Articole

Află mai multe despre afecțiuni frecvente

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian reprezinta un ansamblu de semne si simptome datorate returnarii continutului gastric in esofag. In momentul de fata, boala de reflux gastroesofagian reprezinta cea mai frecventa tulburare a tractului digestiv superior in tarile dezvoltate din Europa, estimandu-se ca o persoana din 10 prezinta simptomele de boala de reflux gastroesofagian, iar in SUA,…

Află mai multe

Astmul bronșic

Astmul bronșic este o boală respiratorie care se caracterizează prin inflamația cronică a căilor aeriene, care afectează în jur de 3 până la 7% din populația adultă. Este mai frecvent la bărbați în proporție de 2 la 1, dar la atingerea pubertății, acest raport tinde să se egalizeze. În ultimii douăzeci de ani a existat…

Află mai multe

Astenia de primăvară: cum o putem combate?

Chiar dacă iarna a dispărut și natura revine la viață, mulți oameni sunt obosiți, somnoroși, fără energie și stresați, neavând motivația sau voința de a face ceva. Este o afecțiune foarte frecventă în această perioadă a anului și de aici și numele de oboseală de primăvară. Astenia de primăvară se referă la o stare de…

Află mai multe

Munca în fața unui computer și sănătatea ochilor tăi

La începutul secolului al XXI-lea s-a înregistrat o creștere semnificativă a oportunităților de muncă, permițând lucrătorilor din multe domenii să lucreze de la distanță. În plus, oamenii petrec timpul liber tot mai mult in mediul online, indiferent ca fac cumparaturi, citesc sau se joacă. Din păcate, acest lucru înseamnă că există și o creștere a…

Află mai multe

Autismul – caracteristici , metoda de interventie, tratament

Cum este definit autismul? Termenul de “autism” este folosit în sensul larg de “tulburări din spectrul autismului”. Atunci cand ne referim la “autism” ca tulburare specifică din cadrul spectrului, folosim termenul “autism clasic” sau “tipic”. Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică şi este considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice…

Află mai multe

Tot ce trebuie sa stii despre febra

Cauze posibile
• Boli infecţioase, virale sau bacteriene;
• Anumite medicamente, de exemplu antibioticele, antihipertensivele şi anticonvulsivantele;
• Anumite vaccinuri, cum ar fi DTaP (diftero-tetano-pertusis acelular) sau antipneumococic;
• Transfuziile sangvine;
• Anumite boli inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă şi sinovita (inflamaţia mucoasei ce căptuşeşte cavitatea articulară);
• Afecţiuni ale creierului;
• Anumite tipuri de cancer;
• Anumite boli autoimune;
• Şocul termic sau insolaţia (hipertermia) cauzat de expunerea la temperaturi ridicate ale mediului ambiant, fapt care duce la creşterea temperaturii corpului (uneori putând depăşi 40°C);
• Arsuri solare severe;

Află mai multe

CANCERUL DE PIELE

Cancer de piele: prevenire prin metoda ABCD
• A(asimetrie): Formele care nu sunt regulate in lungime sau rotunde
• B(bordurare/delimitare): Marginile care nu sunt clar delimitate, ci inegale
• C(culoare): Culoare neuniforma, ci patata (roz, gri, punctat, cruste)
• D(diametru): Dimensiuni care depasesc 5mm in spațiul cel mai larg

Află mai multe

Hematologia

Hematologia este ramura medicinei interne care se ocupa cu sangele, organele care il produc si bolile acestuia.
Hematologia include studiul etiologiei, diagnosticarii, tratarii, identificarii posibilelor complicatii si profilaxia bolilor sangvine.
Bolile sangvine afecteaza producerea sangelui si sau componentele acestuia, cum ar fi celulele sangvine (hematii,trombocite, leucocite) hemoglobina, proteinele sangvine, mecanismele coagularii.

Află mai multe

Amigdalita – cauze, simptome, tratament

Amigdalita este o inflamatie acuta sau cronica cel mai adesea de origine infectioasa, a amigdalelor palatine(situate in apropierea palatului bucal) sau linguale (in apropierea limbii).

Se prezinta sub doua forme clinice: acuta (episod singular cauzat de mai multe tipuri de bacterii sau virusuri) sau cronica (o infectie persistenta care poate conduce la formarea de cripte sau pietre).
Abcesul periamigdalian

Află mai multe

Sindromul Down: factori de risc, simptome şi tratament

Sindromul Down este o boala genetica cromozomiala ce afecteaza aproximativ unul din o mie de copii. Cel care a descris sindromul pentru prima oara, în anul 1866, a fost medicul britanic John Langdon Down.
În 1959, pediatrul si geneticianul francez Jérôme Lejeune a descoperit ca sindromul Down era cauzat de prezenta unui cromozom 21 suplimentar, rezultand astfel un numar de 47 de cromozomi, fata de 46, cât are un om în mod normal.

Află mai multe

Accidentul vascular cerebral (AVC) – factori de risc, simtome, urmari

Cauzele accidentului vascular cerebral hemoragic
AVC hemoragic este cauzat de o sangerare in interiorul creierului (numita hemoragie intracerebrala) sau in spatiul din jurul creierului (numita hemoragie subarahnoidiana). Cauzele care determina acest lucru ar putea fi:
– hipertensiunea arteriala este principala cauza;
– anevrismul cerebral: exista riscul ca vasul dilatat sa se rupa;
– inflamatia vaselor sangvine, care poate aparea in sifilis sau tuberculoza;
– malformatii vasculare;
– tulburari de coagulabilitate ale sangelui, precum hemofilia;
– traumatisme craniene si leziuni ale capului sau gatului care afecteaza vasele sangvine din aceste regiuni;
– iradierea terapeutica pentru cancere ale gatului sau creierului;
– angiopatia amiloidica cerebrala (o tulburare degenerativa a vaselor sangvine).

