Dermatita seboreică este o boală obișnuită a pielii a adultului și copilului mic, care provoacă o erupție cutanată pruriginoasă, cu evoluţie episodică şi mare variabilitate inter-individuală. Poate arăta similar cu psoriazisul, eczema sau o reacție alergică. De obicei, apare pe scalp, dar poate apărea oriunde pe corp. Afecțiunea este mai frecventă la sexul masculin, având două vârfuri de incidență: la copil (în primele 3 luni de viaţă) şi la adult (în decada a-IV-a).
Cum apare dermatita seboreică?
Cauza bolii este necunoscută, însă s-a dovedit implicarea unor factori patogenici precum glandele sebacee mărite în volum, anomalii în secreția de sebum, un răspuns imun deficitar. 95% din pacienții cu infecția HIV dezvoltă dermatită seboreică. Medicația împotriva bolii Parkinson s-a dovedit a fi eficientă pe dermatita seboreică la această clasă de pacienți.
Alți factori de risc includ:
- sindroame de malabsorție;
- alcoolism;
- pancreatită;
- insuficiență cardiacă;
- epilepsie;
- obezitate;
- medicamente (Cimetidina, Haloperidolul, Griseofulvina, Litiul, Clorpromatiza);
- terapia PUVA;
- stresul emotional;
- leziunile mecanice prin grataj sau frecare;
- vremea (episoadele apar în lunile de iarnă și început de primăvară).
Care este simptomatologia în dermatita seboreică?
Debutul simptomatologiei în dermatita seboreică este reprezentat prin aspectul proeminent al ostiumurilor foliculare cu tendtă gălbui-roșietică și prezența scuamelor (mai mult sau mai puțin evidente). La copii, apare predominant la nivelul scalpului și pliurilor, afecșiunea făcându-se evidentă în primele luni de viață.
Dermatita seboreică a scalpului apare ca o inflamația difuză la nivel tegumentar acoperită de cruste groase, gălbui, grăsoase localizate în regiunea fronto-parietală. Evoluția clasică este spre intensificarea leziunilor și apariția plăcilor eritematoase și scuamoase care se pot extinde și la pliurile retroauriculare și pavilioanele urechilor.
Dermatita seboreică a pliurilor interesează pliurile regiunii cervicale, axilare, genitale și inghinale.
Dermatita de scutec apare în zona de contact cu scutecul și se manifestă prin plăci eritematoase și scuamoase net delimitate, asemnănătoare leziunilor cutanate din psoriazis, care sunt favorizate de umezeală.
Cum diagnosticăm dermatita seboreică?
Dermatita seboreică este uneori supradiagnosticată și uneori dificil de definit în absența unor criterii solide, însă leziunile eritemtoase și scuamoase localizate în zonele bogate în glande sebacee sunt foarte sugestive. Biopsia cutanată, cultura pe mediul Sabourand, examenul anatomopatologic sunt investigațiile utile pentru diagnosticul de certitudine, dar mai ales pentru excluderea afecțiunilor din cadrul diagnosticului diferențial (dermatita atopică, psoriazis, scabia, histiocitoză cu celulele Langerhans, dermatofitoză).
Cum tratăm dermatita seboreică?
La copii, dermatita seboreică se rezolvă spontan în formele ușoare. Tratamentul include băi zilnice cu apă și săpun, soluții cu hidrocortizon (evitarea aplicării îndelungate și pe suprafețe mari), creme antifungice, expunerea la lumina soarelui (însă cu protecție solară). Dermatita seboreică poate evolua săptămâni sau chiar luni, însă are un prognostic bun. Nu există markeri care să prezică evoluțai spre forma adultului la maturitate.