- Râsul este un remediu împotriva bolilor de inimă, iar persoanele care râd des se aleg cu 20% mai mult sânge pompat către celule. Potrivit unor studii, un râs în hohote, care te face să îți dea lacrimile, determină endoteliul (țesut care „căptușește” interiorul vaselor de sânge și al inimii) să se relaxeze, stimulând astfel circulația sângelui timp de până la 45 de minute dupa ce episodul de râs s-a încheiat.
- Simbolul inimii ca un simbol al dragostei, se consideră că provine din planta silphium, care a fost folosită în antichitate drept anticoncepțional.
- Undele creierului unei mame se conectează la bătăile inimii bebelușului ei.
- Inima bate în medie de 110.000 de ori pe zi, de 40 milioane de ori pe an și de 3,5 miliarde de ori într-o viață.
- Spre deosebire de bărbați, femeile nu resimt dureri în zona pieptului în timpul unui atac miocardic. Durerile apar în zona umărului stâng. Inima nu doare. Nu are receptori propriu-ziși de durere. Durerea se resimte la periferia corpului și se numește angor.
- Cantitatea de sânge a unui adult este de 5 litri, acesta circulând într-un minut de 3 ori prin tot corpul. Inima pompează aproximativ 7500 litri de sânge în fiecare zi.
- Cel mai vechi caz de boală cardiacă a fost identificat în rămașițele unei mumii egiptene de 3500 ani.
- Este posibil să ai „inima frântă” – „sindromul inimii frânte” (numit și Takotsubo, fiind inițial descris în Japonia) este similar infarctului miocardic si este cauzat de hormonii care rezultă în urma unui episod puternic de stres. Decesul din cauza „inimii frânte” este posibil, căci în acel moment de „înțepenire” a inimii se pot produce cu ușurință aritmii severe. Potrivit studiilor, inima frântă nu este doar o sintagmă legată de suferința sufletească, ci poate fi ceva real. Despărțirea de partener sau vestea unui deces în familie poate duce la creșterea riscului de infarct.
Totodată, o astfel de traumă emoțională poate determina eliberarea unor cantități mari de hormoni ai stresului în fluxul sangvin, care pot „înțepeni” temporar inima. Simptomele care apar într-o astfel de situație sunt asemănătoare celor ale unui atac de cord, cum ar fi durere în piept și dificultați de respirație. - Inima nu generează iubirea. Creierul se ocupă de asta (toate substanțele implicate în iubire sunt sintetizate și eliberate de creier).
- Afecțiunile inimii reprezintă principala cauză de deces în România.
- Celulele cardiace nu se divid, ceea ce înseamnă că cancerul cardiac este foarte rar.
- Inima unui embrion uman începe să bată după 4 săptămâni de viață.
- Inima nu este așezată în partea stângă, ci pe centrul toracelui. Apexul (vârful) bombează către stânga.
- Cea mai tânară persoană care a primit chirurgie cardiacă avea vârsta de 1 minut. A avut un defect cardiac care nu permite bebelușilor să supraviețuiască. Chirurgia a avut succes, dar a avut până la urmă nevoie de un transplant cardiac.
- Toate vasele de sânge din corpul uman au o lungime de aproape 100.000 de kilometri. De exemplu, circumferința Pământului la Ecuator este de 40.075 km.
- Zgomotele bătăilor inimii sunt produse de valvele cardiace care se închid și deschid.
- Primul stimulator cardiac implantabil a fost folosit in 1958. Pacientul a trăit mai mult decât chirurgul care l-a implantat.
- Prima operație pe cord deschis a avut loc in 1893. A fost efectuată de Daniel Hale Williams, unul din primii cardiologi de culoare din Statele Unite.
- Un cercetator a descoperit că frecvența bătăilor inimii la cai reflectă frecvența bătailor inimii oamenilor care îi ating. Acest „detector” de emoții al cailor ar putea fi folosit cândva pentru a înlocui procedura prin care se măsoară nivelurile hormonilor de stres la oameni.
- În ceea ce privește dimensiunile, inima este un pic mai mare ca un pumn strâns.
- Fumători au șanse de 200% de ori mai mari să facă un infarct decât un nefumător.
- Când suntem anxioși , nesiguri sau temători, inima trimite semnale haotice și incoerente către creier, atrăgând stresul.
- Inima femeilor bate mai repede. Astfel, inima femeii are în medie 78 de bătăi pe minut, în timp ce a bărbatului ajunge în medie la 70 de bătăi pe minut.
- S-a demonstrat științific faptul că persoanele care dețin un animal de companie, au peste 35% șanse mai mici să sufere un infarct sau accident vascular.
- Inima produce o cantitate mare de energie. Energia zilnică produsă de acesta este suficientă pentru a deplasa un autocamion pe o distanță de 3 kilometri. Într-o viață, energia produsă poate fi egală cu un drum până la Lună și înapoi.
- Curgerea sângelui prin inimă este bine calculată, într-o singură direcție. Patru aparate valvulare complexe fac asta.
- Inima femeii cântărește în jur de 230 grame, pe când a unui bărbat are cam 280 grame.
- Muzica poate influența sistemul cardiac.
- Inima se menține sănătoasă prin evitarea fumatului, sedentarismului, corecția obezității, menținerea unui status psihic echilibrat, o alimentație în care doza fiecărui componentă să fie aleasă cu bun simț, mișcare, odihnă suficientă.
Puteți contacta unul dintre cei 280 de specialiști din absolut toate specialitățile medicale : https://medicentrum.ro/medicii-nostri/
Medicentrum de conectează cu experții !
Articol scris de Raluca Manzat