Află mai multe

Activitatea emisferelor cerebrale- veghea si somnul

Veghea este o stare functionala a creierului caracterizata prin cresterea tonusului S.R.A.A., concomitenta cu orientarea constiintei spre o anumita activitate.
Starea de veghe la om se confunda cu starea de constienta. In acest timp individul efectueaza toate activitatile voluntare, traieste majoritatea experientelor afective.
Alternativa starii de veghe este somnul.
Somnul reprezinta o stare de activitate cerebrala caracterizata prin intreruperea temporara a analizei constiente a stimulilor interni si externi, cand este suprimata si activitatea voluntara. Are caracter reversibil.

Află mai multe

Cancer Gastric – clasificarea cancerului gastric, simtomatologia, interventii paraclinice, diagnostic, tratament.

STOMACUL (ventriculus gaster) este segmentul cel mai lung al tubului  digestiv. AŞEZAREA: se află în cavitatea abdominală, în partea stângă , sub diafragmă, în loja gastrică (etajul supramezocolic). RAPORTURI: aflându-se situat în regiunea supramezocolică, stomacul are în partea de sus, înainte şi la dreapta, raporturi cu diafragma, ficatul şi micul epiplon, la stânga cu splina,…

Află mai multe

Tulburarea bipolară – cauze, simtome, tratament

Tulburarea bipolară, este o problemă severă de sănătate mentală.
Este o succesiune caracteristică de alternanţe de episoade maniacale şi depresive, care ar putea determina transformarea unui tip de temperament în opusul său.
Provoacă schimbări serioase în starea de spirit, energie, gândire și comportament, de la maximele de manie, la minimele de depresie. Mai mult decât o stare de spirit trecătoare bun sau rău, ciclurile de tulburare bipolara durează zile, săptămâni sau luni.
Bolnavul simte că traiește într-un roller coaster: acum se află în vârf, se simte fericit, iar în secunda următoare se prăbușește într-o depresie ce pare fără ieșire.
Netratată, poate duce la implicarea în activități ce pot periclita viața, degradarea relațiilor sociale, pierderea locului de muncă, tentative de suicid.

Află mai multe

Obsesia colesterolului – Ce înseamnă colesterol bun și colesterol rău?

Contrar reputației negative a colesterolului, voi și corpul vostru nu puteți funcționa fără el. Colesterolul este o materie primă de bază, pe care enzimele o convertesc în vitamina D, în hormoni steroidieni (ca estrogenul, proges- teronul, testosteronul și cortizolul) și în acizii biliari necesari în digestie. Aveți nevoie de colesterol pentru a construi membranele semipermeabile care vă înconjoară celulele. Aveți, totodată, nevoie de el pentru a regenera celulele endoteliale deteriorate.
Ficatul produce această substanță ceroasă, asemănătoare grăsimii, cam 800 mg pe zi, o cantitate suficientă pentru a acoperi nevoile organismului. Puteți să obțineți colesterol din dietă dacă mâncați carne, ouă și produse lactate, ca laptele și brânza. Dacă mâncați mai puțin colesterol, ficatul vostru îl produce în cantități mai mari.

Află mai multe
28 februarie

28 februarie – Ziua internaţională a bolilor rare

În majoritatea cazurilor, afecţiunile rare sunt puţin cunoscute (şi implicit recunoscute) de către corpul medical şi de către oficialii din sistemul de sănătate, particularitate conferită de frecvenţa mică, numărul mare şi complexitatea patogenică. Absenţa cunoştinţelor referitoare la aceste maladii generează frecvent erori de diagnostic şi întârzierea aplicării îngrijirilor specifice, ceea ce constituie o sursă secundară de suferinţă pentru pacienţi şi familiile acestrora. În plus, majoritatea acestor boli sunt multisistemice, necesitând o îngrijire pluridisciplinară şi au o etiologie genetică, ceea ce se corelează cu riscul de transmitere a mutaţie şi, implicit a prezenţei bolii la alţi membri ai aceleiaşi familii.

Află mai multe

Varicela

Este o boala infectioasa acuta, contagioasa, cunoscuta si sub numele de varsat de vant produsa de virusul varicelo-zosterian si manifestata prin eruptie polimorfa, pruriginoasa, aparuta in valuri.

Află mai multe

Osteoporoza – tipuri, cauze, diagnostic si tratament

Osteoporoza este o boala ce afecteaza scheletul, caracterizata printr-o scadere a densitatii osoase, insotita de deteriorarea structurii oaselor, ceea ce antreneaza un risc crescut de fracturi.
Ca urmare a osteoporozei, oasele devin mai poroase si fragile. Legata indeosebi de varsta, dar favorizata si de numerosi factori, aceasta deteriorare a oaselor creste riscul aparitiei fracturilor. Oasele cele mai susceptibile sunt cele ale incheieturii mainii, soldului si vertebrele toracice sau lombare.

Află mai multe

Vitamina A – rolul și beneficiile în organism

În acelaşi timp, vitamina A ajută la creşterea imunităţii organismului, este un puternic antioxidant, ne ajuta sa asimilam calciul, uscarea pielii, păstrând pielea strălucitoare, fără riduri şi alte semne ale îmbătrânirii şi este un factor important în menţinerea sănătăţii părului, danturii şi gingiilor, ajuta la formarea anticorpilor si sprijina sistemul imunitar si sistemul reproducator .
Protejeaza in acelasi timp mucoasa bucala si digestiva, dar are grija si de sistemul respirator. Contribuie la dezvoltarea oaselor, sprijina formarea globulelor albe ne ajuta sa ne vindecam mai rapid in cazul unor infectii sau inflamatii.

