Osteonecroza de mandibula (ONM)
Ce facem cand avem nevoie de o procedura dentara si urmam tratament pentru osteoproza?
Ce este, cand apare si cum prevenim atat de temuta osteonecroza de mandibula (ONM) in timpul tratamentului osteporotic?
Dr. Capraru Oana Maria ( medic primar endocrinolog )
https://clinica.medicentrum.ro/medicii-nostri/oana-capraru/
Osteonecroza de mandibula (ONM) este definita ca prezenta de os din regiunea maxiofaciala expus, care nu se vindeca dupa 8 saptamani de la o interventie chirurgicala. Se poate asocia cu durere si inflamatie. Poate sa fie asociata cu expunere la medicamente antiresorbtive folosite in tratamentul osteoporozei (bifosfonati) dar si in timpul tratamentelor oncologice sau in caz de concentratii mari de calciu in sange. In aceste cazuri nu trebuie sa existe antecedente de radioterapie in regiunea fetei.
Incidenta este scazuta 0.001%-0.01% in cazul tratamentului pentru osteoporoza si 1-15% in cazul pacientilor oncologici.
Trebuie subliniat ca riscul de ONM de mandibula creste in functie de durata tratamentului pentru osteoporoza de la 0% la inceput pana la 0.21% la cel putin 4 ani de tratament cu bifosfonati.
Nu exista un ghid privind pauza de bifosfonati dar conform Asociatiei Americane de Chirurgi Oromaxilofaciali se poate considera “prudenta” o pauza de 2 luni inaintea procedurilor dentare invazive precum extractiile sau implanturile, cu reluarea tratamentului dupa vindecarea completa. Daca pacientul urmeaza tratament pentru osteoporoza de mai putin de 4 ani si nu are factori de risc, nu este necesara oprirea tratamentului inaintea interventiei oro-maxilo-faciale.
Terapia cu corticosteroizi sau alte medicamente anti angiogenice oncologice, chirurgia maxilofaciala/ mandibulara, igiena orala precara, inflamatia cronica, diabetul zaharat necontrolat, proteze dentare neconforme.
Eliminarea si/ sau controlul bolilor din sfera oromaxilofaciala inaintea initierii tratamentului pentru osteoporoza.
Mentineti o igiena orala buna si sa va prezentati la controale stomatologice de rutina in timpul tratamentului. Daca purtati proteza dentara trebuie sa va asigurati ca se fixeaza corespunzator. Contactati imediat medicul curant si medicul dentist daca aveti orice probleme la nivelul gurii sau dintilor cu ar fi pierderea dintilor, durere sau umflaturi, leziuni care nu se vineca sau supureza.
Daca regasiti in starea dumneavoastra de sanatate simptomele specificate mai sus, faceți o programare in sectiunea „Endocrinologie” pentru o consultație direct din platforma Medicentrum.ro!