Dr.Ioana Silvia SIMIAN (Medic Primar)
https://clinica.medicentrum.ro/medicii-nostri/ioana-silvia-simian/
Este o infectie cutanata frecventa in randul copiilor, dar si al adultilor, cauzata de un virus; are o perioada de incubatie de 2-7 saptamani, care se poate extinde si pana la 6 luni.
Se caracterizeaza prin leziuni asemanatoare unor cosulete, albe, roz, stralucitoare, tari, diametru 2-5 mm, cel mai adesea asimptomatice; pot asocia si fenomene inflamatorii locale.
Infectia este frecventa in cazul copiilor din cauza interactiunii directe; folosirea unor obiecte de igiena in comun, bazinele de inot cresc sansele de infectie. La adulti transmiterea se face mai ales in cadrul contactului sexual, dar nu se exclude transmiterea prin obiecte de igiena, obiecte utilizate in comun (mai ales sali de sport, conditii nepotrivite saloane cosmetice, lipsa dezinfectarii instrumentelor de machiaj).
Se pare ca boala are o evolutie autolimitata de circa 18 luni. Leziunile le gasim pe zonele de contact direct, mai putin pe mucoase si niciodata pe palme sau talpi. Exista riscul autoinocularii virusului prin manipularea leziunilor; frecvent pe pielea care asociaza mancarime intensa, din cauza scarpinatului, se ajunge la inocularea si aparitia de leziuni si in alte zone ale corpului. La copiii cu dermatita atopica aceasta autoinoculare este foarte frecventa.
Cum tratam? De ce tinem cont?
– in cazul copiilor procedurile dureroase sunt de evitat
-exista crema anestezica locala pentru a diminua disconfortul procedurii
-alegem o cale de tratament cat mai putin cauzatoare de cicatrici
-leziunile pot trece de la sine intr-un interval de timp
-curetarea ramane o metoda sigura de tratament, cu risc redus de cicatrice
-unele tratamente cu substante aplicate local pot fi iritative
-daca sunt multe leziuni, primele vor fi tratate cele aflate pe zonele de contact direct
-de cele mai multe ori sunt necesare mai multe sedinte de tratament
-este o afectiune contagioasa, dar asta nu inseamna ca nu trimitem copilul la scoala; vom trata cat mai repede posibil, vom evita posibilul contact cu leziunile prin acoperirea cu haine, plasturi
Tratamentele locale includ aplicarea de preparate pe baza de acid salicilic, hidroxid de potasiu, podofilotoxina, tretinoin etc. La partea de proceduri locale se mentioneaza crioterapia, curetarea, laser terapia, electroterapia leziunilor.
Daca regasiți în starea dumneavoastră de sănătate simptomele specificate mai sus, faceți o programare în sectiunea Dermatologie pentru o consultație direct din platforma Medicentrum.ro !