Află mai multe

CT ( computer tomograf )

Computer-tomografia (CT) face parte din explorările imagistice secţionale, rezultată din combinarea utilizării razelor X şi a computerului.
CT se bazează pe două principii:
-măsurarea densităţii radiologice la traversarea razelor X printr-un corp;
-reconstrucţia imaginii unui obiect plecand de la proiecţiile sale diferite, practic realizand o reproducere bidimensională a realităţii tridimensionale.

Află mai multe

Meningita – Semne, simptome, manifestari

Meningita este o infectie a membranelor (meningele) care invelesc creierul si maduva spinarii si uneori si a lichidului cefalorahidian (LCR) care inconjoara creierul si maduva spinarii.
Meningita consta in tumefierea (inflamarea) foitelor meningeale ale creierului si in unele cazuri si ale maduvei spinarii, aparand meningita spinala. Atunci cand meningele sunt inflamate la celulele creierului ajunge mai putin sange si prin urmare mai putin oxigen.

Află mai multe

Guta – Cauze, Simtome, Tratament

Guta este o forma de artrita (inflamatia articulatiilor), caracterizata prin episoade dureroase secundare inflamatiei articulatiilor.
Boala este caracterizata prin durere, edem, roseata si caldura locala (inflamatie) precum si prin impotenta functionala a articulatiei. Fara tratamentul corespunzator, guta este o boala care prezinta recurente (acutizari) frecvente care pot cauza leziuni severe ale articulatiilor, tendoanelor sau a altor tesuturi. Guta este o boala mai frecventa in randul populatiei de sex masculin.

Află mai multe

Tulburarea afectivă bipolară

Tulburare afectivă bipolară este o tulburare caracterizată prin episoade repetate (cel puţin 2) în care
nivelele de dispoziţie şi activitate sunt semnificativ perturbate.
Această perturbare constă în unele episoade de elevare a dispoziţiei, energie şi activitate crescută (manie sau hipomanie) şi în altele de scădere a dispoziţiei precum şi o scădere a energiei şi activităţii (depresie). Recuperarea sindroamelor este de obicei completă între episoade.

Află mai multe

Electroencefalografia (EEG) -tehnică de înregistrare și interpretare a activității electrice a creierului

Electroencefalograma (EEG) reprezintă înregistrarea, în timp, a activității electrice cerebrale. Captarea se face prin intermediul unor electrozi așezați pe scalp, cuplați la un aparat numit electroencefalograf, undele cerebrale rezultate din activitatea neuronilor sunt amplificate și apar sub forma unui grafic pe calculator, permițând stocarea înregistrării și printarea pe hârtie a traseului. .

Află mai multe

Deficitul de vitamine (avitaminoza)

Deficitul de vitamie este stare de boala provocata de lipsa uneia sau mai multor vitamine din alimentatie. Notiunea este legata de un deficit de aport sau de un defect de absorbtie (in cazul bolilor grave – cancer, paraziti intestinali, diaree). De asemenea, poate aparea datorita cresterii nevoilor organismului, in perioada de sarcina sau de alaptare la femei.

Termenul de vitamină este folosit pentru a descrie un anumit compus organic de care organismul are nevoie, dar pe care nu îl poate produce singur. În principal, vitaminele servesc drept catalizatori pentru anumite reacţii din corpul nostru.

Dacă aceşti catalizatori lipsesc, cum este în cazul carenţelor vitaminice, funcţiile normale ale organismului nu mai funcţionează corect şi astfel apare riscul crescut de dezvoltare a bolilor.

Află mai multe

Tiroida Autoimuna Hashimoto : Tablou Clinic , Diagnostic , Tratament

Tiroidita autoimună Hashimoto, cunoscută și sub numele de tiroidită limfocitară cronică, este o boala autoimună în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă.

Glanda tiroidă secretă hormonii: T3 și T4. Acești hormoni sunt implicați în reglarea funcțiilor organismului: creșterea frecvenței cardiace, intensificarea ventilației, creșterea ratei metabolismului bazal, potențarea efectelor catecolaminelor, dezvoltarea și buna funcționare a sistemului nervos (reglează nivelul de serotonină, norepinefrină și GABA din creier), catabolism protidic și glucidic.

Află mai multe

Boli Infecțioase

Specialitatea Boli Infecțioase este ramură medicală ce se ocupa cu studiul si tratamentul infecțiilor.

Bolile infecțioase sunt bolile provocate de organisme ca bacterii, viruși, fungi sau paraziți.

Pătrunderea acestor organisme în organismul uman poate determina alterarea funcţiilor acestuia şi implicit, îmbolnăvirea.

Află mai multe

Ziua Mondială a Bolnavului – 11 februarie

Începând cu anul 1992, Papa Ioan Paul al II-lea a instituit Ziua Mondială a Bolnavului.
Ziua Mondială a Bolnavului a fost sărbătorită pentru prima dată în 1993, iar celebrarea ei solemnă a avut loc la Lourdes, se celebrează la dată fixă, 11 februarie: data coincide cu prima apariție a Sfintei Fecioare Maria la Lourdes, această zi îndeamnă la conștientizarea problemelor de sănătate, la acte de caritate sau la rugăciuni pentru cei bolnavi.

