Omul pentru a fi sanatos are nevoie de o alimentatie adecvata. Intre om si aliment se stabilesc relatii stranse in tot cursul existentei lui chiar si inainte de nastere.
Alimentele sunt substante care sunt capabile de a suferi in organismul uman transformari necesare mentinerii vietii. Alaturi de aer si apa, alimentele constituie factori de mediu esentiali pentru asigurarea desfasurarii tuturor proceselor vitale.
Factorii nutritivi care se gasesc in alimente au urmatoarele functii:
– energetica, prin furnizarea energiei necesare desfasurarii proceselor vitale;
– plastica, prin asigurarea sintezei substantelor proprii organismului;
– catalitica, prin favorizarea desfasurarii normale a proceselor biologice.
Alimentele pot suferi transformari fizice, chimice si biologice care se realizeaza prin tehnologii alimentare in scopul indepartarii unor materii nedigerabile. Transformarea alimentelor in substante solubile, capabile de a fi absorbite in sange se realizeaza in aparatul digestiv.
O alimentatie corespunzatoare trebuie sa asigure cantitati optime din toate substantele nutritive de care are nevoie organismul, avand in acelasi timp si o calitate corespunzatoare.
Niciodata, ca acum nu s-a acordat o atat de mare importanta nutritiei in profilaxia si patologia umana. In ultimele decade ale nutritiei un rol din ce in ce mai important se acorda relatiei alimentatie-boala, in speranta ca se vor putea elabora strategii precise pentru complexul alimentatie-sanatate.
In prezent se considera ca nutritia este implicata in toata patologia umana.
Peste 90% din bolile cardiovasculare, metabolice, canceroase, alergice, aterosclroza, hipovitaminozele,denutritia energoproteica deriva sau sunt induse de o alimentatie deficitara, fie ca este vorba de malnutritia de exces , fie ca este vorba de malnutritia deficitara.
Numeroase studii epidemiologice nationale si mondiale certifica faptul ca intre alimentatie si boala este o stransa corelatie care se evidentiaza tot mai pregnant in declansarea cancerului, determinand lumea stiintei sa indice o noua orientare dand prioritate programelor de studii privind rolul factorilor alimentari in incidenta cancerelor dar si a bolilor metabolice, cardiovasculare, etc.
Complexitatea relatiei om-aliment, se evidentiaza pe multiplele cai prin care nutritia afecteaza fiinta umana. Ca este vorba de metabolism, homeostazie, imunocompetenta, echilibrul energetic si termic, dezvoltarea celulara, activitatea motorie si comportamentul, nutritia exercita o mare influenta asupra acestora si in final modifica comportamentul.
Dezechilibrul dintre aport si necesarul de substante biologic-active determina profunde modificari metabolice care amprenteaza patologia omului modern. Interactiunea complexa dintre alimentatie si starea de sanatate au determinat relevarea unor aspecte deosebite si noi orientari in nutritie cu consecinte majore in cercetare.
Medicentrum vă conectează cu cei mai buni specialiști pe Nutritie; Nutritie pediatrica ; Nutritie Oncologica, care vă pot ajuta să gasiți soluții la problemele dumneavoastră.
https://medicentrum.ro/medicii-nostri/nutritie/
Pasul 1 – Alegeți specialistul în Nutritie; Nutritie pediatrica ; Nutritie Oncologica dorit :
Pasul 2 – Solicitați evaluare
Pasul 3 – Completați fișa de evaluare caz și nu uitați să atașați documentele medicale pe care le dețineți.
Pasul 4 – Trimiteți
Cazul ajunge la medicul dorit de dumneavoastră, acesta vă citește Fișa de evaluare caz și vă vizualizează documentele, iar în 24 de ore maxim 48 de ore veți fi sunat de medic pentru a discuta despre caz și să vă ofere soluțiile optime de tratament.
La final veți primi și Scrisoare Medicală.