Vremea rece și începerea sezonul de strănut par să meargă bine împreună. Ați presupune că temperaturile mai scăzute ucid bacteriile, totuși să știți că acestea prosperă mai bine ca niciodată.
A-ți ține corpul încălzit este un truc foarte vechi pentru a evita răceala, dar nu este atât de simplu pe cât pare.
VREMEA FRIGUROASĂ = RĂCEALA COMUNĂ?
Vremea rece nu provoacă răceala comună , totuși există motive pentru care mai multe persoane se îmbolnăvesc în lunile mai reci.
Când este frig în exterior, scade temperatura centrală a corpului și prin urmare suprimă imunitatea, ceea ce poate duce la răceli.
Dacă aveți un stil de viață sănătos în general și un sistem imunitar puternic, corpul dumneavoastră va produce mai mult mucus care vă va protejeaza de infecții. Un sistem imunitar mai slab va întârzia să se adapteze temperaturii scăzute și va atrage infecția în organism, ceea ce va face să fie mai probabilă îmbolnăvirea .
Vremea din sezonul rece determină, de asemenea să se contracte vasele de sânge apropiate de exteriorul corpului, adică cele găsite în nas. Acest lucru duce la uscăciunea zonei atunci când sunteți afară. Iar când vă întoarceți în interior, vasele de sânge se deschid și nasul începe să curgă. În timp ce uscăciunea din exterior compromite capacitatea de a filtra infecțiile, aerul din interior este cel ce atrage o răceală obișnuită. Nasul curgător vă face să respirați pe gură și prin urmare, virusul poate fi inhalat, ceea ce poate provoca răceli și infecții respiratorii.
Vremea rece înseamnă umiditate crescută, iar în interiorul aerului este mult mai uscat. Umiditatea scăzută din interior crește ratele de transmisie virală, deoarece aerul uscat permite picăturilor virale mici să rămână în aer mai mult timp și să călătorească mai departe.
Rinovirusul care se transmite de la om la om intră în celulele care vă acoperă nasul și începe să se reproducă. Nu vremea rece provoacă răceala, ci faptul că vremea rece determină oamenii să se adune împreună în interior, ceea ce facilitează transmiterea virusului. Virusul se deplasează, în general, de la mâinile altcuiva la mâinile tale (fie direct, fie printr-o suprafață intermediară, cum ar fi un mâner al ușii ) și din mâinile tale în nas sau în ochi.
Copiii sunt predispuși în special la răcelile obișnuite și gripă, din motivul că copiii se mișcă și se joacă împreună atingând aceleași suprafețe. Studiile arată că copiii care se joacă afară nu sunt mai predispuși să se îmbolnăvească, mai degrabă chiar opusul. Apropierea, aerul uscat din interior și condițiile mai puțin igienice sunt mult mai rele decât aerul rece din exterior.
NU EXISTE VREME REA – DOAR ÎMBRĂCĂMINTE NECORESPUNZĂTOARE
Vremea este adesea acuzată de incapacitatea noastră de a ne îmbrăca corespunzător pentru frig și ploaie. Există o veche zicală care spune: „Nu este vremea greșită, ci doar hainele greșite!”
Îmbracă-te în straturi. Gândește-te la o ceapă și îmbracă-te în consecință. Lenjeria intimă ar trebui să fie din materiale naturale care să respire și să filtreze transpirația. Mătasea și bumbacul sunt alegerile perfecte. Același lucru este valabil și pentru stratul de bază pentru încălzirea corpului, adică protecția nr. 1. Următorul strat este unul suficient de subțire, pentru a fi bun într-un mediu încălzit central. Să aveți întotdeauna o jachetă, o haină rezistentă la intemperii, un cardigan sau un pulover pe care să-l purtați când ieșiți afară și să-l dați jos când vă întoarceți înăuntru la temperatura din încăpere.
Sfat important: dați haina jos imediat ce ați intrat înăuntru! Mulți fac greșeala de a-și păstra haina exterioară în interior. Acest lucru creează căldură suplimentară și crește riscul de infecție, deoarece corpul tău reacționează la creșterea bruscă a temperaturii. De asemenea, te face să suferi și mai mult de frig când ieși din nou afară.
Îmbrăcămintea pentru sport și fitness trebuie aleasă cu atenție, astfel încât să nu riscați hipotermia, adică o temperatură a corpului care scade prea mult în exterior și nici să nu vă fie prea cald în momentul în care vă mișcați. Corpului dumneavoastră ar trebui să i se permită să reacționeze normal atunci când vă deplasați. Au fost inventate materiale care sunt perfecte pentru sport. Îmbrăcămintea sport bună îi permite corpului să respiri în timp ce faci mișcare și transpiri.
Pierdem căldura prin extremitățile corpului, astfel încât mănușile căptușite, pălăria și pantofii de bună calitate sunt esențiali pentru vremea rece.
ALIMENTE PENTRU VREMEA RECE
Construiește-ți rezistența pentru acest sezon prin creșterea consumului de legume și fructe. Vitaminele și mineralele sunt războinicii de apărare ai naturii și ajută la imunitate. Ghimbirul, ardeiul iute, usturoiul și curcuma au proprietăți antiinfecție naturale. Zincul și vitamina C sunt de asemenea de foarte mare ajutor în sezonul rece.
Gătitul la abur este un alt mod excelent de a maximiza valoarea nutrițională a legumelor în acest sezon.
PREVENIREA RĂCELII PRINTR-O IGIENĂ CORESPUNZĂTOARE
Germenii ajung în corp dacă nu te speli pe mâini sau nu îți sufli nasul atunci când este nevoie. Purtați întotdeauna batiste și suflați-vă nasul imediat ce intrați pentru a vă asigura că nasul rămâne uscat. Asigurați-vă că aruncați bomba bacteriană (șervețelul) folosit cât mai curând posibil după utilizare. Cheia absolută este să nu vă atingeți ochii sau nasul și să utilizați imediat lichid de igienizare a mâinilor, astfel încât să evitați germenii. Spălați-vă mâinile des.
O modalitate sigură de a vă feri de germeni este să faceți gargară cu apă de gură.
Când veniți acasă după o zi lungă, asigurați-vă că faceți un duș nu numai pentru a vă încălzi ci și pentru a vă curăți de bacteriile care au ajuns pe corpul vostru.
Îmbrăcați-vă în haine curate și asigurați-vă că purtați șosete, deoarece extremitățile sunt foarte importante pentru a menține temperatura corpului la un nivel optim. Mai ales pentru copii este important să se spele și să schimbe hainele atunci când vin acasă.
VREMEA RECE : Aveți grijă la ce beți
O viață sănătoasă începe tot timpul cu o bună hidratare.
Începeți ziua cu un pahar de apă cu lămâie. Uităm adesea să bem suficiente lichide atunci când vreme este rece, iar deshidratarea crește riscul de infecție. Aerul uscat, corpurile deshidratate și germenii slăbesc puterea organismului și este mai probabil să răciți dacă nu beți suficiente lichide.
Vă doresc un sezon rece minunat plin de sănătate.
Puteți contacta unul dintre cei 280 de specialiști din absolut toate specialitățile medicale : https://medicentrum.ro/medicii-nostri/ . Online, mai uşor să ai grijă de tine!
Medicentrum te conectează cu experții !
Articol scris de Raluca Manzat