Tromboflebita superficiala este o afectiune inflamatorie a peretelui venos, insotita de formarea de trombi si care afecteaza de regula venele de la nivelul membrelor inferioare.
Tromboflebita superficiala trebuie diferentiata cu atentie de tromboza venoasa profunda intrucat tratamentul si prognosticul este diferit intre cele doua afectiuni.
Care sunt cauzele tromboflebitei superificiale?
Tromboflebita superficiala este o conditie frecventa la cei cu varsta de peste 60 de ani, cu preponderenta la sexul feminin si mai frecvent apare in lunile calde ale anului.
Aceasta poate surveni in mai multe contexte, cel mai frecvent pe un teren varicos sau in cadrul unui sindrom post-trombotic si uneori pot fi manifestarea revelatoare a unei boli sistemice sau proces neoplazic.
Alte cauze sunt: deficitul de antitrombina, deficitul de proteina S sau C, hemocisteinemia, deficitul factorului XII, insuficienta cardiaca, fracturile membrelor inferioare, sepsis, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic acut, sindromul nefrotic, etc.
Cum diagnosticam tromboflebita superificiala?
Din punct de vedere clinic, tromboflebita superficiala se caracterizeaza prin: durere si roseala de-a lungul traiectului venos interesat, iar la palpare – prezenta cordonului venos, indurat si foarte sensibil.
De notat absenta semnelor generale (inclusiv febra) si a edemului. Prezenta edemului se datoreaza unei tromboze venoase profunde asociate.
Explorarile paraclinice utilizate sunt: ecografia duplex, venografia simpla sau prin rezonanta magnetica, alte investigatii (d-dimerii, anticoagulantul lupic, anticorpii antifosfolipidici, proteina C, proteina S, antitrombina III, factorul V Leiden).
Cum tratam tromboflebita superficiala?
Tratamentul include metode medicamentoase, chirurgicale si profilactice.
Tratamentul medicamentos include heperinele cu greutate moleculara mica, aspirina sau antiinflamatoarele nesteroidiene.
Ciorapii elastici de compresie reprezinta o metoda profilactica eficienta care ajuta la cresterea presiunii venoase trebuie folisiti in combinatie cu alte metode de tipul: evitarea fumatului, estrogenilor, perioadelor lungi de imobilizare, scadere in greutate daca pacientul este obez, comprese umede si calde in perioada dureroasa.
In cazul femeilor insarcinate, ciorapii elastici previn tromboza venoasa profunda.
Care este evolutia pacientilor cu tromboflebita superficiala?
Prognosticul este de obicei bun, dar boala poate persista timp de trei sau patru saptamani sau mai mult.
In cazul in care apare in asociere cu varicele, exista un risc mare de recurenta cu exceptia cazului in care varicele sunt excizate.
Rareori tromboflebita superficiala poate duce la embolie pulmonara, cu toate ca poate sa apara in cazul in care procesul se extinde intr-o vena profunda.