In sezonul rece imunitatea copilului scade și apare riscul de infectii, raceala și gripa.
Pentru a trece cu bine de perioada rece este util sa tinem cont de cateva sfaturi.
Probiotice
Probioticele sunt bacterii benefice pentru organism, acestea traiesc in intestinul subtire, imbunatatesc digestia și stimuleaza imunitatea.
Sunt bacterii vii si fermenti buni care refac flora intestinala si imbunatatesc activitatea sistemului digestiv, ajutand la buna functionare a organismului.
Denumirea de probiotice este una generica și se asociaza cu acidofilus. Acestea ajuta tractul digestiv sa elimine toxinele.
Probioticele ajuta la tratarea urmatoarelor boli:
Sindromul de colon iritabil
Boala inflamatorie intestinala
Diareea infectioasa (cauzata de virusuri, bacterii sau paraziti)
Diareea aparuta dupa tratamentul cu antibiotice
Infectii vaginale si infectii ale tractului urinar
Somnul
În funcție de varsta, copiii au nevoie de 9 – 14 ore de somn pe zi. Lipsa de somn duce la o imunitate scazuta, afecteaza concentrarea, copiii devin irascibili și vulnerabili in fata infecțiilor cu germeni și bacterii.
Somnul reface organismul.
National Sleep Foundation imparte pe 6 categorii de varsta durata recomandata de somn zilnic pentru copii:
Nou-nascuti (0 – 3 luni): 14 – 17 ore;
Sugari (4 – 11 luni): 12 – 15 ore;
Copii mici (1 – 2 ani): 11 – 14 ore;
Preşcolari (3 – 5 ani): 10 – 13 ore;
Şcolari (6 – 13 ani): 9 – 11 ore;
Adolescenti (14 – 17 ani): 8 – 10 ore;
O alimentatie sanatoasa
Limitati alimentele bogate in conservanți, aditivi și zahar. Aceste alimente pot afecta digestia, provoaca inflamatii in cazul unor alergii și duc la o imunitate scazuta, organismul devine vulnerabil in lupta cu virusii si bacteriile.
Alimentele importante care ajuta organismul sunt fructele și legumele proaspete de diverse culori.
Se recomanda zilnic 5 porții de fructe și de legume, fitonutrientii din aceste alimente intaresc sistemul imunitar.
Soarele
Expunerea la soare duce la o productie mai buna de anticorpi şi creste imunitatea organismului.
Soarele ajuta organismul ss produca vitamina D, importanta pentru imunitate şi are potentialul de a prelungi si imbunatati calitatea vieii.
Copii expusi la razele soarelui in mod regulat prezinta un risc mai redus de a contacta raceli si infectii respiratorii. Vitamina D contribuie la absorbtia calciului si creste rezistenta sistemului osos.
Anumite studii sugereaza ca razele solare ar mai avea un efect important: energizarea celulelor T, care sustin sistemul imunitar. Celulele T luptă impotriva infecțiilor, lumina soarelui le activeaza, sporindu-le viteza de mișcare.
S-a observat ca sinteza peroxidului de oxigen (compus eliberat de celulele albe din sange cand detecteaza o infectie, pentru a ucide bacteria sau a solicita celulele T sau alte celule ale sistemului imun) este cea care sta la baza acestui proces, și care activeaza la randul ei o cale de semnalizare care mareste viteza de deplasare a celulelor T.
Spre deosebire de producția de vitamina D, in care sunt necesare razele ultraviolete (asociate cu cancerul de piele), acest proces necesita lumina albastra, mult mai sigura pentru sanatate.
Daca regasiti in starea dumneavoastra de sanatate simptomele specificate mai sus, faceți o programare in sectiunea „Pediatrie” pentru o consultație direct din platforma Medicentrum.ro!