Boala de reflux gastroesofagian reprezinta un ansamblu de semne si simptome datorate returnarii continutului gastric in esofag. In momentul de fata, boala de reflux gastroesofagian reprezinta cea mai frecventa tulburare a tractului digestiv superior in tarile dezvoltate din Europa, estimandu-se ca o persoana din 10 prezinta simptomele de boala de reflux gastroesofagian, iar in SUA, aproximativ 7% din populatie prezinta zilnic simptome tipice.
Care sunt cauzele bolii de reflux gastroesofagian?
Cauza cea mai frecventa o reprezinta hernia hiatala, dar orice crestere a presiunii intraabdominale poate provoca reflux gastroesofagian (tusea, corsetul si centura prea stranse, obezitatea, sarcina, tumorile abdominale, ascita). Aceasta apare dupa gastrectomie, interventii chirurgicale in regiunea esogastrica, in sclerodermie, neuropatia diabetica, unele medicamente (anticolinergice, neuroleptice, xantine, nitriti etc.).
Care sunt simptomele bolii de reflux gastroesofagian?
Simptomul tipic al bolii este pirozisul, care este descris de bolnav ca o senzatie de arsura retrosternala, care apare mai frecvent dupa mese sau cand bolnavul se apleaca inainte sau cand sta culcat la orizontala si care se calmeaza la administrarea de antiacide. Alte semne tipice includ hipersalivatia, regurgitatia continutului gastric in esofag resimtita de bolnav ca un gust acru (acid) sau amar (alcalin), ragaiala.
Semnele atipice (extraesofagiene) sunt: tusea cronica, torticolism, durere cervicala, arsuri bucale, eroziuni dentale, durere toracica anterioara de cauza non-cardiaca, laringita, senzatie de corp strain in gat.
Cum diagnosticam un pacient cu boala de reflux gastroesofagian?
Nu exista un test diagnostic ideal pentru boala de reflux, ceea ce avem la indemana fiind tranzitul baritat, endoscopia digestiva superioara, monitorizarea pH-ului esofagian. Insa in conditiile unei simptomatologii tipice cu pirozis si regurgitatii, se poate indica un test terapeutic cu inhibitori de pompa de protoni, iar daca nu exista un raspuns, se recomanda explorarile de mai sus.
Care este evolutia bolii de reflux gastroesofagian?
Evolutia bolii este in general benigna, insa simptomele recidiveaza adesea si cei mai multi bolnavi necesita tratament de lunga durata.
Complicatiile bolii sunt: esofagita de reflux, esofagul Barrett, ulcer esofagian, hemoragia digestiva superioara.
Cum tratam un pacient cu boala de reflux gastroesofagian?
Tratamentul bolii include regim igieno-dietetic, tratament medicamentos cu inhibitori de pompa de protoni de tipul Omeprazolului sau Pantoprazolului, antiacide, prokinetice, tratament chirurgical in caz de complicatii, simptomatologie persistenta cu tratament medicamentos corect administrat, stenoze esofagiene stranse cu esec la tratamentul endoscopic.
Schimbararea obiceiurilor zilnice include: 5-6 mese pe zi, reduse cantitativ; interzicerea fumatului; evitarea alimentelor fierbinti sau reci, alcoolului, cafelei; evitarea ciocolatei, arahidelor, grasimilor animale, dulciurilor concentrate; evitarea decubitului dupa masa (ultima masa sa fie cel putin cu o ora inainte de culcare), iar in timpul somnului sa se mentina capul ridicat la 15-30 grade fata de planul patului; evitarea medicamentelor de tip antiinflamatorii nesteroidiene, estro-progestative, anticolinergice, neuroleptice, nitrati etc; imbracaminte lejera cu evitarea corsetelor sau curelelor stranse prea tare.
Nu exista o dieta specifica care sa previna toate simptomele bolii de reflux gastroesofagian, singura modalitate de a va face o dieta este sa observati ce alimente tolerati si ce alimente va agraveaza refluxul. Insa alimentele pe care mai mult ca sigur vor trebui evitate 100% sunt:
• carnea grasa;
• condimentele;
• oua prajite sau fierte prea tari;
• smantana;
• iaurtul gras;
• branzeturi sarate sau branza topita;
• dulciuri, produse de cofetarie sau patiserie, biscuiti;
• sucuri carbogazoase;
• bauturi pe baza de cofeina (cafea, ceai verde, ceai negru);
• legume de tipul ridichilor, sfeclei, ceapa sau usturoi.







