Incontinența urinară reprezintă pierderea involuntară de urină. Condiția apare la ambele sexe, dar este mult mai frecventă la femei. Deși unele suprapuneri în fiziopatologie sunt evidente între sexe, incontinența la bărbați este adesea o consecință a măririi prostatei sau a deteriorării mecanismelor de continență în timpul intervenției chirurgicale sau radioterapiei pentru cancerul de prostată.
În schimb, incontinența la femei este în mod obișnuit legată de disfuncția mușchilor vezicii urinare, o astfel de disfuncție apare adesea în timpul sarcinii sau al nașterii sau în momentul menopauzei.
Incontinența urinară este considerată o afecțiune stigmatizantă la majoritatea populațiilor, de aceea multe femei refuză sau ezită să ceară opinia medicului specialist. Aceasta afectează aproximativ 60% din populația feminină de la nivel european și își poate face apariția la orice vârstă (nu este neapărat apanajul vârstei III-a așa cum este considerată de unii).
Care sunt tipurile de incontinență urinară?
Cele mai frecvente două tipuri de incontinență urinară la femei sunt:
Incontinență de stres – este cel mai frecvent tip de incontinență. Este, de asemenea, cel mai frecvent tip de incontinență care afectează femeile mai tinere. Incontinența la stres apare atunci când există stres sau presiune asupra vezicii urinare. Se poate întâmpla atunci când mușchii slabi ai podelei pelviene exercită presiune asupra vezicii urinare și uretrei, făcându-i să lucreze mai mult.
Cu incontinența la stres, acțiunile de zi cu zi care utilizează mușchii pelvisului, cum ar fi tusea, strănutul sau râsul, mișcările bruște sau activitatea fizică vă pot cauza scurgeri de urină.
Incontinență urgentă – scurgerea de urină se întâmplă de obicei după o dorință puternică, bruscă de a urina și înainte de a ajunge la o baie. Unele femei cu incontinență urgentă pot ajunge la timp la baie, dar simt nevoia de a urina de mai mult de opt ori pe zi.
De asemenea, nu urinează prea mult după ce ajung la baie. Incontinența urgentă este uneori numită „vezică hiperactivă”. Incontinența urgentă este mai frecventă la femeile în vârstă. Se poate întâmpla atunci când nu vă așteptați, cum ar fi în timpul somnului, după ce ați băut apă sau când auziți sau atingeți apa curentă.
Multe femei au atât incontinență urinară la stres, cât și urgentă, aceasta combinație numindu-se incontinență urinară mixtă.
Cum diagnosticăm incontinența urinară?
Incontinența urinară nu este o boală în sine, ci un simptom al unei alte probleme de sănătate. Pe lângă incontinența urinară, unele femei prezintă și alte simptome urinare: presiune sau spasme în zona pelviană care determină un puternic impuls de a urina, „udarea patului”, creșterea frecveței urinării (mai mult de opt ori pe zi sau mai mult de două ori noaptea).
Investigațiile paraclinice ce se pot face sunt: sumarul de urină, ecografie, test de stres vezical, cistoscopie, studii urodinamice.
Cum tratăm incontinența urinară?
Se poate începe cu gimnastică și fizioterapie pentru întărirea musculaturii perineale (rezultatele tind să apară după 10 – 12 săptămâni și necesită complianță mare prin partea pacientelor), tratament medicamentos de tipul Oxibutininei sau Propantelinei. În ultimă fază se poate tenda și tratamentul chirurgical.