Pancreatita acută este definită ca inflamația acută a pancreasului, care este și principala cauză de spitalizare printre tulburările gastrointestinale din Statele Unite. Severitatea bolii variază foarte mult, de la o boală ușoară care necesită tratament conservator la o boală severă și complicată cu morbiditate și mortalitate ridicată. Diagnosticul de prezentare acută este ușor, dar provocarea majoră este prezicerea progresului evoluției și rezultatului bolii.
80% din pancreatitele acute sunt edematoase care se caracterizează printr-o inflamație pancreatică ușoară spre moderată și autolimitată, cu refacerea funcției acestuia după stoparea inflamației, iar 20% sunt pancreatice necrotico-hemoragice care se caracterizează printr-o inflamație pancreatică severă și necroză (cu distrugerea atât a pancreasului, cât și a țesuturilor adicente).
Care sunt cauzele pancreatitei acute?
Peste 85% din pancreatitele acute sunt cauzate de combinația dintre consumul crescut de alcool și litiază biliară. Alte cauze frecvente sunt: hipertrigliceridemie, traumatisme abdominale, medicamente (estrogeni, acid valproic, azatioprină, tetraciclină), postoperator după intervenții în sfera abdominală sau transplant hepatic sau renal, după colangiopancreatografia retrogradă endoscopică. Cauze mai rare ale pancreatitei acute: vasculite, mucoviscidoză, sindrom Sjogren, insuficiență renală, boala Chron, ulcer duodenal penetrant în pancreas, cancer de pancreas, boli autoimune, purpură trombotică trombocitopenică.
Care sunt simptomele și semnele pancreatitei acute?
În peste 90% din cazuri, durerea abdominală tipică este semnul diagnostic pentru pancreatita acută datorită caracteristicilor ei și anume: debut brusc, progresiv, de intensitate mare, cu localizare în epigastru, cu iradiere în bară și/sau în regiunea lombară într-un context sugestiv și anume consumul de alcool și mese copioase. Alte simptome din pancreatita acută includ: greață, vârsături, icter, febră, frison, tahicardie, hipotensiune arterială, echimoze periombilicale sau la nivelul flancurilor, confuzie sau chiar comă.
Semnele de gravitate ale unui pacient la care avem suspiciunea de pancreatită acută sunt:
- vârsta > 55 ani;
- febra;
- tahicardia;
- hipotensiunea arterială;
- icterul;
- echimozele periombilicale sau la nivelul flancurilor;
- confuzia;
- coma;
- semne ale insuficienței multiple de organ.
Cum diagnosticăm un pacient un pancreatită acută?
Pe lângă semnele și simptomele clinice avem la dispoziție o serie de investigații paraclinice precum:
- nivelul enzimelor pancreatice – amilaza, lipază, tripsină;
- markeri inflamatori – proteina C reactivă, globulele albe crescute;
- alți markeri – transaminazele TGO sau TGP, GGT, LDH, hipoglicemia sau hiperglicemia, trigliceridele, ureea sau creatinina, calciul, electroliții;
- radiografia abdominală;
- radiografia toracică;
- ecografia abdominală;
- ecografia endoscopică;
- tomografia computerizată abdominală;
- rezonanța magnetică nucleară;
- colangiopancreatografia retrogradă endoscopică.
Criteriile diagnostice pentru pancreatita acută sunt: clinic: durere abdominală tipică asociată cu manifestări digestive şi/sau sistemice;paraclinic: creşterea enzimelor pancreatice în sânge şi urină, cel puțin de trei ori față de valoarea normală;anatomopatologic: de la leziuni de edem interstițial la necroze extinse pancreatice şi peripancreatice. Existența a minimum 2 din 3 criterii este suficientă. |
Care este tratamentul pacienților cu pancreatită acută?
Fundamentul managementului pentru pancreatita acută rămâne reechilibrarea hidro-electrolică precoce, ideal cu soluție Ringer.
O altă problemă importantă este nutriția. Practica obișnuită este să nu luați nimic pe gură până când durerea abdominală, greața, vărsăturile, apetitul se ameliorează. Hrănirea timpurie a pancreatitei ușoare este sigură și nu agravează simptomele. Dieta moale, cu conținut scăzut de grăsimi este recomandată pentru alimentația inițială. În cazurile de pancreatită severă sau în care aportul oral nu este tolerat, se recomandă nutriția parenterală.
Nu sunt necesare antibiotice profilactice. Dacă se suspectează infecția, antibioticele empirice sunt adecvate până când rezultatele culturilor se întorc. Indicarea antibioticului se limitează la prezența necrozei infectate.
Tratamentul suplimentar depinde de cauza pancreatitei. În pancreatita biliară, colecistectomia timpurie este foarte recomandată. Colangiopancreatografia retrogradă endoscopică timpurie (în termen de 24 de ore de la prezentare) este benefică în cazurile de colangită concomitentă și obstrucție biliară evidentă.
Care este prognosticul pacienților cu pancreatită acută?
Prognosticul pacienților cu pancreatită acută depinde de forma și severitatea acesteia, astfel că:
- peste 80% din formele ușoare sau medii de pancreatită acută sunt autolimitate, cu evoluție bună;
- peste 50% din cazurile de pancreatită acută severă se complică, în ciuda unui tratament adecvat cu necroză pancreatică și insuficiență multiplă de organ;
- rata mortalității în primele zile de la diagnostic se datorează complicațiilor insuficienței multiple de organ, iar mortalitatea tardivă se datorează complicațiilor infecțioase;
- din totalul pancreatitelor acute, mortalitatea variază de la 10 la 25%.