Urgențele oculare reprezintă 3% din totalul vizitelor la secții de urgență. Simptomele oculare rămân unele dintre cele mai dificile de evaluat într-un departament de urgență ocupat. Evaluarea urgențelor oculare poate fi limitată de lipsa unor instrumente sofisticate și de instruire. Capacitatea ultrasunetelor de a evalua ochiul și structurile adiacente într-o manieră rapidă și neinvazivă este de o valoare extraordinară în stabilirea unei departamentul de urgențe ocupat.
Ecografia oculară oferă un instrument rapid, precis, bine tolerat, neinvaziv pentru evaluarea condițiilor oftalmologice potențial periculoase pentru pacient. Aceasta poate accelera diagnosticul și gestionarea mai multor urgențe oculare, inclusiv perforația globului ocular, hematomul retrobulbar, detașarea retinei, hemoragia vitroasă și corpul străin intraocular.
Care sunt indicații realizării ecografiei oculare?
Principalele indicaţii pentru ecografia oculară sunt:
- scăderea vederii sau chiar pierderea vederii;
- corpul străin suspectat;
- dureri oculare;
- traumatisme oculare;
- leziuni la nivelul capului.
Care sunt contraindicațiile unei ecografii oculare?
Medicii oftalmologi nu ar trebui să efectueze ecografie oculară dacă există o suspiciune pentru ruperea globului ocular. Dacă în timpul examenului se constată semne de ruptură a globului, examinarea cu ultrasunete trebuie întreruptă.
Cum se face o ecografie oculară?
Ultrasonografia oculară de urgență se efectuează folosind o tehnică cu ochi închiși. O cantitate mare de gel de transmisie cu ultrasunete trebuie aplicată pe pleoapa închisă a pacientului, astfel încât traductorul să nu fie nevoit să atingă pleoapa. Gelul cu ultrasunete nu dăunează ochilor.
Globul ocular trebuie scanat atât pe plan sagital, cât și pe transversal. Ambii ochi trebuie scanați prin pleoape închise. Pacientului i se cere să privească drept înainte cu ochii închiși, dar fără a încleșta pleoapele. Adâncimea trebuie ajustată astfel încât imaginea ochiului să umple ecranul. Deoarece ochiul este o structură plină de fluid, oferă o fereastră acustică perfectă, producând imagini cu detalii excelente.
De ce ecografia oculară și nu alte metode?
Metodele tradiționale de examinare a structurilor mai profunde din ochi, cum ar fi examinarea fundului de ochi pot fi dificile, CT (tomografia computerizată) și RMN (rezonanța magnetică nucleară) sunt opțiuni non – invazive care pot fi utilizate atât pentru a evalua atât globul ocular, cât și orbita, dar pot fi asociate cu expunerea la radiații, întârzieri în îngrijire și costuri crescute.
Evaluarea convențională a presiunii intracraniene de către medicii de medicină de urgență necesită o puncție lombară care consumă timp și prezintă riscuri pentru pacient. În multe cazuri, ecografia poate oferi o alternativă la aceste teste, iar beneficiile includ ușurința de utilizare, costuri reduse, lipsa radiațiilor ionizante și capacitatea de a efectua imagini rapide.
Daca va confruntati cu probleme de sanatate puteți contacta unul dintre cei peste 280 de medici din toate Specializarile medicale : https://medicentrum.ro/medicii-nostri/