Află mai multe

CHIRURGIE GENERALĂ

Chirurgia generală este specialitatea ce se ocupă cu diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor chirurgicale ale abdomenului, inclusiv esofagul, stomacul, intestinul subțire, colonul, ficatul, pancreasul, vezica biliară, apendicele, căile biliare, adesea şi glanda tiroidă (în funcție de tiparele locale de referință) şi a altor afecţiuni chirurgicale care fac obiectul altor specialităţi, ce necesită tehnici speciale cum ar fi traumatisme, afecţiuni vasculare, genitale, urologice, toracice, endocrine, neurochirurgicale, chirurgie oncologică etc.

Află mai multe

Andrologie

Androlog – medicul, care se ocupă cu diagnosticarea, tratamentul și prevenirea bolilor sistemului reproductiv masculin.

Andrologia se ocupă de toate criteriile de deosebire dintre bărbați și femei – caracteristici anatomice, endocrinologice, psihosexuale.

Andrologie pentru copii – secţiune a andrologiei, având caracteristice anatomice, fiziologice şi psihosexuale ale organismul băieţilor, precum şi prevenirea şi tratamentarea bolilor sistemului reproductiv masculin.

Un medic androlog tratează: Rinichi, Ureter, Vezica urinară, Uretra, Prostată, Canalul urinar, Testiculele, Penisul, Epididim.

Andrologul tratează în primul rând toate acele boli care sunt, de obicei, atribuite la „masculine”.

Află mai multe

Cardiologie

Cardiologia este specialitatea medicală care se dedică prevenției, diagnosticării și tratării bolilor de inimă (tratamentul bolilor cardiace congenitale, bolii cardiace ischemice, insuficienței cardiace, valvulopatiilor, aritmiilor, bolilor pericardului ) și a afecțiunilor vasculare (vaselor de sânge) .
Aceste probleme pot apărea la orice vârstă, din cauza factorilor de risc: o dietă alimentară neadecvată, lipsa activității fizice, fumatul etc.

Află mai multe

Alergologie Imunologie

Alergologia este o specialitate medicala desprinsa din imunologia clinica ce se ocupa cu depistarea, diagnosticarea, profilaxia si tratamentul bolilor alergice (medicamentos si/sau imunoterapie).
Imunologia este domeniul stiintei biomedicale, care studiaza imunitatea organismului.
Imunologia clinica studiaza structura si functiile sistemului imun, elaboreaza metode de utilizare a cunostintelor imunologice in diagnosticul, tratamentul si profilaxia maladiilor infectioase si bolilor, cauzate de defecte sau reactivitate crescuta a sistemului imun.

Află mai multe

Stresul ne afectează grav sănătatea!

Ce se întâmplă în creier ?
Stresul este o reacţie psiho-fizică a organismului generată de agenţi stresori ce acţionează pe calea organelor de simţ asupra creierului. Se pune astfel în mişcare – datorită legăturilor cortico-limbice cu hipotalamusul – o serie de reacţii neuro-vegetative şi endocrine, care au loc în întregul organism.

Află mai multe

Nevralgia – tipuri de nevralgii, cauze, simptome, diagnostic

Nevralgia se manifestă ca o durere ascuțită, o senzație de arsură, de multe ori o durere destul de severă, care apare de-a lungul unui nerv deteriorat. In general, nevralgia nu este o boala in sine, ci un simptom al unei leziuni sau al unei anumite tulburari.
Nevralgia este definită ca fiind durerea provocată de o iritație sau de o leziune a unui nerv senzitiv.
Durerea evoluează, în general, prin crize destul de intense, dar între crize poate persista un fond dureros.

Află mai multe

Oncologie

Oncologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul formelor de cancer. Denumirea provine din grecescul “onkos” care inseamna tumora, nodul si sufixul “logos” care inseamna “cuvant despre”.
Este o categorie de boli caracterizate printr-o diviziune necontrolată a unui grup de celule, care au capacitatea de a invada alte țesuturi din organism, fie prin creștere directă în țesuturi adiacente (invazie) sau prin migrația celulelor spre locuri mai îndepărtate în organism (metastază).

Află mai multe

Psihoterapie

Psihoterapia este un proces de terapie prin vorbire, in care psihoterapeutul utilizeaza cunostintele sale de psihologie si dinamica interpersonala pentru a ajuta oamenii sa rezolve diferite aspecte care ii tulbura in viata lor interioara sau in relatiile cu ceilalti. Psihoterapia utilizeaza analiza, interpretarea si sugestia astfel incat clientul sa dobandeasca o mai mare eficienta personala.

Află mai multe

Nevralgia de trigemen

Nevralgia de trigemen este o afectiune idiopatica intens dureroasa, ce isi are originea in cel mai mare nerv cranian, nervul trigemen. Produce o suferință importantă, ce poate deveni la un moment dat imposibil de suportat pentru pacient. Aceasta apare datorită perturbării funcției nervului trigemen, unul dintre principalii nervi cranieni ai feței, care controlează senzațiile tactile și dureroase de la nivelul feței, dinților, gurii și mușchilor folosiți pentru mestecat.

Află mai multe

Cele mai comune mituri despre telemedicină

Telemedicina a devenit un mod pentru a consolida implicarea dintre pacienți și medici, conectându-i în timp real prin telefon sau online. Datorită telemedicinei, profesioniștii din domeniul medical pot acum să evalueze, să diagnosticheze și să trateze pacienții folosind tehnologii precum videoconferința și smartphone-urile – totul fără a fi nevoie de o vizită personală.

