Boala Crohn este o afecţiune inflamatorie cronică a tubului digestiv, de origine necunoscută, care afectează îndeosebi ileonul, dar care poate afecta orice segment al acestuia. Localizarea leziunilor poate fi la nivelul oricărui segment al tubului digestiv (inclusiv cavitatate bucală, esofag, stomac, duoden, apendice), dar mai frecvent afectează ileonul terminal, concomitent colonul şi ileonul sau numai colonul.
Care este tabloul clinic la pacienții cu boala Crohn?
Debutul bolii este progresiv şi de obicei nu prezintă semne specifice. Simptomele variază în funcţie de segmentul tubului digestiv afectat. Semne şi simptome tipice pentru boala Crohn sunt: diaree cronică, cel mai frecvent fără sânge asociată cu dureri abdominale, scădere în greutate şi leziuni perianale (fisuri, fistule). Frecvent, se asociază cu manifestări extradigestive: articulare, cutanate, oculare etc.
Ce investigații facem la un pacient cu boala Crohn?
- analizele uzuale – hemoleucograma, teste inflamatorii, biochimie sangvină etc.
- colonoscopia este indispensabilă pentru diagnostic. De menţionat că leziunile sunt „pe sărite”, zonele cu modificări endoscopice intercalându-se mucoasă de aspect normal.
- examenul anatomopatologic – constată afectarea peretelui digestiv în profunzime, cu infiltrat inflamator, leziunea caracteristică fiind granulomul.
- clisma baritată – este mult mai puţin fidelă decât endoscopia.
- ecografia abdominală.
Care este evoluția și complicațiile pacienților cu boala Crohn?
Boala Crohn nu este în general fatală, dar poate antrena numeroase complicaţii. Majoritatea pacienţilor prezintă episoade de remisiune (care pot dura mai multe luni) şi de activitate, care se succedă în mod imprevizibil. Are potenţial evolutiv spre cancer de colon, aceasta prezintând un risc de cancer de colon de două mari mic comparativ cu rectocolita ulcero-hemoragică, dar de 20 ori mai mare decât în populaţia generală. Factorii de risc sunt: vârsta tânără la debutul bolii, extensia inflamației, prezența stenozelor.
Complicaţiile constituie o regulă a bolii, adesea determinând diagnosticul (stenoze care pot determina ocluzie intestinală, perforaţii, abcese, leziuni perianale).
Care sunt metodele de tratament pentru pacienții cu boala Crohn?
Tratamentul bolii Crohn variază în funcţie de segmentul digestiv afectat, de severitatea bolii, de complicaţiile şi de răspunsul la tratament. Obiectivele tratamentului sunt: controlul inflamaţiei, corectarea deficitului nutritiv şi ameliorarea simptomelor – durerea abdominală şi diareea.
a) Regimul igieno-dietetic
Alimentaţia pacienţilor cu boală Crohn trebuie să corecteze malnutriţia cronică. Lipsa apetitului şi pierderea în greutate sunt consecinţe ale durerilor abdominale şi episoadelor de diaree. Suplimentarea cu vitamin (A, acid folic, vitaminele B12, C, D, E si K) sau minerale se face pe cale orală sau sub forma unor complexe de vitamine şi minerale.
Corticoterapia se face cu Prednison per os cu scăderea progresivă a dozelor timp de 6 luni. În caz de insucces cu Prednison se adaugă Azatioprină (Imuran) minimum 3 luni. Alte opţiuni terapeutice: Mesalazină, Budesonid, Infliximab (Remicade).
Tratamentul simptomatic vizează controlul durerii (Paracetamol şi antispastice – No-Spa, Debridat) şi al diareei cu Imodium sau Codeină. Printre antibioticele indicate la pacienţii cu boală Crohn se numără Metronidazol şi Ciprofloxacin.
Chirurgia este necesară în cazurile de evoluţie nefavorabilă a bolii, dar nu reprezintă un tratament definitiv. În general, chirurgia nu este recomandată decât în cazurile de eşec al tratamentului medicamentos, în prezenţa unei obstrucţii sau a unei fistule. Beneficiile intervenţiilor chirurgicale în boala Crohn sunt temporare. Trei din patru pacienţi necesită o a doua intervenţie.
Daca va confruntati cu probleme de sanatate puteți contacta unul dintre cei peste 280 de medici din toate Specializarile medicale : https://medicentrum.ro/medicii-nostri/