Nistagmusul este o tulburare a staticii și a dinamicii oculare
Aceasta care constă în mișcări oculare involuntare, ritmice care se suprapun peste mișcările voluntare, normale ale globilor oculari.
Care sunt cauzele nistagmusului?
Nistagmusul cunoaște drept cauză o multitudine de factori care acționează asupra sistemului oculostatic sau oculogir, realizând o disfuncție a acestuia aparat complex. Dintre factorii ce acționează determinând tulburări ale funcționalității sistemului oculostatic sau oculogir, putem menționa:
- lipsa de dezvoltare a legăturilor binoculare, de origine motorie (strabism congenital) sau senzorială, cu scăderea importantă a vederii la unul din ochi.
- prezența unor afecțiuni oculare care împiedică dezvoltarea reflexului de fixație (cataracta congenitală. astigmatismul mare peste cinci dioptrii, albinismul).
- stimulii vestibulari provoacă nistagmus fiziologic (rotația capului și trunchiului într-o anumită direcție, spălături ale conductului auditiv cu apă rece sau caldă) sau nistagmusul patologic (care apare în otita medie, labirintită, meningită cerebrospinală, tumori ale unghiului pontocerebelos).
- boli ale sistemului nervos central de cauză infecțioasă, traumatică, tumorală.
Care sunt semnele și simptomele de acompaniament al nistagmusului?
- scăderea acuității vizuale;
- mișcarea aparentă a obiectelor înconjurătoare;
- diplopia (vederea dublă) și falsa proiecție;
- în formele severe pot apărea greață, amețeli, vărsături și chiar imposibilitatea menținerii în ortostatism.
Care este tratamentul pacienților cu nistagmus?
Tratamentul pacienților cu nistagmus este etiologic, adică se tratează cauza care a dus la apariția acestuia.
În nistagmusul ocular, tratamentul este indicat în formele precoce: nistagmusul manifest sau latent din strabismul congenital și alte tipuri de nistagmus congenital. În general, pacienții cu nistagmus pot beneficia de un tratament medicamentos (Baclofen, toxină botulinică), optic, ortoptic sau chirurgical.
În nistagmusul vestibular și cerebral se indică consult și tratament de specialitate realizate de medicul ORL-ist și medicul neurolog.