Află mai multe

Anevrismul cerebral

Anevrismele mici si nerupte nu dau simptome. Pe masura ce cresc in dimensiuni riscul de rupere creste. Cand un anevrism s-a rupt, pacientul sufera una dintre cele mai severe forme de cefalee, insotita de greata, varsaturi, si/sau pierderea constientei.
Cateodata se remarca afectarea vederii la un ochi si modificarea diametrului pupilei. Ruptura anevrismului este de obicei brutala, fara semne prevestitoare.
Acest eveniment devine amenintator de viata pentru pacient, si necesita tratament adecvat.

Află mai multe

Reumatologia

Reumatologia este specialitatea care se ocupa cu depistarea, diagnosticarea, tratarea si recuperarea bolnavilor cu suferinte non-chirurgicale ale aparatului locomotor.
Reumatologia este o subspecialitate derivata din medicina interna.

Află mai multe

Neurochirurgie

NEUROCHIRURGIA este o specialitate medicală care oferă diagnosticul, managementul chirurgical sau non-chirurgical (prevenția, diagnosticul, evaluarea, tratamentul, terapia intensivă și reabilitarea) pacienților cu procese patologice care afectează sistemul nervos central și periferic, incluzând structurile lor de suport și protecție, structurile lor vasculare, precum și tratamentul chirurgical sau non-chirurgical al durerii.

Află mai multe

Atacul de panica

Principalul simptom al atacurilor de panică este sentimentul copleşitor de frică și anxietate alături de alte reacţii fizice. Simptomele apar brusc, surprinzător și intensitatea maximă durează în jur de 10 minute. În timp ce majoritatea simptomelor dispar în 30 minute, altele au nevoie de o oră să dispară complet. Există posibilitatea ca o persoană să aibă atacurile de panică unul după altul pe o perioadă mai lungă de timp și să pară un atac continuu. Dacă simptomele sunt continue și nu dispar într-o oră există posibilitatea să nu fie un atac de panica și atunci trebuie consultat imediat medicul specialist.

Află mai multe

Gastrita: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Gastrita acuta este cauzata frecvent de ingestia unor medicamente (aspirina, antiinflamatorii – gastrita postconsum de AINS), de abuzul de bauturi alcoolice – gastrita etanolica, meselor copioase, condimentelor sau alimentelor dificil de digerat. In unele cazuri se instaleaza secundar ingestiei de substante caustice precum acidul sulfuric, clorhidric, acetic, substante care provoaca rani pe diferite portiuni ale mucoasei gastrice – gastrita acuta postingestionala. In alte cazuri poate fi provocata de refluxul bilei din duoden in stomac, in special dupa anumite interventii chirurgicale la nivelul stomacului ce favorizeaza refluxul bilios.

Află mai multe

Edemul

Mecanismele de producere a edemului sunt multiple. Cel mai frecvent şi poate neobservat, edemul apare în urma unui traumatism, chiar şi minor – zona lovită se tumefiază (umflă) datorită creşterii permeabilităţii capilarelor. O altă cauză de producere, de data aceasta mai gravă, este scăderea presiunii coloid-osmotice. Această presiune este dată de prezenţa proteinelor în sânge. Ele menţin lichidul din sânge în vase – 1 gram de proteine poate ţine până la 18 ml de lichid. Dacă organismul rămâne fără proteine, din cauze diverse, apare edemul. Alte cauze de edem sunt staza venoasă (sângele circulă lent prin vene), tulburările endocrine, limfatice.

Află mai multe

Nutritie; Nutritie pediatrica ; Nutritie Oncologica

Omul pentru a fi sanatos are nevoie de o alimentatie adecvata. Intre om si aliment se stabilesc relatii stranse in tot cursul existentei lui chiar si inainte de nastere.

Alimentele sunt substante care sunt capabile de a suferi in organismul uman transformari necesare mentinerii vietii. Alaturi de aer si apa, alimentele constituie factori de mediu esentiali pentru asigurarea desfasurarii tuturor proceselor vitale.

Află mai multe

Neurologie

Exista o gama foarte larga de afectiuni neurologice . Cateva exemple de boli cunoscute din domeniul neurologiei sunt: migrena, cefaleile, boala Parkinson, scleroza multipla, vertijul, durerea de spate, tulburarile de somn si cele de memorie, nevralgia de trigemen, demente, boala Alzheimer, accidente vasculare, epilepsie, boli musculare (exemplu: miastenia gravis), meningite, coree Hungtington, boala Wilson, scleroza laterala amiotrofica, etc.

Află mai multe

Dermatita atopica-cauze și tratament

Dermatita atopica este diagnosticată cu usurinta în primele luni de viata atat pe baza istoricului familial, cat si in urma manifestării unor simptome comune precum roseata pielii si prurit iar pielea uscata cauzeaza deseori inflamatia pielii eczematoase.

Află mai multe

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este cea mai frecventă boală endocrină a femeii aflată la vârsta reproductive (20 – 40 de ani). Termenul de ovar polichistic se referă la existenţa multiplilor chişti ovarieni bilaterali, care pot fi identificaţi ecografic la majoritatea pacientelor. Prevalenţa acestuia este de 5 – 10%, iar principalele caracteristici sunt tulburările menstruale, excesul de hormoni androgeni reflectat de hirsutism, infertilitatea şi excesul ponderal. Nu toate aceste manifestări sunt prezente la toate pacientele, iar gradul lor de intensitate variază.

Află mai multe

Psihiatrie pediatrică

Psihiatrie pediatrică este o ramură clinică a medicinii care se ocupă cu tulburările de dezvoltare mentală, cele de comportament, emoționale sau de gândire

Află mai multe

Bronșita acută

Bronșita acută este una dintre cele mai frecvente boli ale aparatului respirator. Aceasta este caracterizează printr-o inflamație acută localizată la nivelul bronhiilor mari și mijlocii, care de multe ori se însoțește și de inflamația la nivelul traheei. Aproximativ 5% dintre persoanele adulte și 6% dintre copii prezintă un episode anual, mai frecvent fiind afectatat sexul feminin. Apare mai des în timpul iernii.

