un vaccin făcut timp de un an să nu fie util în anul următor, deoarece virusul evoluează rapid.
Puteți contacta unul dintre cei peste 280 de specialiști din absolut toate specialitățile medicale : https://medicentrum.ro/medicii-nostri/