Dr.Radu BOGDAN ( medic specialist )
https://clinica.medicentrum.ro/medicii-nostri/radu-bogdan/
Infertilitatea este o problema din ce in ce mai des întâlnita astăzi in practica urologica, iar unele afecțiuni urologice precum disfuncția erectila, reducerea libido-ului, probleme legate de ejaculare, modificări ale pilozității corporale, dureri testiculare intermitente pot fi asociate cu infertilitatea. Unele din aceste simptome pot fi legate de alte afecțiuni cum sunt cele ale testiculului sau chiar hormonale, influențând si acestea direct sau indirect fertilitatea.
Un studiu efectuat recent de Shirasishi si Matsuyama (Effects of medical comorbidity on male infertility and comorbidity treatment on spermatogenesis – Koji Shiraishi, Hideyasu Matsuyama) au descoperit ca 21.7% de pacienți suferind de infertilitate sufereau si de alte afecțiuni conexe nediagnosticate pana in acel moment. Cei doi cercetători au observat ca tratarea comorbidităților nou diagnosticate a dus la îmbunătățirea calității spermei. Concluzia la acest studiu era ca pacienții trebuie îndrumați către medicul generalist , recomandare valabila pentru sisteme de sănătate in care asistenta primara este bine organizată.
Mai mult, potrivit unui ghid recomandare pentru ginecologi si endocrinologi publicat de PubMed in 2019 (Reasons that should prompt a referral to a reproductive urologist: guidelines for the gynecologist and reproductive endocrinologist), ginecologii sunt adesea primii care au contact cu acele cupluri care au probleme de fertilitate, jucând un rol cheie in direcționarea bărbaților spre investigații mai amănunțite care pot culmina cu tratamente ce ameliorează valorile spermei, crescând astfel rata de succes a procedurilor de reproducere umană asistată.
In general, conform acestui ghid, daca sunt detectate modificări ale spermogramei precum azoospermia, tulburări de motilitate, moartea prematură a spermatozoizilor, leucocite numeroase in cantitate ridicata in ejaculat, partenerul trebuie îndrumat către un examen urologic care pe lângă o anamneza urologica amănunțita, trebuie sa cuprindă si un examen clinic atent si o ecografie a prostatei si a testiculelor. În urma acestor investigații pot fi descoperite afecțiuni conexe, prin înlăturarea cărora poate fi îmbunătățită calitatea spermei, potrivit celor doi cercetători japonezi menționați mai sus.
Spre exemplu prezenta unui varicocel asimptomatic în condițiile unei spermograme modificate poate fi evidențiata doar printr-un Eco-Doppler, înlăturarea acestuia îmbunătățind clar rezultatul spermogramei.
In cazul oligospermiei, suspiciunea de ejaculare retrograda parțiala sau totala poate fi ridicata in urma unei anamneze atente, iar evidențierea se poate face numai printr-un examen ecografic al prostatei.
Tot din aceiași categorie fac parte si chisturile de epididim sau sechelele epididimitelor, care pot fi diagnosticate doar ecografic când au dimensiuni reduse și scapă examenului clinic.
Prin aceasta prezentare succintă încerc sa atrag atenția colegilor ginecologi către importanța diagnosticării cat mai complete a bărbaților afectați de infertilitate, cu scopul creării unei colaborări între specialitățile noastre care sa se reflecte in rezultate mai bune pentru tratarea infertilității cuplului.
Daca regasiti in starea dumneavoastra de sanatate simptomele specificate mai sus, faceți o programare in sectiunea „Urologie” pentru o consultație direct din platforma Medicentrum.ro!