Află mai multe

Disecția de aortă

Disecția de aortă este o boală cardiovasculară relativ rară, dar potențial fatală care apare atunci când există o leziune a stratului interior al aortei ce permite sângelui să curgă între straturile peretelui aortic, forțând astfel straturile să se separe. Vârsta tipică la diagnostic este de aproximativ 60 de ani, aproximativ 10% din cazuri apărând înainte de vârsta de 40 de ani. Disecția de aortă este o boală cu mortalitate ridicată în pofida progreselor tehnicilor de diagnostic şi tratament.

Află mai multe

Chirurgie Pediatrică

Chirurgia pediatrică este specialitatea care cuprinde metode de diagnostic şi tratament chirurgical ale copilului, al cărui organism se află în proces de creştere şi dezvoltare, începând cu vârsta fetală, până la 18 ani.

Află mai multe

Hipoparatiroidismul

Hipocalcemia poate apărea atunci când există o dereglare a mecanismelor implicate în menţinerea concentraţiei calciului. Hipoparatiroidismul este principala cauză de hipocalcemie, iar pe lângă acesta mai enumerăm: insuficienţa renală, deficitul de vitamina D, medicamente (diuretice, heparina), pancreatita, alcoolismul.

Află mai multe

Insuficienţa cardiacă

Cauzele frecvente ale insuficienței cardiace includ boala coronariană, hipertensiune arterială, fibrilație atrială, boală cardiacă valvulară, cardiomiopatia hipertrofică obstructivă, miocardite, mixoame atriale, pericadită, exces de consum de alcool, tireotoxicoza, anemia severă, sarcina etc. Acestea provoacă insuficiență cardiacă prin schimbarea structurii sau funcției inimii.

Află mai multe
ulcer gastric

Ulcerul gastric – diagnostic și tratament

Ulcerul gastric este o boala foarte des intilnita, datorita cunoasterii insuficiente a metodelor de profilaxie si a unui stil sanatos de viata. Din cauza disconfortului pe care il creaza si regimul ce-l necesita boala are un impact semnificativ asupra pacientilor.
Se manifesta diferit de la un bolnav la altul insa odata cu aparitia complicatiilor (hemoragia digestiva superioara, stenoza perforata, devine o boala complexa cu simptomatologie si un tratament aparte.

Află mai multe
1 martie

Mărţişorul

Mărţişorul este format din două şnururi împletite asemenea ADN-ului care se leagă în formă de ∞ (infinit), simbolizează renaşterea vieţii, reîntoarcerea la viaţă. Roşul înseamnă iubirea, iar albul divinitatea.
Mărţişorul (1 martie) reprezintă o sărbătoare tradiţională românească a primăverii, a prospeţimii, a bucuriei, a victoriei binelui împotriva răului.

Află mai multe

Hemoptizia

Hemoptizia include expectorarea sputei hemoptoice sau a sângelui proaspăt din sistemul respirator, mai precis din zona subglotică. La orice hemoptizie este importantă cantitatea de sânge. Dacă cantitatea de sânge este mare, hemoptizia necesită tratament de urgență, putând avea un prognostic nefavorabil dacă nu se intervine la timp. Dacă cantitatea de sânge este mică, aceasta nu trebuie neglijată deoarece poate să ascundă afecțiune pulmonară subiacentă. Indiferent de cantitate, hemoptizia nu trebuie neglijată, aceasta putând duce la nediagnosticarea unei leziuni grave, dar potențial tratabile.

Află mai multe

Astmul bronșic

Astmul bronșic este o afecțiune respiratorie care se caracterizează prin inflamația cronică a căilor aeriene. Afectează în jur de 3 până la 7% din populația adultă, fiind mai frecvent la vârstele copilăriei. Este mai frecvent la bărbați în proporție de 2 la 1, dar la atingerea pubertății, acest raport tinde să se egalizeze. În ultimii douăzeci de ani a existat o creștere a incidenței sale, datorată parțial poluării mediului și consecințelor sale, și parțial creșterii populației mondiale.

Află mai multe

Stenoza mitrală

Stenoza mitrală este o boală cardiacă structurală care afectează valva mitrală (canalul dintre atriul stâng și ventricul este îngustat). Astfel, prin îngustarea orificiului mitral se creează un obstacol la trecerea sângelui din atriul stâng în ventriculul stâng. Afecțiunea este mai frecventă la sexul feminin (raportul femei/ bărbați este de 2 la 1).

Află mai multe

Sindromul metabolic

Riscul cardiometabolic este definit ca riscul global de a dezvolta diabet zaharat tip 2 şi boli cardiovasculare, inclusiv infarctul miocardic acut şi accident vascular cerebral. Sindromul metabolic se caracterizează printr-o serie de factori precum: obezitatea, creșterea nivelui de zahăr din sânge, creșterea tensiunii arteriale, nivelurile anormale de colesterol și trigliceride

Află mai multe

Ecocardiografia

Ecocardiografia ​​este o ecografie a inimii. Aceasta a devenit utilizată în mod obișnuit în diagnosticul, gestionarea și urmărirea pacienților cu orice boală cardiacă suspectată sau cunoscută. Ecocardiografia utilizează ultrasunetele pentru a recompune în timp real imagini în mişcare ale aparatului cardiovascular. În anul 1953, „părintele ecocardiografiei” medicul I. Edler a făcut prima ecocardiografie. În prezent, este cea mai folosită investigație în cardiologie.

