Detectarea timpurie poate ajuta la salvarea de vieți, în special atunci când vine vorba de cancerul de sân. Acesta apare în celulele din sân care cresc în mod anormal, se înmulțesc și se transformă într-un nodul sau tumoră. Cancerul mamar este una din neoplaziile umane majore alături de cele bronhopulmonare, colon, rect, uter şi prostată, reprezentând circa 30% din toate cancerele umane.
Cancerul de sân este neoplazia cea mai frecventă la femeile din Europa, SUA, Australia şi numeroase ţări din America de Sud fiind responsabil de 18% din decesele prin neoplazii (locul I între cauzele de deces prin cancer la femei).
Mamografia şi ecografia mamară sunt două investigaţii imagistice complementare (adică, nu se exclud una pe cealaltă) în depistarea precoce a cancerului mamar.
Avantaje și dezavantaje ale ecografiei de sân și a mamografiei
Mamografie
- Folosește un aparat numit mamograf care are la bază radiații X
- Se consideră vârsta de 40 ani ca moment inițial al primei mamografii, ulterior realizându-se la doi ani până la 50 ani și mai apoi anual
- Permite obţinerea de imagini globale ale sânului, realizându-se în două incidenţe; dacă este necesar se pot efectua incidenţe sau radiografii suplimentare; imaginile se imprimă pe filme radiografice.
- Nu se pot efectua în orice perioadă a lunii, perioada recomandată a se efectua este în prima jumătate a ciclului menstrual, când sânul este mai puţin dureros; prezintă un grad de disconfort deoarece se realizează o compresie a glandei mamare.
- Leziunile infracentimetrice pot să nu fie vizualizabile
- Anomaliile difuze pot fi diagnosticate târziu;
- Detecția foarte bună a microcalcificărilor
- Vizualizarea ganglionilor axilari în 50% din cazuri
- Nu se recomandă a fi făcută la femeia gravidă
Ecografie mamară
- Folosește un aparat numit ecograf care are la bază ultrasunete (NU iradiază)
- Se poate face la orice vârstă
- Nu permite o imagine globală în același timp; se poate analiza toată glanda mamară pe sectoare, cu imprimarea imaginilor sugestive pe hârtie specială.
- Nu este dureroasă și se poate realiza în orice perioadă a lunii.
- Permite vizualizarea leziunilor infracentrimetice (foarte mici)
- Anomaliile difuze pot fi diagnosticate timpuriu
- Sensibilitate destul de scăzută în detecția microcalcificărilor
- Vizualizarea ganglionilor axilari în 100% din cazuri
- Nu prezintă nici un risc pentru femeia gravidă