Află mai multe

Flutterul atrial

Flutterul atrial este un tulburare a ritmului cardiac (aritmie) caracterizat prin bătăile rapide și neregulate ale camerelor atriale ale inimii. Aceasta este a doua cea mai frecventă tahicardie supraventriculară, după fibrilația atrială, fiind cunoscută și diagnosticată încă din 1920. Se întâlnește frecvent la vârstnici. Afecțiunea este mai frecventă la sexul masculin (raportul bărbați/ femei este de 2,5 la 1) și incidența crește odată cu înaintarea în vârstă.

Află mai multe

Fibrilația atrială

Fibrilația atrială este un tulburare a ritmului cardiac (aritmie) caracterizat prin bătăile rapide și neregulate ale camerelor atriale ale inimii. Este cea mai frecventă aritmie, fiind cunoscută și diagnosticată încă din 1909. Boala este asociată cu un risc crescut de insuficiență cardiacă, demență și accident vascular cerebral

Află mai multe

Bronșiectazia

Bronșiectazia este o boală a aparatului respirator, care se caracterizează prin dilatarea permanentă a conductelor bronșice. Datorită simptomatologiei nespecifice, boala este frecvent subdiagnosticată, fiind întâlnită mai frecvent la sexul feminin.

Află mai multe

Endoscopia digestivă superioară

pirozis (arsurile retrosternale), regurgitaţii;
dureri retrosternale sau dureri în etajul abdominal superior;
odinofagia (durere la înghițire) sau disfagia (dificultate de înghițire);
greţuri persistente sau vărsături;
hemoragia digestivă superioară, pierderile sangvine oculte;
anorexia şi scăderea ponderală;
ingestia accidentală sau voită de substanţe caustice;
extragerea corpilor străini;
alte gesturi terapeutice endoscopice: hemostaza endoscopică, dilatarea şi protezarea căilor digestive superioare, polipectomia etc.

Află mai multe

Ecografia oculară: indicații, contraindicații, complicații

Urgențele oculare reprezintă 3% din totalul vizitelor la secții de urgență. Simptomele oculare rămân unele dintre cele mai dificile de evaluat într-un departament de urgență ocupat. Evaluarea urgențelor oculare poate fi limitată de lipsa unor instrumente sofisticate și de instruire. Capacitatea ultrasunetelor de a evalua ochiul și structurile adiacente într-o manieră rapidă și neinvazivă este…

Află mai multe

Boala Crohn

Boala Crohn este o afecţiune inflamatorie cronică a tubului digestiv, de origine necunoscută, care afectează îndeosebi ileonul, dar care poate afecta orice segment al acestuia. Localizarea leziunilor poate fi la nivelul oricărui segment al tubului digestiv (inclusiv cavitatate bucală, esofag, stomac, duoden, apendice), dar mai frecvent afectează ileonul terminal, concomitent colonul şi ileonul sau numai…

Află mai multe

Rinita alergică

Rinita alergică este o afecțiune caracterizată prin inflamația alergică a mucoasei nazale, care se datorează expunerii la diverși alergeni (dintre care cei mai frecvent incriminați sunt praful de casă, polenul, mucegaiurile, epiteliile și perii unor animale). Prevalența rinitei alergice a crescut foarte mult în ultimii zece ani, fiind o consecință a poluării și a civilizației…

Află mai multe
plamani medicentrum

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o afecțiune respiratorie cronică, prevenibilă și tratabilă, care se caracterizată prin simptome respiratorii persistente și limitarea fluxului de aer care se datorează anomaliilor căilor respiratorii și / sau alveolelor, datorate expunerii semnificative la particule sau gaze nocive. Bronșita cronică și emfizemul pulmonar sunt cele două entități care definesc BPOC.…

Află mai multe

Gripa

Gripa este o boală de natură infecțioasă care afectează căile respiratorii, având un impact semnificativ asupra stării generale de sănătate a organismului. Gripa apare în urma pătrunderii în organism a virusului gripal. Trei dintre cele patru tipuri de virusuri gripale afectează oamenii: tipul A, tipul B și tipul C. Nu se știe că tipul D…

Află mai multe

Clinica Memoriei

Clinica Memoriei gazduita online de platforma de telemedicina medicentrum.ro – linkul https://medicentrum.ro/medicii-nostri/clinica-memoriei/ – este prima Clinica a Memoriei din mediul online din Romania, reprezentand un concept initiat de Dr Liana Borza dupa modelul Clinicilor de Memorie din cadrul NHS England si dupa modelul Aging & Dementia Research Center, New York University, SUA, unde Dr Liana Borza a dobandit…

Află mai multe

De ce să apelați la Medicentrum. Avantajele telemedicinei !

Telemedicina reprezintă totalitatea serviciilor medicale furnizate de la distanță prin intermediul tehnologiei, proces în care pacientul și medicul se află la distanță și discută referitor la metode de prevenție a bolilor, la tratamente sau diagnosticare corectă. Totodată, ea presupune asigurarea transmiterii în siguranță a datelor și informațiilor furnizate și păstrarea confidențialității.  Cum mă poate ajuta…

Află mai multe

Hifema

Ochii sunt un organ sensibil, de aceea afecțiunile care îi privesc sunt numeroase și necesită diagnostic și tratament specializat în cel mai scurt timp.
Hifema sau acumularea de sânge în camera anterioară a globului ocular afectează vederea în diferite grade de severitate.

Află mai multe
Nistagmusul - Cauze, simptome si tratament

Nistagmusul

Nistagmusul este o tulburare a staticii și a dinamicii oculare Aceasta care constă în mișcări oculare involuntare, ritmice care se suprapun peste mișcările voluntare, normale ale globilor oculari.   Care sunt cauzele nistagmusului? Nistagmusul cunoaște drept cauză o multitudine de factori care acționează asupra sistemului oculostatic sau oculogir, realizând o disfuncție a acestuia aparat complex.…

Află mai multe

Ecografia oculară

Indicații, contraindicații, complicații Urgențele oculare reprezintă 3% din totalul vizitelor la secții de urgență. Simptomele oculare rămân unele dintre cele mai dificile de evaluat într-un departament de urgență ocupat. Evaluarea urgențelor oculare poate fi limitată de lipsa unor instrumente sofisticate și de instruire. Capacitatea ultrasunetelor de a evalua ochiul și structurile adiacente într-o manieră rapidă…

Află mai multe
Spirometria, un indicator al bunei funcționări a plămânilor.

Spirometria

Afecțiunile pulmonare, fumatul și munca în mediul toxic produc modificări importante la nivelul funcției respiratorii a plămânilor, cu repercusiuni ce se pot agrava.
Spirometria este un indicator al bunei funcționări a plămânilor.

Află mai multe
Informeaza-te despre cancerul hepatic

Cancerul hepatic

Cancerul hepatic este cea mai frecventă formă de cancer hepatic primitiv.
Incidenţa anuală în lume a acestei neoplazii este în continuă creştere, astfel încât cancerul hepatic a devenit o problemă majoră de sănătate publică.

Află mai multe

Anestezie și terapie intensivă

Anestezia și terapia intensivă (ATI) este specialitatea medicală care asigură, prin mijloace farmacologice și tehnice specifice, pe de-o parte condițiile necesare pentru desfășurarea actului chirurgical, a îngrijirii perioperatorii și a altor proceduri diagnostice/terapeutice, iar pe de altă parte, suportul indispensabil pacientului critic pentru evaluarea și tratamentul disfuncțiilor/leziunilor de organ. Ce este anestezia? Cuvantul in sine inseamna…

Află mai multe

Endocrinologie

Endocrinologia este stiinta care studiază hormonii, glandele și țesuturile cu secreție internă și funcțiile lor, aflate în condiții normale sau patologice. Medicul endocrinolog diagnosticheaza si trateaza problemele hormonale si complicatiile acestora. Hormonii regleaza metabolismul, respiratia, cresterea, reproducerea, perceptia senzoriala si miscarea. Dezechilibrele hormonale sunt la baza a numeroase afectiuni. Printre cele mai răspândite tulburări endocrine…

Află mai multe

Chirurgie Plastică

Dictionarul medical defineste chirurgia plastica drept chirurgia care se ocupa cu repararea, restaurarea, remodelarea sau reconstructia unei parti vatamate, cu malformatii sau pierdute ale corpului uman, trateaza pacienti cu defecte sau deformitati congenitale sau dobandite. Defectele dobandite pot rezulta in urma bolilor sistemice, a traumatismelor, a arsurilor, a patologiei tumorale, degenerative sau a imbatranirii. Obiectivul specialitatii este restaurarea sau imbunatatirea functiei si a aspectului…

Află mai multe

Stare de neliniște (Anxietate)

Starea de neliniște (anxietatea) este una dintre cele mai răspândite tulburări, aceasta se declanșează pe un fond de stres, de inadaptare la condițiile de mediu, ca o consecinţă firească a vieţii trăite într-o societate mereu contra timp, plină de frustrări diverse, în care dispare treptat respectul valorilor morale, lipseşte sentimentul unui viitor asigurat și al…

Află mai multe

VREMEA FRIGUROASĂ = RĂCEALA COMUNĂ ?

Vremea rece și începerea sezonul de strănut par să meargă bine împreună. Ați presupune că temperaturile mai scăzute ucid bacteriile, totuși să știți că acestea prosperă mai bine ca niciodată. A-ți ține corpul încălzit este un truc foarte vechi pentru a evita răceala, dar nu este atât de simplu pe cât pare. VREMEA FRIGUROASĂ =…

Află mai multe

29 Septembrie este Ziua Internațională a inimii iar Medicentrum.ro vă dezvăluie 29 de curiozități fașcinante despre inimă

Râsul este un remediu împotriva bolilor de inimă, iar persoanele care râd des se aleg cu 20% mai mult sânge pompat către celule. Potrivit unor studii, un râs în hohote, care te face să îți dea lacrimile, determină endoteliul (țesut care „căptușește” interiorul vaselor de sânge și al inimii) să se relaxeze, stimulând astfel circulația…

Află mai multe

Cum ne protejează masca medicală de diferite tipuri de infecții respiratori

Masca medicală este una dintre masurile de prevenție menite să limiteze transmiterea unor infectii respiratorii cum ar fi îmbolnăvirea cu gripă, contactarea unei răceli, sau viroze respiratorii. Masca medicală poate fi purtată atât de persoanele bolnave pentru a preveni răspândirea virusului, cât și de persoanele sănătoase pentru a se proteja de o eventuală îmbolnăvire. Când…

Află mai multe

Cum menținem puternic sistemul imunitar

Sistemul imunitar ne menține în viață, iar acum cu intrarea copiilor în colectivitate, cu atât mai mult este esențial să avem în minte câteva aspecte. Sistemul imunitar (Imunitatea) este mecanismul de apărare și de protecție al organismului care luptă  împotriva bolilor şi a infecţiilor, este sistemul care ne menține sănătoși, ne apără și ne protejează…

Află mai multe